Китай реорганизира въоръжените сили

Пекин възнамерява да реорганизира седемте военни региона в пет  зони, ангажирани с местните и международни проблеми пред сигурността. Всяка зона ще бъде под контрола на Обединено оперативно командване, координиращо действията на СВ, ВМС, ВВС и стратегическите ракетни подразделения в рамките на зоната. Кампанията е ключова част от широко преориентиране на китайските въоръжени сили от местната и вътрешна сигурност към придобиването на способности за противодействие на външни заплахи.

Три от зоните се планира да покриват Жълто море, Източно китайско море и Южно китайско море и ще поемат функциите, които бяха изпълнявани досега от трите военни региони (Дзинан, Нанджинг и Гуанджоу). Вътрешните провинции ще попаднат под контрола на две допълнителни зони съставени от военните региони на Пекин, Шънян, Ченгду и Ланджоу. Това разместване ще бъде част от китайските десетгодишни усилия за увеличаване на бойните способности и професионализъм на войските.

Китайската народна армия ще бъде намалена (на практика само за СВ) от 2.3 милиона военнослужещи на около 2 млн. и планира да организира 3 бойни групи самолетоносачи към 2020 г.

Преструктурирането на военните ще позволи на Китай по-добре да централизира и координира стратегическото си планиране на ВС, тъй като сега система е много разпръсната.

Военните правят крачки в тази посока повече от десетилетие, обединявайки логистиката и осигуряването, повишавайки образователните изисквания и подготовка и ускоряване на сглобяването на действията на различните видове ВС.

Наблюдава се, че военните стават по-активни във външната политика и настоящите реформи може да затвърди  по-добре тази роля.

Публикувано на 7 Март 2014 в 16:13 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Китай, ВС, въоръжени сили

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас