Китай – новият световен лидер

В столицата на Китай се проведе може би един от най-грандиозните военни паради. С него беше отбелязана 70-та годишнина от края на втората световна война. По площада в Пекин преминаха 12 хил. военнослужещи, над 500 броя единици военна техника и 200 самолета.

Наистина огромен парад, но по важното зареден с послания. Много послания, както за китайския народ така и за неговите съседи, за партньорите и за потенциалните му противници. Какво се опитва да каже на света Китай с този парад?

Показателно за неспирния икономически и военен подем на страната е фактът, че около 85% от техниката се демонстрира пред широката публика за пръв път. Това е недвусмислен сигнал, че шега с Китай не бива, и че страната е готова да защитава интересите си посредством модерна и силна армия.

С парада страната прави заявка за световното лидерство, място, което и беше отстъпено волно или не, докато великите сили бяха насочили вниманието си към решаването на вътрешни проблеми и гонене на вещицата, наречена световен тероризъм, между другото създадена от самите тях.

Мислейки си, че изнася мръсните индустрии в една изостанала част на света, Западът всъщност подцени китайските управляващи, които се възползваха и превърнаха страната в най голямата фабрика на света. Сега трудно ще намерите стока, която да не е произведена в Китай, ако все пак успеете то навярно голяма част от компонентите или суровините идват от Китай. Това направи светът зависим. Показа го и спадът на цената на юана миналата седмица. Въпреки че той не беше голям и не се случва за пръв път, предизвика големи сътресения на борсите в цял свят и се заговори за нова невиждана до сега икономическа криза.

Колкото и да не му се иска на запада ще трябва все повече да се съобразява с интересите и претенциите на Китай. Още повече, че той демонстрира не само икономическа, но и военна мощ превъзхождащи в някои аспекти дори американските. За сега сякаш само Русия отчита това и прави все по-големи усилия за сближаване с Китай.

Изменението на геополитическите предизвикателства пред запада вече е налице, но като че ли той не е готов за им отговори подобаващо. Тежката бюрократична машина на стария континент не е в състояние да реагира толкова бързо, а вниманието на Щатите все повече е насочено към борбата с ислямистите, които доскоро финансираха.

Ако за Америка преразглеждането на позициите спрямо Китай може да търпи известно отлагане, то за ЕС не е така. Той е приклещен като в менгеме и ако не промени приоритетите си и подходите за водена на политика, то в задаващия се нов световен ред ще му бъде отредено място на аутсайдер, от който нищо няма да зависи.

За съжаление в момента няма изгледи това да стане, или поне не навреме.

 

 

Публикувано на 7 Септември 2015 в 16:54 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Китай, военен потенциал, световен лидер

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас