Киргизстан ще предприеме стъпки за по-близко сътрудничество с ЕС

 

Киргизстанският президент Алмазбек Атамбаев беше на разширена визита в Европа за среща с лидерите на Европейския съюз. Той планира да посети Москва скоро и да подпише пълното членство в координирания от Русия Евразийски блок.

- Господин президент, може ли да гледаме на вашата визита в Брюксел като вид сбогуване преди Киргизстан да се присъедини към Евразийския икономически съюз през май и кога ще престанете да бъдете в близки отношения с Европейския съюз?

 - Точно обратното. Аз смятам, че като членове на Евразийския съюз Киргизстан ще предприеме по-тясно сътрудничество с ЕС. Европа трябва да се разшири от Лисабон и Брюксел до Владивосток и разбира се, аз мисля до Бишкек.

- Защо Бишкек реши да се свърже с Москва пред възможността да се присъедини към Брюксел?

- Ние сме готови да се присъединим към ЕС. Преди две години, когато заявих, че ние сме винаги готови да подпишем споразумение с ЕС ми беше казано, че няма обща граница с Киргизстан.

- Това ли е единствената пречка?

- Очевидно е това. Има само един надежден път за нас до Европа. Той минава през Русия и Казахстан. Смятам, че заедно ще се движим в тази посока.

-Защитниците на човешките права критикуват Киргизстан за следването на руския пример по подготовката на закони  против гей пропагандата и за регистрацията на чужди агенти. Не губите ли вече вашите демократични достижения и свободи?

- Вие бъркате Киргизстан с другите „станове”. Нашият парламент обсъжда всички закони. Когато ми задават подобни въпроси, това показва, че много хора продължават да мислят по стария начин. В Киргизстан Парламентът решава кои закони да приеме. Често има такива, над които налагам вето.

- Има също така предложение за премахване официалния статут на руския език за Киргизстан. Спомняме си какво се случи в Украйна вследствие на подобни мерки.

- Нашият парламент вече се опита да приеме такъв закон. Аз наложих правото си на вето върху него. Те не успяха да отхвърлят моето вето. Когато се случи революцията в Украйна, ние бяхме единствената държава от Централна Азия, която поздрави Украйна за началото на революцията през миналия февруари. Предупредихме украинците, че трябва да обърнат по-специално внимание на междуетническите проблеми. Защото ние си спомняме, че през 2010 г. няколко месеца след нашата собствена революция, определени сили организираха междуетнически сблъсъци в южен Киргизстан, както днес в южна Украйна. Ние предупредихме Украйна за това.

- Какво е настроението в Киргизстан по отношение руските действия в Украйна и анексирането на Крим?

- Разбира се, ние винаги сме подкрепяли териториалната цялост на всяка държава. Същевременно текущата ситуация в Крим е вследствие резултатите на референдума. Аз съм убеден, че ако се проведат отново десетки подобни референдуми 90 процента от гражданите на Крим отново ще гласуват за това Крим да бъде с Русия. Вярваме, че конфликтът трябва да бъде спрян и да бъде намерено компромисно решение. Необходимо е много прецизно и детайлно да се съблюдава „Минското споразумение”.

- Русия е в нарастваща международна изолация вследствие на ситуацията. Не вкарва ли тя и Киргизстан в тази изолация?

- Санкциите, използвани като наказание срещу Русия влияят зле на целия регион, включително и на икономиката на Киргизстан. Вярвам, че бъдещето няма да бъде свързано с ескалация на конфликта между Европа и Русия. Бъдещето ще е свързано с разрешаването на този конфликт. Европа трябва да бъде една и неделима.

- Вие бяхте първият държавник, който се срещна с президента Путин на 16 март след неговото мистериозно изчезване. Какво е вашето впечатление – дали той е в настроение за открит конфликт с Запада, с ЕС поради санкциите?

- Путин е човекът, който обедини Русия отново. Разбира се президентът Путин няма нужда от подобна конфронтация. Но в същото време той иска да защити интересите на Русия и преди всичко на рускоговорящото население в югоизточна Украйна и като цяло очевидно в Украйна.

- Една от основните заплахи за Европейския съюз идва от така наречената „Ислямска държава”. Смятате ли, че вашата страна може да си сътрудничи с ЕС за ограничаване на тази заплаха?

- Трилиони долари бяха изхарчени във войните в Афганистан, Ирак, Либия или където и да, но не можаха да ги спрат със сила. Те може да бъдат спрени само с показването им на пример най-малко на една държава – демократична, светска мюсюлманска държава. Аз съм уморен от изтъкване, че би било много по-евтино просто да помогнат на Киргизстан да превърне нашата мюсюлманска страна в светска демократична държава. Но вие знаете, че ние бяхме оставени без реалната подкрепа от демократичните държави.

- Може ли да назовете някои от плодовете на вашето дългосрочно взаимодействие с ЕС?

- Ние използваме по добър начин примера на Европейския съюз и на развитите демократични страни в Европа. Казват, че по-добре е да научиш някои да лови риба, отколкото да му даваш. Ние успешно се научихме как да се борим с корупцията в Киргизстан, да провеждаме чисти и честни избори и да се отървем от така наречените „недосегаеми” (привилегировани). Научихме от европейските страни как да построим честно демократично общество. Това, най-малкото е нещо, което ние взехме от тях. Това е добре и продължаваме.

 

Публикувано на 23 Април 2015 в 14:20 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Киргизстан, Алмазбек Атамбаев, президент, интервю

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас