Женските кюрдски отряди в борба срещу ИД

В настоящия момент неизменна част от съпротивата срещу ИД са кюрдските отряди в Ирак и Сирия, а сред тях са и подразделенията на кюрдските жени войни. Отделени в свои собствени лагери, кюрдските жени изграждат своя организизационна структура, имат свои лидери и активно участват в международната коалиция за неутрализиране на ИД. Често западните медии поддържат тезата, че жените в арабският свят или тези, които се присъединяват към ИД са подтискани и манипулирани, но също така много журналисти представят жените кюрди като въздействащ феномен и пример за бъдещето на жените от близкоизточният регион.

Какво означава борбата срещу терористичната организация ИД за кюрдските жени? И дали всъщност тя не е повод обществото да забележи арабската жена?

Днес, между 25 и 35 милиона кюрди живеят в планинските области на границите на Турция, Сирия, Ирак и Иран. Тяхната етническа група се смята за една от най-големите в Близкият изток, която въпреки множеството обещания дадени след Първата световна война, не успява да изгради единна държава - Кюрдистан. Днес кюрдската общност играе съществена роля в международната борба срещу ИД с помощта, която оказва на коалиционните сили в Сирия и Ирак. В Турция, опитите за придобиване на етническо представителство на кюрдите, също им отреждат първостепенна роля в политическия живот на страната. Поредица от събития в Близкият Изток, множество протести и недоволство на населението в Ирак и Сирия, довеждат и до възникването на ИД през 2013 г. В самото начало на военния отпор срещу терористичната организация, кюрдските жени бойци се присъединяват към мъжете, като част от „Отрядите за народна самоотбрана” (YPG), а по-късно изграждат свой собствен автономeн „Женски отбранителен отряд” (YPJ). И двата отряда произлизат от турската „Кюрдска работническа партия”(PKK/ПКК) и участват в т. нар. Пешмерга (военни отряди в иракския Кюрдистан - КАО). Различните групи на кюрдската общност често се обединяват в съвместни организирани военни действия срещу ИД, въпреки обвиненията, че различните кръгове поддържат различаващи се политически интереси.

Създаването на ПКК в Турция от Абдула Йожалан през 1978 г. бележи повратна точка във възприятията и отношението на кюрдите към жените. Йожалан (наричан още Апо) защитава теорията, че тези, които искат да постигнат либерализиране на системата, трябва да разширят правата на жените. Днес в съответствие с идеите на политическия лидер на ПКК, кюрдските жени участват във войната с ИД и се ползват с всички права като мъжете. Имат отделени лагери, необходимата бойна екипировка, стрелкови тренировки и правото да  вземат самостоятелни решения. Множество медийни съобщения отразяват  участие на жени в полесраженията в различни конфликти в Близкият Изток. Западните общества често остават впечатлени от докладите за дейността на жените кюрди в битките срещу джихадистите. В редица изявления жените бойци споделят, че се борят за еманципация, подчертават, че не са управлявани или повлияни от другите бойци, и дават да се разбере, че чрез провежданите акции се опитват да извоюват уважение и равноправие на половете в арабският свят. Подкрепата на западната общност за жените-кюрди дава повод на кюрдски потомки, живеещи в мирни страни, да се присъединят към отрядите им в Сирия и Ирак.

В пълно противоречие с идеологията на кюрдската общност за правата на жените е тази на ислямистите от ИД, според която жената трябва да следва строго традиционния ислямски начин на поведение и обличане, и единствено да осигурява следващото поколението на ислямското общество. Последните данни за действия на бойците от ИД показват крайно радикалното им отношение срещу кюрдите от района. През м. юни 2016 г. 19 кюрдски жени са изгорени в железни клетки в Иракската част контролирана от ИД поради техния отказ да участват в сексуални актове с членове на терористичната организация. Други данни сочат, че етнически малцинства, като кюрдите Язиди, който живеят в районите под контрола на ИД, трябва да изпълняват всички техни желания в противен случай са заплашени със смърт, а момичетата биват отвличани. Всички тези жестокости срещу кюрдската етническа общност, провокират жените да се присъединяват към мъжете във войната срещу ИД. Като свое предимство те използват страха на терористите от кюрдските жени бойци, поради факта, че ако бъдат убити от жена, то няма да попаднат в Рая след смъртта си.

Близкия Изток е разтърсван от множество конфликти и в него се преплитат широк спектър от интереси на редица регионални и международни играчи. В глобален план, ролята на женските кюрдски отряди може би е съвсем незначителна и не оказва влияние върху световния ред, но в регионален план те са изключително ценен фактор. Западните общества показват силната си подкрепа и съпричастност към каузата на женските кюрдски отряди в борбата им срещу терористичната организация, наричайки ги „красиви души“, пропагандирайки желанието им за спасение от терора на джихадистите, както и идеите им за равноправие на половете, и дори използвайки техните камуфлажни военни екипировки в линии на световни модни марки.

 

 
Публикувано на 14 Юли 2016 в 11:41 часа от
Виктория Коларова


Ключови думи:Пешмерга, женски отряди, жени-войни, кюрди

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас