Изход от кризата: Турският външен министър иска диалог с движението на Гюлен

Турското правителство търси нов път за решаване на върешните си проблеми, вместо обичайния начин - с използването на сила. Две седмици след избухване на корупционния скандал в Турция, външният министър на страната Ахмед Давутоглу апелира за диалог с движението на Гюлен (турски проповедник, ислямовед).

Европа също наблюдава развитието на събитията в южната ни съседка. Многократно ЕС отправи искания към Анкара за стабилизиране на обстановката. Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер  поиска пълно разследване на предявените обвинения за корупция и на събитията като цяло в Турция. Според много експерти, положението в страната едва ли ще се подобри в близко бъдеще.

Давутоглу изрази мение, че правителството търси начин за водене на диалог, тъй като  според него това е пътя за излизане от кризата, а не издигането на бариери.  Гражданското общество може да повлияе на водената държавна политика, но по обществено полезен път,  заяви Давутоглу, ако това не се получи по този начин, обществото ще страда. Той апелира директно към тайното движение „Cemaat” на Фетхулах Гюлен, което според него трябва да поеме отговорност като участва в разрешаването на кризата. Впечатлението, което създава Турция в момента, че сякаш има два авторитета в страната, които се борят за власт могат да навредят не само на държавата, но и на обществените структури и гражданското общество.

Индикациите, които външния министър показва, ни дават основания да смятаме, че  корупционният скандал ще бъде разследван мнго детайлно. Според мненията на някои турски интелектуалци обаче, не става въпрос за корупция, а за отмъщение. Действията на турското правителство се наблюдават изкъсо от ЕС. Не само турския народ, но и международната общност губи доверие в турските управници. Този процес на наблюдение би трябвало да се явява „основната проверка” за Турция, която да установи дали може да се има доверие на сегашното правителство.

Стабилността в Турция оказва голямо влияние и върху стабилността на целия регион. Едва ли след финансовите проблеми на страните от Европа, ЕС ще търпи регионът да бъде дестабилизиран и от политическа и социална гледна точка. Някои европейски депутати  изразиха мнение, че не се надяват на добър изход, като прогнозират неясно и нестабилно бъдеще за Турция. Драматичната загуба на доверие в правителството, която започна с протестите за територията на парка Гези ще продължи да се развива. Турският премиер  премина през върховете на политическата си кариера и управление и днес отново наблюдаваме отчаяните му опити за връщане на  изгубените позиции с всички сили и средства.

Публикувано на 30 Декември 2013 в 15:42 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас