Ислямският фундаментализъм в Нигерия

Към края на 2013 г. Нигерия се превърна в най-голямата икономика в Африка, изпреварваща по БВП дори Южна Африка, която е най-развитата държава на черния континент. По данни на английската медия BBC, БВП на Нигерия през декември миналата година, възлиза на £307. 6 млрд., а Южна Африка изостава с £307. 3 млрд. Нигерия все по-често присъства в икономическите прогнози на специалистите като бъдеща регионална и икономическа сила. Страната е включена и в новата група държави, за които се предполага, че могат да изместят БРИКС – МИНТ (Мексико, Индонезия, Нигерия, Турция).


Въпреки обещаващото бъдеще и икономическо развитие, Нигерия има сериозни проблеми в сферата на сигурността и подобряване качеството на живот на населението. Едно от основните предизвикателства пред нигерийските власти е ислямският фундаментализъм, чието разпространение е причина за редица атентати през последното десетилетие. Основен субект е радикалната групировка „Боко Харам”, която възниква през 2003 г. и намира последователи главно в северните щати на Нигерия (Йобе, Кано, Баучи, Борно и Кадуно). Самото наименование „Боко Харам” означава в превод от северно-нигерийския местен език „Западното образование е греховно”. Основателят на „Боко Харам”  - Мохамед Юсуф и неговият наследник Абубакар Шекау следват модела на Движение Талибан в Афганистан. Последователите им възприемат за неверници всички християни и мюсюлмани, които не следват стриктно тяхната идеология. Основната им цел е въвеждане на шериат в цяла Нигерия.

Атентатите, извършени от „Боко Харам” се характеризират с особена жестокост, поради факта, че не нападат само органи и институции на властта, а различни обществени обекти (кафенета, храмове, училища, банки). Това ги прави непредвидими и изключително опасни за обществото. Обект на техните атаки през август 2011 г. бе  и сградата на ООН в столицата Абуджа. Един от последните атентати на групировката бе през април 2014 г., който отне живота на 70 души, отново в столицата. Тези действия бяха последвани и от отвличането на около 100 ученички от девическо училище в североизточния щат Борно.


Влиянието на „Боко Харам” в северната част на страната може да се характеризира с ясното разделение на Нигерия на северна мюсюлманска и южна - християнска част. Тази религиозна граница датира от много години и влияе върху живота на нигерийското население и до днес. Като много други бивши колониални страни, Нигерия представлява своеобразна смесица от между 300 и 400 етнически групи и три доминиращи религиозни общности: ислямска, християнска и приобщени към традиционни местни религии. Самото консолидиране на всички тези групи в едно общество е изключително сложен процес, който изисква време, силен политически елит и социално инженерство. Но тези различия са били използвани за политически цели от външни и вътрешни сили. Силната диференциация на нигерийското население се отразява не само в социалния, но в политическия и правен живот. В северната част действа шериата, а законодателството в южната е базирано на английското право. Самото наличие на две толкова различни правни системи в една държава е предизвикателство за който и да е политически елит. Мюсюлманите на юг, както и християните на север се чувстват ощетени, защото трябва да се съобразяват с непонятна за тях система на правораздаване.

„Боко Харам” се е превърнала в сериозна предизвикателство не само за сигурността на Нигерия, но и за целия регион. По данни на Амнести Интернешънъл от началото на 2014 г. са загинали 1500 души в противопоставянето между властите и последователите на радикалната групировка. За издиганите от нея искания, на които години не може да бъде адекватно отговорено, най-тежката цена плащат невинни граждани. Реакцията на властите е различна, като се опитват да прилагат и всякакви методи. Например, бившият губернатор на северния щат Борно Али Шериф е изплатил сумата от 620 000 щатски долара (100 млн. нигерийски долара) на „Боко Харам”, за да потуши гневът им след смъртта на бившия им лидер Мохамед Юсуф. Периодично представители на нигерийските власти се опитват да влязат в контакт с членове на радикалната групировка и да започнат конструктивен диалог. По една или друга причина, засега това не е постигнато. Създаден е дори специален 26-членен Комитет за диалог и мирно разрешаване на проблемите по сигурността в севера, който има за цел да влиза в контакт и да се опитва да предотвратява конфликти и нежелани прояви на насилие в северна Нигерия. Непрекъснатите прояви на насилие и организирани атентати от страна на „Боко Харам”, провокират президента Джонатан да обяви извънредно положение в няколко северни щата през май 2013 г., да предприеме арестуване на заподозрени лица и ответно нападение срещу жестоките действия на групировката. В северната част на страната е съсредоточено най-голямото военно присъствие от гражданската война насам.

Тлеещият конфликт и хилядите невинни жертви доказват, че засега нито един от двата похвата на управляващите – мирен и силов, не дават необходимите резултати. Може би е време международната общност да се намеси по-активно в Нигерия. Все пак биват застрашавани животите и на чуждестранните граждани, пътуващи в страната, както и основните принципи на съвременните демократични общества – човешките права. Ислямският фундаментализъм в Северна Нигерия, представен от „Боко Харам” е предизвикателство, което може да раздели страната на две. Исканията за въвеждане на шериат в цяла Нигерия не може да се осъществи в южната, светски настроена част. Най-вероятно на север има маса хора, които са религиозни и подкрепят тези виждания. Като навсякъде в Африка и Близкият изток, ниският стандарт на живот също допринася за възприемането на тази гледна точка от някои части на населението. Разрешаването на този проблем е ключ към бъдещото развитие на нигерийската държава.

Публикувано на 11 Юни 2014 в 17:01 часа от
Деляна Велева, магистър "Политически науки", СУ


Ключови думи:Боко Харам, Нигерия, ислямски фундаментализъм

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас