Ислямо-кюрдска мрежа от групировки

Ислямските групировки, съставени предимно от кюрди произхождат главно от северен Ирак. Единната кюрдска съпротива от миналите години се е разпаднала на многобройни малки групировки и организации. Целта на повечето от тези структури е създаване на ислямски Кюрдистан, на основа на шериата.

Една от най-активните кюрдски групировки е ислямската, терористична организация „Ансар ал-Ислям” (ААИ – „група на последователите на исляма”). ААИ възниква през 2001 година след обединението на по-малки, „джихадистки” ориентирани кюрдски групи от северен Ирак. От 2003 година ААИ се определя като част от ислямско-терористичните „въстания” в северен Ирак и насочва основните си усилия към борба против коалиционните сили. След 2011 година се смята, че целта на ААИ се измества в посока установяване на ислямска държава в кюрдската част на Ирак. През януари 2012 година емира на ААИ шейх Абу Хашим Мухамад Бин Абд ал-Рахман ал Ибрахим в свое видео-обръщение, публикувано в интернет, апелира за смяна на стратегията на „Джихада”. Той преформулира стратегията от „Фаза на превантивна защита” на „Фаза на превантивни нападения”.

         Живеещият в Ирак основател и бивш лидер на ААИ Мулах Крекар, все още има голямо влияние и е основна фигура в ислямско-кюрдските мрежи в Европа и Ирак. На 26 март 2012 г. Крекар е арестуван и осъден от норвежки съд на пет години затвор, заради отправени смъртни заплахи към норвежки политик и други граждани. Няколко месеца по късно, на 28 август 2012 г. той е осъден на още една допълнителна година затвор, отново поради отправени заплахи към Норвегия. След преразглеждане на решенията на съда (декември 2012 г.), крайната му присъда е определена на две години и десет месеца лишаване от свобода.

         Почти всички групировки имат симпатизанти и поддръжници сред иракско-кюрдската диаспора в Германия.

         Поддръжниците на ААИ в Германия са ориентирани предимно към основната групировка в Ирак. Те подпомагат дейността на ААИ преди всичко чрез дарения, които изпращат директно в Ирак.

         В Германия се наблюдава оформянето на една етническа група от иракски кюрди, които виждат ислямско-кюрдските дейности не само като легитимни, а дори ги подпомагат и подкрепят според възможностите си от територията на Германия.

Към момента кюрдите в Ирак и Сирия се борят основно с Ислямска държава, опитвайки се да обособят определени територии, които да останат под тяхно управление. В северен Ирак те до голяма степен са извоювали своята автономия.

Имайки предвид, че кюрдите имат дългогодишен конфликт с Турция, може да се очаква по-активна намеса на турската държава в процеса на обособяване на Кюрдистан. Както е известно Анкара многократно е показвала, че няма да отстъпи свои територии на кюрдите. Много е вероятно, ако бойните действия в Ирак и Сирия спрат и се постигне траен мир, кюрдите да насочат усилия към разрешаване на проблема с Турция.

Публикувано на 24 Август 2015 в 22:58 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Кюрди, Ансар ал-Ислам

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас