Признание: „Ислямска държава” действа необезпокоявана на територията на Турция

         Турското разузнаване е предоставило на правителството на страната доклад за действието на ИД на турска територия.

 

         Притеснителен е изводът на доклада, че радикалните ислямисти от ИД действат необезпокоявани на турска територия.

 

         Радикалната организация до сега използваше турската гранична инфраструктура активно, въпреки отделни опити да бъде възпрепятствана. В турските гранични територии активно са издирвани и привличани нови бойци за редиците на ИД. В същото време радикални ислямисти от групировката са лекувани в турски болници. От доклада става ясно, че ИД  има също депа за оръжие в Турция. Неизвестни за широката общественост остават и условията при които ИД е освободила турските граждани –заложници.

         Според данните от документа, в последно време ИД е започнала по-активно да набира бойци, симпатизанти и поддръжници на турска територия. Това се случва свободно даже по улиците. Така радикалистите могат не само да събират парични дарения, а и да си изграждат връзки във все повече болници, където да лекуват ранените си в битки членове. Като пример може да послужи убийството на улицата на турски гражданин от симпатизанти на ИД, защото е ругаел по тях и е недоволствал от действия им по улиците на града.

 

         Привидно затворената граница предизвиква нарастващо безпокойство в турските служби за сигурност. Турските граничари са подкупни и биха могли, ако им се плаща, да пропускат определени проверки.

         В резултат на международния натиск Турция започва по-строго да охранява границите си, но контролът все още е неефективен. След дългогодишни опити от страна на САЩ  и Европа да убедят Турция да си затвори границите към Ирак и Сирия, едва сега тя пристъпи към такива действия. Допълнителен тласък към това решение може би е било вземането на 49 турски граждани, за заложници в Ирак. Въпреки това обществена тайна е, че многобройни сирийски бунтовници използват турските гранични територии като безопасно място за отстъпление и организация на операциите си. Отварянето на турско – сирийската граница предлага възможност на Турция да играе важна роля в сирийския конфликт, без директно да бъде замесена. Така турците могат да въоръжават и обучават бунтовници без директно да участват в кланетата в Сирия. Анкара подкрепя противниците на Асад, като умишлено оставя сирийски бунтовници необезпокоявано да преминават границата и безконтролно да пренасят оръжие.

 

         Свободната сирийска армия е приютена в Турция още от самото начало на конфликта. Слабия граничен контрол дава възможност и на радикални групи да преминават на турска територия.

         Освобождаването на 49-те турски заложници от турското консулство в иракския град Мосул е станало след размяна на заложници с терористичните милиции на ИД. Сирийската бунтовническа групировка явно в близки отношения с Анкара, „Лива-ал Таухид” е освободила 50 бойци на ИД в замяна, на които са освободени турските граждани. Сред освободените ислямисти е и фамилията на убития през февруари 2014 г. в сирийския град Халеб командир от ИД – Хадчи Бакр. Връзка с размяната може да има и бомбардирането на град Мосул и изгонването на ИД от града. Там в момента управляват близки до Турция сунити, които вероятно са помогнали за размяната.

 

         "Ислямска държава" тепърва ще се сблъска с проблема на имиджа си, който изгражда. Насилието, изнасилванията, публичните екзекуции и масовите кланета, които ИД извършва събужда нарастващ гняв срещу тях, дори и в сунитите и умерените мюсюлмани.

 

 

В социалните медии все повече мюсюлмани публично се дистанцират от действията на ИД.

 

 

        

 

При всички положения изнесените данни от турското разузнаване, трябва да ни накарат да се замислим, готови ли сме да противодействаме ефективно на случващото се на прага на нашата държава?

Публикувано на 29 Септември 2014 в 10:08 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Ислямска държава, Турция, екстремисти, заложници, терористи

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас