Кризата в Ирак се разраства

Операция с такъв мащаб може да бъде разглеждана като безпрецедентен случай в историята на радикалните джихадистки организации, особено за такава като Ислямската държава в Ирак и Сирия (ISIS), официално съществуваща от 2006 г.

 

Бойците на ISIS успяха да завладеят вече втори град в страната, въпреки че полицията и армията на страната наброяват около 1 милион души и беше очевидно, че ислямистите отдавана се готвеха за тази операция. Поради това възникват много въпроси относно предприетите мерки от властите в страната.

 

Групировката оптимално успя да използва получилия се вакуум в областта на сигурността вследствие на политическата криза. В полза на ислямистите бяха липсата на правителство в страната и кризата в Сирия. Това са и основните причини за падането на Мосул.

Основната и единствена цел на действията на ISIS е създаването на сунитска държава на териториите, населени със сунитско население в Сирия и Ирак. ISIS винаги е била и продължава да бъде инструмент на Саудитска Арабия, контролирана от нейните специални служби и съществуваща единствено с цел провеждане на политиката на Саудитска Арабия в региона, насочена към сдържане на Иран.

 

Това крие друга сериозна опасност, свързана с излизането извън контрол на лидерите на ISIS от Саудитска Арабия, вследствие натрупване на достатъчно власт и средства.  Обаче би било наивно да смятаме, че създадената от Англия за противодействие на Османската империя – Саудитска Арабия не  осъзнава това и не е предприела мерки за ограничаване на тези процеси.

Може да се направи аналогия, че както случващите се събития в Ирак са заплаха за Иран така и кризата в Украйна застрашава националната сигурност на Русия. В тази връзка ще бъде изключително интересна позицията на Иран и съпоставянето и с позицията на Русия. Заплахата е достатъчно сериозна както в единия така и в другия случай. И двете заплахи имат характер на война и са войни от нов тип с комбинирано използване на въоръжени сили, терористични групировки, местни опълчения и непряко участие на външни сили.

Не е съвсем ясно до колко властите в Ирак ще успеят да запазят управлението в провинциите, оказали се под ударите на бунтовниците и ще предприемат мерки за повишаване на боеспособността на армията и полицията, деморализирани от случващото се.

 

Въстаниците получиха достъп до огромни запаси оръжия, военна техника, боеприпаси и успяха да заграбят големи запаси финансови средства. Те продължават да развиват успехите си и вече са на половината път до столицата Багдад в близост до покрайнините на Самара в опит за завладяване на града.

Напълно отворената граница между Сирия и Ирак дава възможност да се прехвърлят материални ресурси и жива сила. ISIS може да спре с настъплението, да се закрепи на превзетите територии и да окаже помощ на събратята си в Сирия. Възможно обаче е и обратното, да мобилизира и впрегне в операцията още сили от Раки и да достигне политическата власт като превземе Багдад.

Разбираемо е, че ситуацията в Ирак е близка до разпадането на страната и Иран не може да остане настрана. Властите в страната вече предложиха помощ на правителството на Ирак. В каква форма ще бъде предоставена помощта все още не е ясно, но преди всичко става дума за пряка военна помощ, включваща както жива сила така и техника.

 

Кюрдите от друга страна заемат изчаквателна позиция.  Вътрешните противоречия сред тях са традиционно големи и никой не иска да влезе във война по-рано от своя политически съперник, опасявайки се, че ще остане сам срещу бойците от ISIS и ще бъде унищожен. Поради това кюрдските лидери трябва в началото да изработят общи подходи и след това да предприемат решителни действия, към които панически ги призовава правителството в Багдад. Сега преди всичко кюрдите ще започнат да водят отбранителен бой, стараейки се, не да разгромят отрядите на ISIS, а да ги изтласкат от кюрдските територии.

Публикувано на 12 Юни 2014 в 17:01 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:ISIS, Ирак, Мосул, Ислямска държава в Ирак и Сирия

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас