Александра Попова: постъпващите дарения трябва да достигат до всички бежанци

Съветът на жените бежанки в България e сдружение с нестопанска цел, създадено през месец март 2003 година и е официално регистрирано като неправителствена организация, от българското правителство на 17-ти март 2003 година. Съветът подкрепя правото на избор, което всеки човек има в осигуряването на по-добро бъдеще за себе си и своето семейство независимо от пол, раса, националност, религиозна или етническа принадлежност.
Една от целите на организацията е да подпомага социалната интеграция на новопризнатите бежанци в Република България, в тази връзка е и следващото интервю с г-жа Александра Попова. Тя е експерт набиране на средства и комуникации към „Съвета на жените бежанки в България“ и любезно се съгласи да отговори на няколко въпроса. Повод за това интервю стана пристигналото на 28 ноември дарение, от германската фондация „Обувки за България“, за бежанците в страната ни.

- Г-жо Попова каква е главната дейност на вашето сдружение?
- Съветът на жените бежанки в България помага на бежанци и търсещи закрила в процеса на тяхната адаптация и интеграция в българското общество. В организацията работят социални работници които подпомагат бежанците в интеграцията и адаптацията в обществото ни.
Организацията разполага и с хуманитарен център чрез който се организират различни кампании за набиране на дарения и оказване на материална подкрепа за бежанците с всичко необходимо.
- Кажете повече за пристигналото дарение.
- Конкретно това дарение пристига от Германия. С нас се свързаха от фондацията на г-жа Хилдегард Кнобвил „Обувки за България“. За тях това не е първата подобна кампания. Няколко години подред немската фондация прави големи кампании за набиране на дарения за български деца лишени от родителска грижа и възрастни хора. Тази година, обаче с оглед на бежанската криза и съпътстващите я събития г-жа Кнобвил се свърза с нас с предложение да организира кампания за бежанците в България.
Кампанията беше много успешна и това е резултатът този голям камион с вещи, които ще бъдат разпределени сред нуждаещите се.
- Именно това е и следващия ми въпрос. Как става разпределянето на помощите?
- Нашата фондация работи с Агенцията за бежанците и трите бежански центъра в столицата и имаме изградена методология, по която става оценката и разпределението на постъпилите дарения за да стигнат до тези, които имат най-голяма нужда. Възнамеряваме в бъдеще част от постъпващите дарения да бъдат изпращани и към бежанските центрове в страната, а не само към тези в столицата.

 

Публикувано на 30 Октомври 2015 в 19:22 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:интервю, Александра Попова, бежански центрове, подкрепа, бежанска криза

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас