Индексът на международна сигурност се понижи до 2760 пункта

Очаква се лятото на 2014 година да бъде период на трансформации и промени. В Женева ще продължат дипломатическите опити за водене на политика на сдържане, свързана със ситуацията в Украйна и противодействието между Русия и САЩ. Също така се очаква последователност в преговорите за иранската ядрена програма по пътя на дипломацията и овладяване на кризата в Сирия по мирен път.

За една седмица - от 28 април до 5 май 2014 г. - Индексът на международна сигурност се понижи до 2760 пункта. В източната част на Украйна започна силова операция на властите срещу поддръжниците на федерализацията, при която имаше и жертви. В Одеса по време на сблъсъците между проруски активисти и радикалисти и възникналия пожар в сградата на профсъюзите загинаха 46 души. САЩ и ЕС разшириха санкциите по отношение на Русия поради ситуацията в източна Украйна. В Сирия джихадистите обстрелваха университета в Алепо и жилищен квартал на Дамаск. В Хоумс беше постигнато споразумение за прекратяване на огъня.  В Египет имаше сблъсъци между ислямисти и мирни граждани, при които имаше жертви. В Либия въстаниците превзеха сградата на парламента и извършиха нападение срещу щаб квартирата на силите за сигурност. КНДР проведе бойни стрелби в близост до западната граница със Южна Корея в Жълто море. В източната част на Индия сепаратистка групировка разстреля 10 души. Имаше терористични актове в Ирак, Сирия, Египет, Индия, Китай и Сомалия. В Афганистан в резултат на свлачище в североизточната провинция Бадахшан загинаха 2000 души.

Ситуацията в света през последните два месеца се влоши главно вследствие опитите на определени кръгове в САЩ и ЕС да възродят проекта за експанзия на НАТО към границите с Русия. Тези кръгове поощриха използването на всички възможни средства за дискредитация на законно избрания президент на страната и смениха властта принудително. Вълненията в Киев напомняха на тези авантюристично настроени сили на Запада опитали се да организират ескалация на напрежението в съседните на Русия държави по време на контрареволюционния преврат в Унгария през 1956 г.

Събитията в Крим до голяма степен са логични. Населението на полуострова като цяло е ориентирано към Русия и когато властите в Киев преминаха на страната на националистите, естествената реакция на кримските граждани беше да поискат отделяне от Украйна и присъединяване към Русия. Тези събития доведоха до масовата антируска истерия в западните страни.

Въпреки сложността на ситуацията като позитивно може да се определи водената конструктивна дипломация между САЩ и Русия в Женева, която доведе до временно стопиране на понататъшното развитие на кризата в Украйна. От друга страна зейналата пропаст в американо-руските отношения затрудни управлението на кризисните процеси в други части на света. Това може да се превърне в източник на нестабилност и изостряне на различни локални конфликти.

Амбициите на НАТО за приближаване към руската граница този път бяха добре маскирани и завити в красивата опаковка на народния бунт срещу режима. Демонстрациите с искането за подписване на споразумението за асоциране с ЕС, подети от незначително малцинство украинци впоследствие бяха използвани от проевропейски настроените националистически сили, поддържани от ЕС и САЩ.

Разочарованието на обществото от настоящето правителство продължава да бъде сериозен проблем за Либия. От 1 до 14 април в страната имаше масово гражданско неподчинение. Беше блокирана работата на правителствените учреждения, основните пътища до най-големите градове – Триполи и Бенгази. В Азауия разгневени демонстранти блокираха основните пътища, съединяващи Триполи с западните райони на страната. В западна Либия се намират основните нефтопреработвателни заводи и действията на демонстрантите доведоха до недостиг на гориво. Това причини дълги опашки на бензиностанциите в столицата и другите големи градове на Либия. Повечето от либийците желаят преходното правителство да подаде оставка.

Във Всеобщия национален конгрес продължават да доминират ислямисти, които се превърнаха в основна сила на политическата сцена на страната. Председателят на конгреса беше похитен в края на март. След като беше освободен и се върна на своя пост той отказа да обясни какво се е случило с него, но също така и отказа да си подаде оставката. Това доведе до по-голямо отдалечаване на обществото от правителството и срина доверието му.

Спорадичната стрелба и масовите убийства продължават в Триполи, Бенгази и Дерна почти ежедневно. Всяка нощ се чува стрелба в столицата и около нея.

По този начин все повече либийците губят вярата в своето правителство и започват да съжаляват за така нар. либийска революция от 17 февруари 2011 г., която доведе до осеммесечна гражданска война.

Публикувано на 13 Май 2014 в 16:43 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Индекс на международна сигурност

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас