Индекс на международна сигурност (27.05-03.06.2014)

В седмицата от 26 май до 2 юни 2014 г. индексът на международна сигурност се понижи до 2769 пункта.

В източнната част на Украйна продължиха боевете с използване на тежка артилерия и авиация; в Славянск опълченците свалиха няколко вертолета на украинските въоръжени сили.

Русия изтегли част от войските си от границата с Украйна.

В Абхазия избухнаха антиправителствени протести; парламентът определи дата за провеждане на предсрочни президентски избори – 24 август.

В Сирия се водиха боеве между армейски части и въстаниците в Алепо и Дамаск; бунтовниците извършиха нападение срещу служители на Организацията за забрана на химическо оръжие.

В Турция имаше масови демонстрации на площад Таксим по повод годишнината от началото на протестите; имаше сблъсъци с полицията.

На президентските избори в Египет победи бившият министър на отбраната Абдел Фатах ас Сиси.

В Либия бунтовниците обстрелваха резиденцията на новия министър-председател Ахмед Майтиг; ескалация на напрежението имаше в Триполи и Бенгази.

В Централноафриканската република ислямисти нападнаха църква и убиха 17 души; в страната се организираха демонстрации с искане за оставка на преходното правителство.

Русия, Беларус и Казахстан подписаха договор за създаване на Евроазийския икономически съюз в Астана.

В САЩ нивото на сигурност остава непроменено. Не се очакват събития, които да повлияят негативно на сигурността. Това, че Америка влезе в конфликт с Русия, непряко влияе на сигурността на страната. Жертва на влошаването на двустранните отношения ще стане сътрудничеството между руските и американски специални служби, силовите и други структури, ангажирани в сектор сигурност.

Преговорите между „шесторката” и Иран относно ядрената програма стъпка по стъпка се придвижват към сключване на взаимноизгодно споразумение, въпреки че страните трябва да преодолеят още много трудности. Може да се очаква, че към средата на лятото преговорите между страните ще завършат успешно.

Във Венецуела продължава противопоставянето на властта и опозицията. Съюзът на южноамериканските нации се опита да окаже помощ на правителството на Венецуела чрез сключване на споразумение, но за сега няма постигнат напредък.

 

Публикувано на 4 Юни 2014 в 16:12 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Индекс на международна сигурност

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас