Индекс на международна сигурност (01.06-01.10.2015)

През периода лято-есен 2015 година стойностите на индекса на международна сигурност продължиха да демонстрират разнопосочна динамика. На 1 юли стойността на индекса iSi беше 2734, понижение с 34 пункта със сравнение на стойностите му от 1 юни. Понижението му означава влошаване на състоянието на сигурност в света, произтекло от възобновяването на въоръжените сблъсъци в югоизточната част на Украйна, а също така и засилване позициите на бойците на групировката „Ислямска държава”, призната за терористична организация в Близкия изток. На 1 август iSi се повиши с 28 пункта до стойност 2762. Повишаването стойностите на индекса означава подобряване на състоянието на сигурност в света, което в голяма степен се дължеше на постигнатото през юли историческо споразумение по иранската ядрена програма между Техеран и шесторката международни посредници. Стойностите на iSi на 1 септември отново се понижиха до 2741 пункта в резултат нестабилността на цените на енергоресурсите и падането на китайския фондов пазар през август, което оказа негативно влияние върху световната икономика. На 1 октомври индексът на международна сигурност iSi се покачи до 2771 пункта, поради декларацията на световните лидери по време на 70-тата сесия на Генералната асамблея на ООН за продължаване противопоставянето срещу „Ислямска държава” в Близкия изток, както и сътрудничество за постигане на устойчиво развитие във всички сфери на обществения живот.

 

БЛИЗЪК ИЗТОК И АФРИКА

Основната опасност за сигурността в Близкия изток през периода беше терористичната организация „Ислямска държава”, продължаваща да завзема нови територии в региона и да вербува в редиците си нови членове от Западните страни и страните от бившия СССР.

В Ирак през лятото бойците от ИД взеха под контрол град Рамада, разположен на 100 км от Багдад. Властите в страната обвиниха коалицията, водеща борбата срещу ИД, под ръководството на САЩ в бездействие и неразбиране на ситуацията. Иракската армия и шиитски опълченци предприеха операция за връщане контрола над Ракка, обаче не успяха да отвоюват града от ИД.

В Сирия през юни отрядите на сирийските кюрди с подкрепа от въздуха на западните съюзници успяха да отблъснат бойците на ИД, придвижвайки се към фактическата столица на терористичната организация – град Ракка и успяха да освободят няколко населени места близо до границата с Турция. През юли обаче бойците на ИД си върнаха контрола върху сирийските градове Айн-Иса, Ел-Карятайн и Кобане. Правителствените сили на Сирия и Ирак, ливански и иракски шиитски бойци продължават да се съпротивляват срещу ИД. На 30 септември Русия нанесе авиационни удари по позиции на ИД в Сирия. Междувременно в страната не стихват сблъсъците между правителствените сили и групировката на умерената опозиция.

В Турция през юни между бойците на ИД и кюрдското население се водеха боеве за град Суруч, разположен в близост до пограничния сирийски град Кобане. През юли в Суруч ИД извърши серия терористични актове в резултат, на които загинаха повече от 30 души. На 25 юли Турция започна атаки по позициите на кюрдите в северен Ирак. Повод за това станаха убийствата на турски полицейски служители, отговорност, за които пое Кюрдската работническа партия (ПКК). Паралелно с атаките на ПКК турските военни нанасяха удари по позиции на ИД в северна Сирия.

В  Египет в северната част на Синайския полуостров през юли ИД извърши серия терористични актове, при които загинаха повече от 70 души. Израел затвори всички контролно-пропускателни пунктове по границата с Египет.

В Либия бойците на ИД превзеха 200 км територия на изток и запад от град Сирт.

В Йемен продължи въоръжения конфликт между въстаниците (хути) от шиитското движение „Ансар-Алах”, лоялни на армейската част на бившия президент Али Абдал Салех и противостоящите им войски на президента в изгнание Мансур Хади, поддържан от Саудитска Арабия. В средата на юли водещата от саудитците коалиция от арабските страни си върна контрла като отблъсна хутите от пристанище Аден. През август коалицията започна да дислоцира военнослужещи в района за да осигури безопасното завръщане на президента Хади в неговата временна резиденция и да превземат стратегически важната база близо до Аден.

Иран и шесторката международни посредници подписаха на 14 юли всеобхватно споразумение по ядрената програма на Иран, което ограничава съществено нейното развитие. В резултат на това страната ще получи отпадане на дългогодишния режим на санкции.

Израел и Палестина през лятото си нанасяха авиационни удари. През септември по време на 70-тата сесия на Генералната асамблея на ООН се проведе среща на четворката посредници по близкоизточното споразумение. Покана за присъединяване към преговорите получиха също така министрите на външните работи на Египет, Йордания, Саудитска Арабия и генералния секретар на Лигата на арабските държави.

В Тунис  на 26 юни около град Сус терористи нападнаха крайбрежен хотел. Загинаха около 30 души, няколко десетки бяха ранени.

 

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ –САЩ

Бежански проблем.  Военнополитическото напрежение в страните от Близкия изток и северна Африка стана причина за масовото бягство на цивилното население от зоните на конфликта в страните от Европа. Властите на Европейския съюз (ЕС) през лятото не можаха да се справят с бежанския поток. България, Унгария, Хърватия и Сърбия заявиха, че не са в състояние повече да оказват помощ на бежанците и започнаха да предприемат ограничителни мерки. Германия и Австрия отвориха своите граници за бежанците, изразявайки готовност да им помогнат. На 22 септември на извънредно заседание на министрите на вътрешните работи на страните членки на  Евросъюза беше одобрено предложение за разпределение на 120 хиляди бежанци. Въпреки възмущението на множество страни, документът налагащ принудителни квоти за прием на бежанци беше приет.

Гърция. На 30 юни гръцкия министър председател А. Ципрас изрази готовност да приеме условията на Международния валутен фонд. Единственото условие на премиера беше въвеждането на тридесетпроцентово данъчно облекчение за гръцките острови във връзка с трудностите при снабдяването им с товари и ресурси. На 5 юни в страната се състоя референдум по въпроса дали следва да бъдат предприети фискалните мерки предложени от ЕС, МВФ и ЕЦБ. Повече от 60% от гръцките граждани гласуваха против ново споразумение с кредиторите. На 20 август А. Ципрас подаде оставка, но на 20 септември на предсрочните парламентарни избори отново победи и зае поста министър-председател на Гърция.

В Кипър  в началото на септември се проведоха преговори за обединяване с непризнатата Турска Република Северен Кипър. В края на юли президентът на Кипър Н. Анастасидис и президентът на непризнатата турска република М. Акъйнджи се договориха за структурата на бъдещия парламент на общата държава и нейното възможно наименование – Федерация на обединен Кипър.

Испания. На 27 септември в Каталония на редовните парламентарни избори по-голямата част от гласовете беше спечелена от привържениците на автономията и излизане от състава на Испания.

Министерството на отбраната на САЩ на първи юли обнародва националната военна стратегия, предвиждаща и противодействие на ревизионистки държави, нарушаващи международните правни норми.

От 23 до 26 септември председателят на КНР Си Дзинпин осъществи първото държавно посещение в САЩ. По време на срещата на държавните лидери на Китай и САЩ бяха обсъдени въпроси на икономическото и политическо сътрудничество, а също така и проблема с киберсигурността на двете страни. Двете страни успяха да приемат споразумение за мерки в борбата с промените на климата.

 

СИТУАЦИЯТА В УКРАЙНА

През лятото в югоизточната част на Украйна - Донецка област имаше престрелки в няколко населени пункта. Периодично се възобновяваха бойните действия в село Широкино, Мариопол. Под обстрел попаднаха и градовете Красногоровка, Маринка, Авдеевка, Гороловка и Николаевка. Украинската армия и опълченците се обвиняваха взаимно за нарушаване на споразумението за прекратяване на огъня. На 2 юли Петро Порошенко внесе във Върховната Рада проект за изменение на конституцията, предвиждащ децентрализиране на властта при запазване на унитарния модел на страната. В началото на септември украинският президент подписа указ за провеждане на местни избори на 25 октомври. Представителите на самопровъзгласилите се републики ДНР и ЛНР подписаха укази за провеждане на избори в контролираните територии на 18 октомври и 1 октомври съответно. Украинските власти разкритикуваха решението, заявявайки, че изборите в цялата страна трябва да бъдат проведени в съответствие с националното законодателство. На 2 октомври по време на срещата на Нормандската четворка в Париж Франсоа Оланд и А. Меркел се обявиха против провеждането на избори в ДНР и ЛНР в различни срокове от тези в останалата част на Украйна. По време на срещата, лидерите на четирите страни признаха, че Минските споразумения като цяло се спазват, но за пълното разрешаване на конфликта е необходимо да се удължи срока на тяхното изпълнение.

ЕС продължи санкциите срещу Русия до пълното изпълнение на Минските споразумения. Русия на свой ред удължи стоковото ембарго върху  европейската продукция.

САЩ през юли въведоха нови санкции по отношение на Русия. В черния списък попаднаха граждани и компании, включени в схеми за преодоляване на предишните санкции.

 

ПОСТЪСЪВЕТСКО ПРОСТРАНСТВО

В          Молдова на 14 и 28 юни се проведоха двата тура на местните избори. Според техните резултати управляващите проевропейски партии запазиха контрола в повечето райони на страната. През септември в страната имаше антиправителствени протести с искания за оставка на президента и правителството.

През септември рязко се изостри обстановката по границата между Армения, Нагорони Карабах и Азербайджан. За първи път от 1994 г., когато беше достигнато примирието по нагорнокарабахския конфликт беше засечена стрелба от голямокалибрена артилерия. Армения заяви, че огъня бил открит от Азербайджан и съобщи за жертви сред арменските военнослужещи.

Киргизстан на 2 юли прекрати сключеното през 1993 г. споразумение за сътрудничество със САЩ. Повод за това стана награждаването на осъден киргизстански правозащитник от държавния департамент на САЩ.

В Таджикистан на 4 септември беше извършено въоръжено нападение на сградата на окръжната дирекция на вътршните работи във Вахдат и централния апарат на министерството на отбраната в страната. Нападателите се скриха в планините. Таджикистанските власти обвиниха в съучастничество бившия заместник-министър на отбраната генерал Абдухалим Назарзоди и оцениха случващото се като опит за въоръжен преврат на радикални религиозни сили. Според официалните власти в Таджикистан начело на тези сили стои партията за ислямско възраждане на Таджикистан (ПИВТ) дейността, на която беше официално забранена през август. Операцията по неутрализирането на генерал Назарзоди и неговото обкръжение продължи две седмици. В резултат на акцията генералът беше убит.

На 14 – 15 септември в Душанбе се състоя поредната ежегодна среща на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС). Ключова тема на заседанието беше борбата с терористичните заплахи.

На 8 – 9 юли в Уфа, Русия се проведе среща на върха на БРИКС, в хода на която беше подписан план за развитие на съюза през следващата година. Важен постигнат резултат от срещата беше подписването на споразумение за създаване на Новата банка за развитие на БРИКС.

На 10 юли в Уфа се проведе и поредната ежегодна среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество под председателството на Русия. На срещата беше стартиран процесът на присъединяване към организацията на Индия и Пакистан. Беше приета и стратегия за развитие на ШОС до 2025 г.

 

СТРАТЕГИЧЕСКА СТАБИЛНОСТ И ЯДРЕНА СИГУРНОСТ

САЩ заявиха, че не изключват разполагането в Европа на ракети с наземно разположение. Министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамонд не изключва възможността за разполагане на американските ракети със средна далекобойност в страната. Такива мерки могат да бъдат предприети от Запада в отговор на евентуални нарушения на Договора за ракетите със средна и малка далекобойност от руска страна.

Това лято в НАТО се водеха преговори за възможно разполагане на тежко въоръжение в редица страни от Източна Европа и Прибалтика за защита срещу възможна руска агресия в Европа.

През юли САЩ заявиха, че не се отказват от създаването на система за противоракетна отбрана (ПРО) за противодействие срещу иранска ракетна заплаха, въпреки постигнатото споразумение по ядрената програма на страната. Във Вашингтон смятат, че ПРО е необходимо за защита от големите запаси балистични ракети в Иран.

На 27 август между Казахстан и МААЕ беше подписано споразумение за създаване в страната на първата в света Банка за нискообогатен уран. Банката ще се намира под контрола на международната общност. Страните на територията, на които функционират АЕЦ, ще могат да вземат нискообогатен уран от казахстанската банка, ако техните традиционни доставчици не могат да им доставят ядрено гориво.

 

СЕВЕРОИЗТОЧНА, ЮГОИЗТОЧНА И ЮЖНА АЗИЯ

През юни в Китай започна срив на фондовия пазар. По резултати на търговията от 26 август китайския фондов пазар показа най-големия си спад от 1996 г. Понижението на индексите беше с 10 %. Това повлия негативно на икономиките на Западните страни и Русия.

На 2 юли в Китай беше приет нов закон за национална сигурност, заменящ предишния от 1993 г. Според новия закон КНР ще се защитава не само от опити за държавен преврат, но и от враждебно влияние срещу икономиката, културата и Интернет.

През Август се възобновиха преговорите на високо равнище между КНДР и Южна Корея, насочени към разрешаване на кризата в отношенията между двете страни.

В Афганистан в края на септември бойци на терористичното движение „Талибан” превзеха град Кундуз. Между талибаните и афганистанската армия и американските войски избухнаха ожесточени сблъсъци.

Цените на нефта през лятото-есента продължиха да падат, което се отрази негативно на страните експортьорки на нефт.

Публикувано на 14 Декември 2015 в 20:13 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Индекс на международна сигурност, iSi, международна сигурност, обзор

1 Коментара
От blondebluse med høj hals публикуван на 26 Jan 2019 04:35 pm
Up to this overtax according to group, supplements and sleeves infer not dilate the penis. After all, he said, the penis handu.plade.se consists of paired corpora cavernosa and a unspoken for corpus spongiosum, the hugeness of which are unfaltering genetically. Neck surgical enhancement fails. Putting, there is individual unimaginative daydream handu.plade.se dangled head our eyes finished the hugely unvaried Italian study. When tested, the friction method of penis enhancement, the authors suggest, did upshot in growth.
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас