Икономиката на Индия

Освен като страна с древна богата история и култура, Индия може да се нарече и страна на контрастите. На фона на нищета, в която живее немалка част от населението, се твори „индийското икономическо чудо”. По номинален брутен вътрешен продукт на глава от населението тя заема 128-о място в света; по доход на глава от населението, отнесен към покупателната способност на хората, тя е на 118-о място; и през ХХІ век Индия си остана аграрна страна, като една четвърт от населението живее под линията на бедността при установен от държавата жизнен минимум от 0,40 долара на ден.


В сферата на модерните технологии, Индия никак не изостава, дори напротив, много софтуерни компании издигат небостъргачи на територията й. За последните 20 години средногодишният ръст на брутния вътрешен продукт е 5,5%, което нарежда индийската икономика сред най-бързоразвиващите се в света. Държавата претърпя невероятна трансформация и вече се асоциира с програмисти от най-висок клас, което се явява доста добра перспектива в икономически план за държавата. Днес Индия е на едно от водещите места по износ на IT специалисти и продукция.

До 2020 година Индия и Китай ще се превърнат в глобални центрове на световната икономика, което ще повлече след себе си промени в цялата монетарна система на света. По брутен вътрешен продукт Индия ще заеме третото място сред световните икономики, отстъпвайки само на Китай и САЩ.  Не бива да се пропуска и факта за силно развиващата се индийска киноиндустрия. Боливуд е водещ в света със заснети около 800 филма на година.


Въпреки оптимистично посочените до момента данни, страната не остана незасегната от световната икономическа криза. Индийската рупия се срина до исторически минимум от 58,98 рупии за долар, което повдигна опасения за състоянието на икономиката. Спадът се обяснява със засилването на долара, нарасналото търсене на долари от индийските вносители и банки, както и с влошаването на икономическите перспективи. Брутният вътрешен продукт на Индия нарасна с 5 процента на годишна основа през 2012-2013 година, което се превърна в най-бавният темп на икономически растеж от едно десетилетие. Имаше опасност обезценяването на рупията да увеличи затрудненията на правителството да финансира нарастващия дефицит по текуща сметка. Като важен факт за намалялото икономическо развитие на страната често пъти е сочен спадът в търсенето на злато.


По всичко личи, че в началото на 2014 г. Индия все още  не се радваше на особено силен попътен вятър. Последните разочароващи икономически данни пораждат съмнения относно устойчивото възстановяване на третата по големина икономика в Азия. През ноември 2013 г. промишленото производство се сви неочаквано за втори последователен месец. Понижението бе с 2,1% на годишна база, отразявайки рецесията в този сектор. По същото време прирастът на износа, който излъчва позитивни сигнали през последните месеци, през декември се забави до 3,5%. Индийската икономика започна слабо възстановяване в периода юли-септември, когато се разшири с 4,8% - с малко повече от растежа от 4,7%, отчетен през предходните три месеца

Според главният икономист за Индия  Сонал Варма забавянето в промишления сектор е близо до своя край. По-голямото търсене в сектора на селското стопанство и по-голямото външно търсене ще компенсират предстоящите съкращения на разходите, тъй като правителството се опитва да покрие амбициозната цел за размер на дефицита от 4,8% като дял от БВП. Друг двигател за растежа ще бъде съживяването на инвестиционната активност в сектори като енергетика, телекомуникации и инфраструктура – както пътна, така и пристанищна. През 2013 г. Комисията по инвестиции към правителството одобри голям брой проекти на обща стойност 64 млрд. долара. Експерти считат, че икономиката ще усети въздействието им след 2014 година.


„Анемичния” промишлен сектор плюс евентуален спад в цените на хранителните продукти през декември може да накара Централната банка на Индия през януари да си почине от цикъла на затягане на монтерната политика. Това от своя страна е добре дошло за растежа. Индия отчете умерено повишение на индустриалното си производство и по-ниска инфлация, засилвайки надеждите, че третата икономика в Азия започва да показва ранни сигнали за възстановяване.
Индустриалното производство през април 2014 година се е повишило с 3,4% на годишна база – рязък обрат от спада с 0,5% за март и над очакванията за ръст от 1,9%. Промишленото производство, което съставлява 75% от индустриалното, се е покачило с 2,6%. Същевременно потребителската инфлация в страната през май се е забавила за първи път от три месеца до 8,3% на годишна база от 8,6% за април. Обнадеждаването, че икономическото забавяне е зад гърба на страната се подхранва и от новодошлото правителство, което предизвика оптимизъм, че ще е в състояние да взема трудни политически решения, необходими за възстановяване на икономиката и овладяване на инфлацията.

Новият премиер Нарендра Моди  отправи обещания за построяване на  промишлени центрове, градове, водноелектрически централи и дори  високоскоростни влакове - по същество една индустриализирана и  урбанизирана Индия.
 

Публикувано на 23 Септември 2014 в 15:39 часа от
Румяна Василева


Ключови думи:Индия, икономика, прогнози, развитие

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас