Икономическата ситуация в Афганистан през юни 2017

Икономическата обстановка в страната беше силно повлияна от терористичните атентати в столицата Кабул, вследствие на които имаше много жертви и бяха причинени множество материални щети. Несигурната обстановка в страната продължава да бъде основната пречка пред балансираното финансово развитие и устойчивият икономически растеж.

По време на конференция, проведена на 26.05 относно проекта ТАПИ (газоопровод, свързващ Туркменистан-Афганистан-Пакистан-Индия) стана ясно, че строителните работи по проекта се очаква да бъдат завършени през 2019 г., а през 2020 г. се планира да започне транспортирането на газ. Въпреки опасенията на голяма част от участниците в конференцията, че нестабилната обстановка в Афганистан може да забави реализацията на проекта, представител на афганистанския президент увери присъстващите, че афганистанското правителство се занимава с въпросите по сигурността на маршрута и разработва планове за разминиране. Във финансиране строителството на проекта може да се включи и Азиатската банка за развитие, която до този момент изпълняваше функции като транзакционнен съветник по технико-икономическата обосновка на проекта, анализа на риска и намаляване на последствията, юридически консултации, анализ на пазара и изследвания по въпросите на сигурността. Предвижданият капацитет на проекта е 32 млрд. куб. м на година, а общата дължина на тръбите е 1814 км (214 км - Туркменистан, 774 км – Афганистан и 826 км – Пакистан).

Шест меморандума за разбирателство в сферата на икономическото и търговското сътрудничество бяха подписани на 26.05 между министъра на транспорта на Таджикистан Худаяр Худаярзада Зукибег и министъра на икономиката на Афганистан Абдул Сатар Мурад. Подписаните споразумения ще подпомагат двете страни да продължават сътрудничеството си в търговията, транзита на стоки, добива на петрол и енергийния сектор. Търговските отношения между двете страни са на стойност 75 млн. долара

Началникът на митницата в провинция Нангархар Елхам Мазар обяви на 27.05, че за първите пет месеца на годината са били събрани приходи в размер на 5 млрд. афгани (което е повишение с 1,4 млрд. афгани сравнено със същия период на 2016 г.). Според него ако граничният пункт Торхам продължи да работи без да затваря, повиши се прозрачността, продължи борбата с корупцията, и се запази тенденцията за събиране на повече приходи в края на годината може да бъде отчетен значителен приход в сравнение с миналата година.

От афганистанската електрическа компания (Da Afghanistan Breshna Sherket) обявиха на 28.05, че са договорили внос на допълнително 100 Мвт електрическа енергия от Таджикистан и възнамеряват да проведат разговори за понижаване на цената. Страната годишно внася около 300-320 Мвт електричество от Таджикистан, което се оказва крайно недостатъчно, особено през зимния сезон. Афганистан произвежда само около 25% от необходимата и електроенергия, като основно разчита на внос от съседите – Таджикистан, Узбекистан, Туркменистан и Иран.

По време на среща на националната комисия по доставките на 30.05, председателствана от президента Ашраф Гани бяха одобрени двадесет и четири договора на стойност 1,8 млрд. афгани включващи асфалтиране на път между Андхой и Карган в провинция Фаряб, медицински услуги за неконтролираните от държавата райони, консултантски услуги за реализация на национални проекти за ограмотяване на населението за период от три години в провинции Балх, Сар-е-Пул и Йовзян и договори за повишаване на сигурността в провинции Кабул, Балх, Кандахар и Херат.

Министърът на провинциалното благоустройство и развитие Насир Ахмад Дурани обяви на 30.05, че работите по петдесет и два проекта (на стойност 198 млн. афгани, осигурени от Азиатската банка за развитие) за развитие, включващи изграждане на язовири, напоителни канали, защитни стени, пътища и мостове ще започнат в провинции Пактия, Кабул, Лагман, Логар, Парван, Саманган, Фаряб, Баглан, Гор, Каписа, Кундуз, Нангархар, Газни, Сар-е-Пул, Йовзян и Бадакшан. В изпълнението на проектите ще бъдат подпомогнати директно и индиректно около 355 хил. души, като дейностите ще се изпълняват за повече от 139 хил. работни дни.

Инициативата на президентът Ашраф Гани за осъществяване на въздушен коридор между Индия и Афганистан за експорт на афганистанска продукция и импорт на индийски стоки започна като беше осъществен първия полет на 19.06 от авиокомпания „Ариана” от международното летище в Кабул. и втори полет от летището в Кандахар на 24.06. Правителството дотира местните производители като им позволява да транспортират стоки на преференциални цени (цените за износ на килограм са 0,20 долара, а за внос 0,40 долара).

Местните властти в провинция Нангархар обявиха на 02.06, че реколтата от маслиновите насаждения ще бъде повече с 1200 тона, в сравнение с миналата година. Очаква се около 507 хил. маслинови фиданки да бъдат засадени през настоящата година и да се повиши добива от реколтата от портокали, тъй като до момента за засадени повече от 230 хил. фиданки.

Министрите на енергетиката и водите на Афганистан и Таджикистан се срещнаха на 07.06 и обсъдиха състоянието на съвместните енергийни проекти между двете държави и условията по договорите за внос на електроенергия от Таджикистан.

В провинциалната столица Джалалабад, провинция Нангархар беше пусната на 09.06 в експлоатация трета трансформаторна станция (на стойност 5 млн. долара), която ще захранва града допълнително с мощност 40 Мвт (досега общата мощност в града беше 72 Мвт), осигурявайки електрическа енергия на повече от 16 хил. жители. Изграждането на трансформаторната станция позволява да бъде доставяна електроенергия от ВЕЦ на язовир „Нагхло”, която е с обща мощност 45 Мвт. Очаква се в близко време да започнат работите и по допълнително инсталиране на съоръжения с мощност 220 МВт, които да осигурят захранване за всички окръзи на провинцията.

Афганистански и китайски представители на изпълнителната власт подписаха на 09.06 меморандум за разбирателство за изграждането на железопътна инфраструктура и енергиен проект. Китай ще помогне за реконструкцията на железопътната линия между пристанище Шер Хан и Херат и изграждане на ВЕЦ по реките Кабул и Кунар.

Представители на бизнеса в Афганистан предупредиха на 10.06 правителството в страната, че ще изтеглят инвестициите си от страната, ако правителството не предприеме по-сериозни мерки за гарантиране на сигурността и безопасността им. Липсата на сигурност, високите нива на корупция и социалното напрежение продължават да бъдат сред водещите фактори затрудняващи привличането на нови инвестиции и развитите на бизнеса в страната.

Долната камара на праламента отхвърли на 13.06 договора за продажбата на 144 декара правителствена земя на компания „Алокозай”, въпреки че от министерство на финансите обявиха, че това носи огромни вреди на ивнестициите в частния сектор.

Световната банка предостави на 14.06 на министерството на финансите на Афганистан 189 млн. долара като стимул за реформите по отношение източниците на доходи, организационната структура, събирането на данъците, разпределението на помощта и бюджетирането на провинциите. Междувременно правителството обяви, че за първите шест месеца е реализирало приходи в размер на 70 млрд. афгани (целта на правителството е да достигне приходи в размер на 153 млн. афгани за цялата година). Изпълнението на условията на МВФ от министерството на финансите позволява получаването на кредит в размер 6,2 млн. долара, който може да бъде използван в случай на нужда от афганистанското правителство.

Договор за планиране и проектиране на административен център Дарул Аман беше подписан на 17.06 между министерството на градското развитие и строителството и ливанската компания „Катеб-ал-Алами”. В комплекса ще бъдат настанени министерства и други правителствени структури.

Икономиката на страната ще продължава да бъде поддържана от чуждестранната финансова помощ и слабите чуждестранни инвестиции, които са предимно от страните донорки и са насочени в секторите с голяма възвръщаемост и високите технологии.

Публикувано на 26 Юли 2017 в 18:27 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Афганистан, икономика, инвестиции, безработица, цени, жизнен стандарт, юни 2017

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас