Икономическата ситуация в Афганистан през май 2017

Икономическата обстановка в страната продължава да бъде силно зависима от размера на чуждестранната финансова помощ, нестабилната вътрешнополитическа ситуация и усилията на правителството да се справи с корупцията и подбри инфраструктурата и условията за живот на афганистанските граждани. 

Третата конференция по въпросите на бизнес климата, организирана съвместно от Търговско-промишлената палата на Афганистан и програмата за афгано-германското сътрудничество за икономическо развитие се проведе на 28.04 в гр. Кабул. На събитието участваха повече от 150 правителствени представители на различни ведомства и бяха разгледани тенденциите и трудностите на бизнеса в Афганистан, липсата на инфраструктура, сигурността, сложната данъчна система, митническите такси, недостигът на квалифицирани кадри и подценяването ролята на жените в икономиката.

Строителните работи по изграждането на 32 км пътна отсечка между провинциалния център на провинция Фарах и окръг Джауен бяха официално открити на 29.04 от министъра на обществените работи Махмуд Балегх. Стойността на проекта е 471 млн. афгани (около 7 млн. долара).

Жители на провинция Пактия изпратиха на 29.04 официални искания до правителството за възобновяване на строителните работи и завършване на съвместния проект (на стойност 34 млн. долара) за изграждане на язовир „Мачалго” и ВЕЦ (404 МВт) между Русия и Афганистан в окръг Ахмадабад на провинция Пактия.

Националната комисия за доставките, председателствана от президента Гани одобри на 30.04  тридесет и щест договора на стойност 6 млрд. и 290 млн. афгани (около 92 млн. долара). Договорите са за реконструкция на пътища, проекти за информационни технологии, поддръжка и ремонт, внос на пшеница, електрически проекти и проекти за повишаване на сигурността.

Заместник-министърът по приходите и митниците Шафик Ахмад Каризада отличи на 01.05 осем компании, които своевременно плащат данъците си и посочи, че някои от големите компании (с печалба по-голяма от 300 млн. афгани годишно/около 4,5 млн. долара) все още не плащат данъците си навреме. В страната има 490 големи данакоплатци (авиолинии, телекомуникационни компании, строителни фирми, фирми в сферата на търговията, производството и минното дело), които плащат на държавата повече от 18.3 млрд. афгани (270 млн. долара) или 12% от общата сума на националните приходи. Заместник-министърът обяви, че правителството не възнамерява да повишава размера на данъците, но се опитва да повиши събираемостта и да противодейства на корупцията.

Заместник-министърът на търговията и промишлеността Курбан Хакжо обяви на 02.05, че инвестициите в страната (682 млн. долара за 2016 г.) са се увеличили с 152 % (1,7 млрд. долара), от които 45 % (800 млн. долара) са в енергийния сектор основно от турски и индийски компании, както и 410 млн. долара за изграждане на производствени предприятия и фабрики.

Повече от 95 афганистански и чуждестранни компании участваха в тридневно изложение на производителите на пластмаса на 02.05 в гр. Кабул. Страната все още няма възможност сама да произвежда необходимите и пластмасови стоки и инструменти, но постепенно изгражда капацитет да задоволява сама вътрешното си потребление. Афганистан годишно внася пластмасови продукти основно от Иран на стойност повече от 300 млн. долара.

По време на среща, състояла се на 03.05 с вицепрезидента на Световната банка Жан Уалисър, президентът Ашраф Гани заяви, че правителството приоритетно ще изпълнява програми, насочени към афганистанските деца и тяхното образование, но ще продължава да изпълнява ангажиментите си към завръщащите се бежанци и подобряването социалния статус на жените и младежите. Общите доходи от изпълнението на проектите на Световната банка в Афганистан се е повишило с 10,7% през 2016 г., а 70% от вътрешните разходи са били покрити от националните приходи.

Афганистанското правителство отново започна от 04.05 да внася горива от Туркменистан (в началото на 2016 г. забрани доставките на горива с по-ниски характеристики от клас „Евро-2”) след като нефтопреработвателната компания в страната модернизира производството си и повиши качеството на произвежданите горива.

Цените на дизела, брашното и захарта леко се повишиха, а на златото се понижи през първата седмица на месец май. Цената на литър дизел се повиши от 41 афгани до 42 афгани, докато 1 литър бензин се продаваше за 44 афгани (без промяна). Нарастването на цените при горивата се дължи главно на намаляването на вноса. Цената на един килограм газ беше 47 афгани.

При храните, цените на брашното и захарта се повишиха. Цената на чувал пакистанска захар (49 кг) се повиши от 2210 афгани до 2220 афгани, а чувал казакхстанско брашно (50 кг) от 1150 афгани до 1180 афгани. Цените на чая остават непроменени от края на месец април. Индонезийски зелен чай струва 220 афгани за кг, а африкански черен чай се продава за 240 афгани. Стойността на един грам арабско злато се понижи от 2300 афгани до 2220 афгани, а руското злато от 1950 афгани до 1900 афгани. Един американски долар се разменяше за 67,66 афгани.

Изпълнението на проекти (на стойност 6 млн. долара) за изграждане на ВиК, пътища и регионална интеграция ще осигури работа на 100000 души в провинция Пактия. Освен това в окръзите Шран и Оргун ще бъдат реализирани енергийни проекти на стойност 2 млн. долара, а след изпълнението на проекта селищата в окръзите ще бъдат електрифицирани.

В Афганистан се очаква тестовото пускане на първата кумуникационна мрежа четвърто поколение. Първоначално ще бъде тествана в столицата Кабул, като по-късно през годината поетапно ще бъде внедрена и в другите по-големи градове на страната. Компанията, която ще изгради първа новата мрежа е афганистанска, но в нея американски фирми са инвестирали повече от 400 млн. долара.

От министерството на търговията и промишлеността обявиха на 05.05, че до два месеца ще започне изпълнението на редовни товарни полети (две линии Кабул-Делхи и Кандахар-Амритсар) между Афганистан и Индия. Това се очаква да облекчи тежката ситуация с износа на афганистанска селскостопанска продукция, възникнала след затварянето на пакистанската граница в разгара на активния износ. При затваряне на наземните маршрути на афганистанските бизнесмени ще им бъде предоставена възможност да изнасят стоките си по въздуха със запазване стойността на транспорта и таксите.

Строителни работи за изграждане на 14 км път (на стойност 167 млн. афгани / 2,4 млн. долара) бяха официално открити на 06.05 от местните власти в района на Шергар, окръг Кама, провинция Нангархар. Предвижда се около 6 хиляди семейства да използват пътя, а стройтелните работи, които ще продължат година и половина да осигурят работа на 100 души. В същия окръг се очаква да започнат и строителни работи по изграждането на 4 километров път между селищата Ленд Балоч и Мирза Кел.

Директна пътническа авиолиния (с 14 полета на седмица) между Афганистан и Катар ще започне да функционира от октомври тази година. Споразумението между двете страни беше постигнато по време на посещение на афганистанска делегация, водена от заместник-министъра на транспорта и гражданската авиация на ИРА Мохаммад Касим Вафаийл в Доха.

Китайска делегация пристигна на 08.05 в Афганистан и проведе среща с министър-председателя Абдула Абдула, на която бяха обсъдени двустранните отношения между страните и положителния ефект от реализациата на проекта „Един пояс, един път”. Пакистано-китайският икономически коридор (на стойност 46 млрд. долара), част от проекта ще свързва азиатските страни с Европа и се очаква да подпомогне амбициите на афганистанското правителство да превърне страната в транзитен хъб за региона. Сключеният договор (2007 г.) между Китайската коорпорация „Китайска металургична група” и афганистанското правителство за разработване (за срок от 25 години) на медната мина „Мес Айнак”, в провинция Логар и изграждане железопътна линия от Таджикистан до Пакистан се предвижда да осигури голям брой работни места и подпомогне развитието на провинцията. Китай възнамерява да изгради железопътна линия между Афганистан и страните от централна Азия като част от проекта „Един пояс, един път”.

Правителство одобри на 09.05 седем договора на стойност 2 млрд. 347 млн. афгани (около 34,5 млн. долара) по време на среща на националната комисия за доставките. Договорите включват резервации за 30250 афгански поклоника за Хадж, консултантски проект за изграждане на технически и професионални центрове за обучение в провинции Кабул, Лагман и Хелманд, широколентов интернет достъп на Министерство на телекомуникациите и информационните технологии, изграждане на оптични трасета между 15 университета, проект за свързване на Афганистан с южноазиатската образователна и изследователска мрежа и реконструкция на 11 км път в провинция Нуристан.

Афганистанското правителство възнамерява да въведе и институционализира системата за Международните пътни превози (ТИР) за да могат транспортните фирми да се възползват от всички привилегии на системата. Въпреки че страната е част от конвенцията от 1976 г., все още не се е възползвала от прилагането и поради нестабилната ситуация, липсата на инфраструктура и законодателство, което да облекчи митническия контрол. Чрез пълното въвеждане на системата Афганистан ще има възможност да извършва пътни превози до 57 държави в Азия и Европа.

Министър-председателят Абдула Абдула присъства на 13.05 на официалната церемония по откриване строителните работи на главен път (108 км) в окръг Бахарак, провинция Бадакшан, който ще свързва Афганистан с Таджикистан и Китай. Проектът е финансиран от Азиатската банка за развитие и ще се изпълнява 4 години.

Основните строителни работи на пристанище Чабахар (подписано икономическо споразумение между Иран, Индия и Афганистан през 2016 г.) в Иран приключиха на 15.05 като остават само довършителни работи. Очаква се използването на пристанището да повлияе положително на икономическата и политическа обстановка в Афганистан

Споразумение за митническо сътрудничество между Китай и Афганистан беше подписано на 15.05 по време на икономическия форум в Пекин „Един пояс, един път”.

Правителството одобри на 17.05 пет договора за финансирането на съвместния (Киргизстан, Таджикистан, Афганистан и Пакистан) хидроенергиен проект „CASA-1000”,  доставки на горива, хранителни стоки и проектиране и изграждане на язовири на стойност 1,6 млрд. афгани (около 23,4 млн. долара).

Публикувано на 19 Юни 2017 в 10:39 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Афганистан, икономика, инвестиции, безработица, цени, жизнен стандарт, май 2017

1 Коментара
От ømhed af penis публикуван на 26 Jan 2019 04:34 pm
Up to this gap according to expertise, supplements and sleeves suspended not enhance the penis. After all, he said, the penis handu.plade.se consists of paired corpora cavernosa and a lock on corpus spongiosum, the elbow-room of which are unfaltering genetically. Unmistakably surgical enhancement fails. Putting, there is harmonious pint-sized leadership handu.plade.se dangled move up of our eyes finished the in all unmodified Italian study. When tested, the slog method of penis enhancement, the authors tonnage, did check discernible in growth.
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас