Икономическата ситуация в Афганистан през април 2017

Икономическата обстановка в страната остава силно повлияна от невъзможността на правителството да се справи с корупцията и да привлече чуждестранни инвестиции. Въпреки постоянните мерки, които правителството предприема за да увеличи обема на външните инвестиции, несигурната обстановка, липсата на квалифицирани кадри и корумпираната държавна администрация силно възпрепятстват развитието на афганистанската икономика. През месец април 2017 година основното сътресение на икономиката беше предизвикано от затварянето на границата с Пакистан, което повлия на голяма част от потребителските стоки.

При затваряне на границата с Пакистан цените на голяма  част от потребителските стоки в Афганистан рязко се повишават, а при отварянето и отново запазват нивата си или много слабо се понижават.

Министерството на благоустройство и развитието на провинциите подписа на 26.03 договори за три проекта за развитие на обща стойност 650 млн. афгани (9,7 млн. долара) с частни фирми. Проектите са за възстановяване на 38 км пътища, 226 м. мостове и училищни сгради в провинции Баглан, Логар, Парван, Сар-е Пол, Орузган, Хост, Саманган, Гор и Нуристан. Реализацията на проектите ще разкрие около 241 хил. работни места

Централната статистическа организация обяви на 27.03, че вносът на страната е  достигнал 7 млрд. долара и правителството трябва да предприеме мерки за покриване на търговския дефицит чрез повишаване на вътрешното производство и износа.

Таджикистан увеличи изнасът на електроенергия за Афганистан до  2,6 млн. кВт/ч на цена 4,059 цента за 1 кВт/ч.

Финансовият министър Еклил Ахмад Хакими  потвърди на 28.03 готовността на Афганистан да се включи в китайския проект  “Един пояс, един път” и изрази увереност, че страната има потенциал за привличане на китайски инвеститори.

Министърът  на благоустройство и развитието на провинциите обяви на 28.03, че Световната банка ще предостави 200 млн. долара за устойчивото градско развитие на Афганистан.

От министерството на енергетиката и водите обявиха на 29.03, че частна комнпания ще инвестира 60 млн. долара за реализацията на първата фаза на енергиен проект за производство на електроенергия от природен газ, близо да град Шеберган, провинция Йовзян. Проектът ще бъде реализиран на три етапа, като през първия ще бъде генерирана 52 МВт електроенергия, а до финализирането му общата инсталирана мощност ще нарасне до 250 МВт.

Среща на ниво търговски секретар се проведе на 31.03 между представители на Индия и Афганистан, в която бяха обсъдени възможностите за облекчаване транзита на стоки, визовия режим и търговията с фармацевтични продукти.

В началото на месец април в столицата Кабул цената на ориза се повиши, докато цените на захарта, брашното и златото се понижиха. Чувал пакистански ориз (24,5 кг.) струваше от 1700 афгани (около 25 долара), докато последната седмица на март цената му е била 1650 афгани. Цената на чувал пакистанска захар (49 кг.) се понижи от 2400 афгани (35,5 долара) до 2330 афгани, а чувал казакхстанско брашно (50 кг.) от 1160 афгани (17 долара) се търгуваше за 1150 афгани. Цените на другите хранителни продукти останаха непроменени. Цената на горивата остана устойчива – литър дизел струваше 41 афгани (0,6 долара), а за килограм газ 47 афгани. Цената на един грам арабско злато се търгуваше между  2300 афгани (34 долара) и 2250 афгани. 1 щатски долар се разменяше за 67,55 афгани.

Правителството предвижда да построи няколко центъра за митнически товари в близост до границата с цел повишаване на износа. Изграждането на центровете ще се осъществи от компания от ОАЕ, а самите центрове ще осигуряват възможности за студено съхранение на стоки, опаковане и други удобства за бизнеса.

От министерството на търговията и инвестициите обявиха на 05.04, че законът за инвестициите трябва да бъде преразгледан тази година с цел увеличаване на инвестиците в страната.

Индия значително намали финансовата подкрепа за развитието на Афганистан и другите страни в региона.

Холандския посланик в Афганистан Джофри Ван Лиууен  съобщи, че Холандия ще предостави 300 млн. долара финансова помощ за следващите 4 години, като основна част от средствата ще бъдат изразходвани за развитието на провинция Кандахар.

Около 150 хил. търговски обекта функционират на теритирията на град Кабул, но  80% от тях  не плащат данъци и работят без разрешения за извършване на търговска дейност.

Приходите от митницата в провинция Нангархан се повишиха до 2,5 млрд. афгани за първите три месеца на годината (увеличение с 4,14 млн. афгани сравнено със същия период на миналата година) след въвеждането на компютърна система, увеличаване на личния състав и предприемане на мерки за превенция срещу корупцията.

Единадесет договора на стойност 955 млн. афгани за доставки на гориво, климатици и храни бяха одобрени на 11.04 от националната комисия за доставки, председателствана от президента Гани.

Реколтата от шам-фъстък в провинция Бадашкан (около 151 хектара) се очаква да достигне добив от над 1000 тона, през текущата година.

Дребни търговци от провинция Кундуз затвориха на 16.04 граничен пункт Шер Кан на границата с Таджикистан, протестирайки срещу отказа за издаването на таджикистански визи за афганистански граждани.

На официална церемония президентът Гани откри на 18.04 третата фаза от изграждането на язовира Камал Кхан в провинция Нимруз. Язовирът ще има капацитет да напоява 120 хил. хектара земеделска площ и да произвежда 8 МВт електроенергия.

Министрите на телекомуникациите и информационните технологии на Афганистан и Китай подписаха на 21.04 споразумение за изграждане на 4800 км оптично трасе между  Китай и Афганистан, част от проекта „Дигитален път на коприната”, сътрудничество в разработването на още един афганистански сателит “AfghanSat2” и подготовка на афганистански телекомуникационни специалисти в Китай.

Търговци в провинция Пактиа протестираха на 16.04 срещу плащането на данъци към правителството и талибаните. В провинция Логар и Газни талибаните облагат с данък от 5000 афгани всеки един търговец. Търговците недоволстват, че плащат данъци на правителството, а същевременно не им се осигуряват нормални условия за бизнес и са принудени да плащат такси и на талибаните.

Публикувано на 8 Май 2017 в 14:34 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Афганистан, икономика, инвестиции, безработица, цени, жизнен стандарт, април 2017

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас