Хуманитарната обстановка в Афганистан през юни 2017

В страната продължава ситуацията по сигурността да бъде изключително нестабилна като броят на цивилните жертви през месеца значително се повиши, основно поради двата терористични акта извършени в края на месец май и началото на юни. Веднага след поредицата терористични атаки гражданите на Кабул и някои опозиционни лидери предизвикаха множество протестни акции и блокираха голяма част от натоварените кабулски пътища, като предизвикаха допълнително затруднение на придвижването и затрудниха ежедневието на обикновените граждани на столицата. Опозиционните лидери се опитаха да ескалират портестите като се опитаха да разделят допълнително и без това разединеното афганистанско население.  Бедността и липасата на работа са други фактори, които продължават да  влияят на хуманитарната обстановка в страната.

Петстотин бедни семейства в град Шиберган, провинция Йовзян получиха на 28.05 помощ под формата на хранителни продукти от фондация „Хадаф”.

Според данни на ООН към 26.05 от началото на 2017 г. повече от 103 хил. души са били разселени вследствие на продължаващите военни действия и терористични атаки. Има тенденция за намаляване броя на разселените лица с 36% сравнено със същия период на 2016 г., но тя се дължи основно поради това, че бойните действия продължават да се водят в същите райони и голяма част от населението вече ги е напуснало.

Европейската комисия обяви на 29.05, че ще предостави хуманитарна подкрепа на стойност 44 млн. евро за югозападна и централна Азия, като голяма част от средствата ще бъдат насочени към афганистанските бежанци и техните семейства в Иран и Пакистан, жертвите на конфликта в Афганистан и за подобряване на управлението на риска при бедствия и катастрофи в централна Азия.

Министерството на образованието и ЮНЕСКО организираха на 29.05 девет месечни курсове за ограмотяване в 6 окръга на провинция Бамян. Повече от 350 курса ще бъдат посещавани от около 15 хил. души, от които по-голямата част са жени над 15 годишна възраст.

От националната агенция за защита на околната среда обявиха на 29.05, че 70% от подземните води в столицата Кабул не са безопасни за консумация, поради замърсяване с бактерии и химикали. Около 5 млн. души, живеещи в Кабул нямат достъп до питейна вода и са принудени да пият замърсена вода. Проблемът съществува и в другите големи градове като Херат, Балх и Джелалабад основно поради използването на пестициди и торове в земеделието, които се просмукват в почвите и липсата на канализация. Като мерки за справяне с проблема се предвижда да бъдат инсталирани системи за пречистване на водата на реките Логар и Панджшер, както и механизирана пречиствателна система с помоща на американски средства.

Хранителни продукти, предоставени от турска доброволческа организация бяха разпределени на 08.06 сред 3000 бедни семейства в окръг Сурхрод, провинция Нангархар.

Министерството на селското благоустройство и развитие обяви на 11.06, че започва работа по проект, който ще осигури възможност за работа на 5000 души от завърналите се бежанци в страната. Проектът е на стойност 335 млн. афгани и ще осигури заетост в сферата на килимарството в провинции Кабул, Парван, Баглан, Балх, Лагман, Нангархар, Кандахар и Херат.

Независимата афганистанска комисия по правата на човека обяви, че децата в Афганистан не са в безопасност, тъй като 6 млн. живеят в критични условия. Повече от два милиона деца, основно от вътрешноразселени семейства са принудени да работят на места, които не са подходящи за деца. Около 2000 деца работят на граничния пункт Торхам като носачи на тежки багажи, както и са използвани от гранична полиция за посредничество при вземане на подкупи от шофьорите на камиони. Около 2 млн. деца не могат да посещават училище, да получат образувание или медицински грижи по време на детството си.

Повече от 300 семейства са били принудени на 13.06 да напуснат домовете си след последните сблъсъци в окръг Имам Сахиб, провинция Кундуз. По време на сраженията са били разрушени 500 къщи, а голяма част от разселените са загубили цялото имущество, добитъка и запасите си от храна.

Human Rights Watch призоваха на 15.06 европейските държави временно да прекратят депортирането на афганистански граждани, търсещи закрила поради несигурната обстановка в страната и зачестилите през последния месец терористични атаки. При последните две големи терористични атаки пострадаха и принудително завърнали се афганистански граждани от Европа.

За последния месец при терористични атентати са загинали осем журналисти, а други 20 са били ранени.

Осемдесет процента от лекуваните наркозависими в провинция Бадакшан отново се връщат към употребата на наркотици поради безработицата. Около 90% от живеещите в Памир са зависими към опиума.

Публикувано на 30 Юли 2017 в 19:56 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Афганистан, терористични атаки, хуманитарна обстановка, бедност, жертви, човешки права, ситуация, образование, условия, електричество, детска смъртност, здравни грижи

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас