Хронология на сепаратизма в Индия

Сепаратизмът в Индия обикновено се свързва с желанието за отцепване, което представлява оттеглянето на една или повече държави от Съюза на Индия. Стремежите за отцепване от Индия са характерна черта на политиката на страната почти от около 1947 г. Някои възприемат отделянето  като конституционно право, а други като естествено революционно право. Част от държавните движения виждат собственото си отделяне като възможност за формиране на нова национална форма от един или повече щати.

С най-ясен сепаратистки профил са действията в Кашмир. Движението Калистан в Пенджаб е било активно в периода 1980-1990 година. С по-малък мащаб бунтовници са се проявили  в щатите Трипура, Мегхалая, Мизорам и Манипур. Характерен въпрос обаче за тези щати остава териториалният им спор със съседи като Пакистан и Китай, а не толкова независимостта от Индия.

Индия въвежда Закона за въоръжените специални сили през 1958 г., за да се потуши сепаратистките движения в някои части на страната. Законът е приложен за първи път в Манипур, а по-късно и в други щати. Той беше въведен в повечето части на Индия и в част от Кашмир скоро след избухването на въоръжен бунт през 1989 г. Той дава на войниците имунитет срещу наказателно преследване, освен ако индийското правителство не е издало преди това наказание за такова преследване. Правителството твърди, че Законът е необходим, за да се възстановява нормалният ритъм на живот след сепаратистки действия  в региони като Кашмир и Манипур.

След 1947 г., правителството на Индия създаде няколко щата от някогашния колониален Асам, за да стихнат сепаратистките движения от различни племена в региона. Правителството също така даде автономия на няколко племенни райони. Въпреки това, някои племена продължават да изискват пълен суверенитет. Обединеният фронт за освобождение на Асам изисква отделна страна за асамските жители. През последните две десетилетия около 10 000 души са загинали при сблъсъка между бунтовниците и правителството. Асамските отцепници протестират срещу нелегалната миграция от съседните региони. От средата на 20-ти век, хората от днешен Бангладеш (тогава известен като Източен Пакистан) са мигриращи към Асам.

Мюсюлманските обединени тигри за освобождение на Асам (MULTA), създадена през 1996 г., се застъпва за отделна държава за мюсюлманите от региона. Единна народна демократична солидарност (UPDS) изисква една суверенна нация за хората от областта Карби. Членовете и подписаха споразумение за прекратяване на огъня в продължение на една година с правителството на Съюза на 23 май 2002 г. Въпреки това, разцеплението в движението е факт, от една страна с фракция, продължаваща подривна дейност и друга, започнала преговори с държавното управление.

Най-забележителното за бунтовете в Кашмир е, че те са съществували под различни форми. Хиляди животи са били загубени от 1989 г. насам в резултат действията на бунтовниците, борещи се за самоуправление. Широкото разпространение на въоръжени бунтове започна в Кашмир с оспорваните избори от 1987 и формирането на войнстващите крила, които са действали като катализатор за появата на въоръжени бунтовници в региона.

The Dravida Nadu (или Dravidistan) e движение, насоченo към създаване на суверенна държава за  „дравидиан” област в южна Азия със специфичен език. То действа изключително активно от 1940 до 1960 година и именно в началото на този период започва да очертава ненасилствена политическа дейност чрез Партията на справедливостта и Dravida Munnetra Kazhagam ДМК). Първоначално, търсенето на Дравида Наду привържениците е било ограничено до езиковата област Тамил, но по-късно обсегът е силно разширен. Поради опасения от хегемония от страна на Тамил, движението не успява да намери никаква подкрепа извън Тамил Наду.

Движението Калистан има за цел да се създаде отделна Сикх страна. Териториалното определение на предложената бъдеща страна започва  от щата Пенджаб до големия регион Пенджаб, включвайки съседните индийски щати и части от пакистанския Пенджаб. Движението е особено активно в щата Пенджаб на Индия от 1970 г. до началото на 90-те години.

След разделянето на Индия, по-голяма част от сикхите мигрират от пакистанската част на индийската провинция Пенджаб. След независимостта на Индия през 1947 г., пенджабското Суба движение, водено от политическата партия на сикхите – Акали Дал довежда до разделението в щата Пенджаб. Впоследствие част от лидерите на сикхите започват да искат по-голяма автономия като твърдят, че централното правителство дискриминира Пенджаб. Въпреки че Акали Дал изрично се противопоставя на искането за независима Сикх държава, въпросите, повдигнати от нея са били използвани като предпоставка за създаването на отделна страна от привържениците на Калистан.

Сепаратисткото движение става активно през 1970 г., под ръководството на Джаджит Сингх. През 1980 г., някои от привържениците на  Калистан започват да използват по-агресивни методи, в резултат на операции за контраатака от индийските сили за сигурност. В една такава операция, операция „Blue Star” (юни 1984 г.), индийската армия, водена от сикхите ген. Бар насилствено влиза в Harimandir Сахиб (Златния храм), за да надделее над въоръжените бунтовници. Загубата на множеството човешки животи предизвиква остра вълна от критики към индийското правителство. Много сикхи разглеждат този акт като оскверняване на най-святото за тях светилище. Индийския премиер Индира Ганди е убита от своите двама сикхстки телохранители като отмъщение. След нейната смърт, хиляди сикхи са избити през 1984 г. в анти-сикхистки бунтове, определени от множество специалисти като своебразен геноцид.

Съществуват много други сепаратистки групировки на територията на Индия като Нагалим, Трипура, Бодоленд и др. Може би най–запомнящият се конфликт, свързан със сепаратистка дейност обаче, ще остане този в Кашмир. Не един път индийски политици са насочвали обвинения срещу Пакистан именно заради размириците в този регион.

Публикувано на 23 Февруари 2015 в 11:53 часа от
Румяна Василева


Ключови думи:Индия, сепаратиски движения, конфликти

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас