Хиляди либийци се подготвят за пътуване до Европа

            Голяма част от либийските граждани изпитват носталгия по личността на Муамар Кадафи. Според проведени социологически проучвания от западни медии, стандартът на живот по време на режима на Кадафи е бил значително по-добър в сравнение с настоящата действителност. Днес са налице множество фалити на банки, и все по-ограничени са паричните средства, с които разполагат гражданите. Борбата за хранителни продукти също е станала много ожесточена. Според посланика на ООН Мартин Коблер над 235 000 имигранти са в очакване на добра възможност да тръгнат към Европа.

            Местни жители споделят, че в началото са се сражавали срещу режима на либийския диктатор, но в момента са осъзнали, че живота преди конфликта е бил много по-добър. Това е принудили хората, които са мразели Кадафи да станат в момента най-големите му поддръжници. Всички са вярвали, че нещата ще се подобрят след падането на режима, но хаоса и гражданската война са взели превес и водят всичко към тотална катастрофа. Коалиция от британски и френски военни атакуваха Либия, след като Кадафи заплаши да потуши гражданския бунт в Бенгази със сила. Тази операция проведена по времето на английския премиер Камерън беше осъдена преди броени дни от английската комисия по външна политика. Според въпросната комисия, операцията на французи и англичани е оценена като грешка.

            Условията за живот на либийските граждани са ужасни. Проблемите, с които те трябва да се справят са мародерстващите банди, дългите часове без електричество, банкова криза и липса на медикаменти. В резултат на това гражданите живеят в много по трудни условия отколкото времето на режима на либийския диктатор. В миналото либийците принадлежаха към най-богатите в Арабския свят. Днес много от тях обмислят варианта да емигрират към Европа, както 8000-те хиляди африканци, които минават през Либия всекидневно на път към Европа в търсене на по-добър живот.

Публикувано на 27 Септември 2016 в 11:17 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Либия, мигранти, Европа, ситуация, криза

1 Коментара
От kadafi публикуван на 17 Oct 2016 03:22 pm
hak vi e!!!ubihti tati kadafi, doverihte se na amerikanskite i frenski bokluci
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас