Хекматяр пристигна в Кабул

Президентът Мохамад Ашраф Гани подписа указ за освобождаването на първата група затворници от партия "Хезб-е-Ислам". Първата група затворници, които ще бъдат освободени от затвора ще включва над 70 души. От президентския дворец заявиха миналия месец, че освобождаването на затворниците от "Хезб-е-Ислам" е първото условие да се задвижи мирното споразумение и да се завърне лидерът на партията Гулбудин Хекматяр.

Президентът Гани председателстваше срешата на Съвета за национална сигурност през февруари и инструктира свързаните структури да предприемат незабавни стъпки за изпълнението на мирното споразумение. Мирното споразумение между "Хезб-е-Ислам" и афганистанското правителство беше подписано през септември миналата година.

Освобождаването на затворниците от "Хезб-е-Ислам" от затвора беше основното условия за мирното споразумение между двете страни.

Чрез подписването на мирното споразумение  името на Хекматяр беше изключено от списъка със санкции на СС на ООН и позволи завръщането му в страната.

Хекматяр пристигна в източната провинция Лагман миналата седмица и се появи за първи път от 20 години пред събралата се общественост. Той участва на 30.04 в събиране в провинция Нангархан, на което присъстваха  високопоставени правителствени представители, включително и вторият вицепрезидент Саруар Даниш.

Днес 04.05.2017 г. с  дълъг конвой лидерът на "Хезб-е-Ислам" и неговите поддръжници пристигнаха  в столицата Кабул. По-рано днес говорителят на губернатора на провинция Нангархан Аттаула Кходжани обяви, че Хекматяр е напуснал Джелалабад и е тръгнал рано сутринта за Кабул. Голям брой хора в Кабул и Джелалабад посрещнаха лидерът на "Хезб-е-Ислам" - Афганистан. Националният флаг, флага на партията и снимки на Хекматяр бяха поставени по пътя от двете страни на билбордове и стени.

Хекматяр пристигна през източния вход на Кабул "Пул-и-Чаркхи"  и беше посрещнат от голям брой привърженици. От президентския дворец обявиха, че по-късно следобяд ще има среща между Гани и Хекматяр. В петък Хекматяр ще държи реч на стадиона Гази в Кабул.

Публикувано на 4 Май 2017 в 11:52 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Афганистан, Гулбудин Хекматяр, Хезб-е-Ислам, вътрешна политика, Ашраф Гани, ситуация

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас