Хасан Рухани изрази благодарност към Мохамад Хатеми

Хасан Рухани, новоизбраният президентът на Иран в първата си реч след победата на изборите спомена името на Мохамад Хатеми, един от предишните президенти и му благодари.

Цитирането на името на Хатеми в медиите е нарушение на наредба на иранската съдебна система. През последните години имаше забрана Хатеми да бъде сниман, а органите на съдебната власт се занимаваха с нарушения като споменаване на неговото име и публикуване на снимки в публичното пространство (в Иран е в сила закон, който забранява показването на снимки или споменаването на имената на бивши президенти).

Рухани също така спомена и името на Акбар Хашеми Рафсанджани и изрази своето съжаление, че в победоносното утро той не е там. Рафсанджани, председатал на Съвета по целесъобразност, бивш съветник и президент на Иран, почина през зимата на миналата година.

След събитията непосредствено след изборите през 2009-та година той настоя за справедливо отношение спрямо противопоставящите се и задържаните (имаше протести поради съмнения за измама с гласовете).  Заради позицията си той беше подложен на силна критика от страна на консерваторите през последните години от живота си и му беше отказано правото да участва в предишните президентски избори.

Материалът е превод на статии от електронното издание bbc.com/persian

Публикувано на 29 Май 2017 в 11:31 часа от
Богомил Канджев


Ключови думи:Иран, президент, президентски избори, 201, Хасан Рухани, Мохамад Хатеми

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас