Характеристика на населението в Украйна

    Данните за населението на Украйна сочат, че като украинци  се самоопределят 77% от населението а като руснаци 17%. Останалите народности са молдовци – 0,8%, беларуси – 0.6%, кримски татари – 0,5% и българи – 0,4% както и други по-малки по численост народности – унгарци, румънци, поляци, евреи и други.
Етническия състав на п-в Крим е следният: руснаци - 58%, украинци - 24%, кримски татари - 13%, беларуси, евреи, немци, караими, арменци, българи и др. Населението на град Севастопол е 378 хил. души като руснаците са 74,4 %, а украинците - 20,6 %.

Официалните езици на републиката преди смяната на държавното управление бяха руски и украински. Кримско-татарският език не е официално признат, което от своя страна катализира напрежение. Освен това раждаемостта сред кримските татари е по-висока, отколкото сред славяните (техният брой се е увеличил 6,4 пъти от 1989 г. насам и възлиза на 243,4 хил. души.) и относителният им дял в националната структура на Крим и занапред само ще се увеличава. Татарското население се обявява в подкрепа на новото про-западно правителство, въпреки че идеята за получаване на автономия не е чужда на това малцинство.


Най-големият проблем за новите управляващи, обаче си остава руско-езичното население на полуострова, което се обявява против новата власт и се смята за част от Русия. Големия дял от общото население в региона, както и наличието на руски черноморски флот в гр. Севастопол не могат да оставят Русия безучастна към събитията, които се случват в страната. Малко известен факт е, че Кримският п-в е бил част от руската ССР до 1954 г. когато е предаден на Украйна. Поради тези факти Русия се отнася към Крим, като към своя територия, но териториалните претенции към Украйна в наши дни са немислими. Именно затова се цели кримското население да бъде привлечено чрез отпускане на заеми, инвестиции в инфраструктурни проекти, хуманитарни помощи и други, както и с присъствие на руски военни, с цел тяхната защита.


Друг проблем, който засяга и България е отмяната на Закона за основите на държавната езикова политика. В съответствие с този закон, в някои райони на Бесарабия, където живеят компактни български общности, българският език бе приет за регионален. Българското МВнР реагира отрицателно на законовата промяна в Украйна, която лишава българското малцинство в страната от възможността да използва майчиния си език като официален на регионално ниво.Ключови думи:Украйна, население, характеристика, числен състав

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас