Говорителят на иранското МВнР: Трите острова принадлежат на Иран

Като реакция от най-скорошното изявление на Обединените арабски емирства говорителят на Министерството на външните работни на Иран спомена, че Тройните острови, за които Емирствата твърди, че ѝ принадлежат са иранска територия и това няма да се промени.

На 30-ти март, четвъртък пред журналисти в Техеран, Бахрам Кхасеми е обърнал внимание на това, че Иран винаги се е съобразявала с международните стандарти, поддържането на добросъседство и принципите на уважение към суверенитета на всяка една държава.

На 29-ти март, сряда ръководните лица от Лигата на арабските държави споменаха в изявление въпроса за суверинитета на ОАЕ върху трите ключови острова в района на Персийския залив и изявиха желание към Иран да се намери мирен начин за разрешаване на проблема и премахване на разногласията по този въпрос, или да влязат в преговори, или да приемат международно решение.

ОАЕ твърди, че островите Абу Муса, Голям Томб и Малък Томб са нейна територия, и че Иран си ги присвоява.

Това твърдение доведе до негативна реакция от страна на иранските органи. В отговор на изказването Министерството на външните работи на Иран каза: ,,Колкото и да се повтаря това лъжовно твърдение, историята не може да бъде променена.''

Той също така каза: ,,Тези острови са били иранска територия и това няма да се промени.''

Бахрам Кхасеми е засягал и преди въпроса за трите острова на различни заседания на арабските страни и е казвал, че подобни твърдения са ,,вмешателство във вътрешните работи на Иран''.

Той изрази съжаление от това, че ,,някой от арабските и мюсюлмански ръководни лица'' вместо да се занимават с всеобщи проблеми, които са заплаха за всички мюсюлмански държави, ,,се заблуждават и правят умишлено или неволно грешка в определянето на това кой е приятел и кой враг''.

Ръководните лица на държавите членки на Арабския съюз изразиха в свое изявление съжаление относно състоянието на Сирия и написаха, че ще подкрепят по всякакъв възможен по силите им начин за намиране на мирно решение на проблема със сирийската криза.

Според тях единственият правилен начин за премахване на проблема, войната и кръвопролитията е не чрез военни действия, а достигане до мирна спогодба.

Материалът е превод на статия от електронното издание bbc.com/persian

 

Публикувано на 4 Април 2017 в 12:59 часа от
Богомил Канджев


Ключови думи:Иран, Обединени арабски емирства, спор, острови, Абу Муса, Голям Томб, Малък Томб, териториален спор, отношения

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас