Германия и Бразилия заедно срещу американския шпионаж

Двете страни, чиито президенти бяха подслушвани от американската национална разузнавателна служба (NSA), решиха да внесат предложение за нова резолюция на ООН. Нейната цел ще бъде, прекратяването на нелегалните шпионски акции. В същото време Европа се готви да отговори на действията на NSA. Чрез тази резолюция ще бъдат подканени всички държави да преразгледат законодателството и практиките си при дейностите на наблюдение и подслушване, като се наблегне на личните права на гражданите.

Текста на предложението е изработен съвместно от Германия и Бразилия. Действащият външен министър на Германия Гуидо Вестервеле смята, че една ефективна система, противодействаща на дигиталния шпионаж, би функционирала само когато всички вземат участие в нея. Все още няма точна дата за гласуване на резолюцията в Общото събрание на ООН. Приемането на подобна резолюция няма обвързващ характер, но има силна символика. Тази резолюция има за цел да замени Цивилния пакт за сътрудничество. В допълнение се казва, че борбата с тероризма трябва да е в унисон със спазването на човешките права. Нелегалното наблюдение на личните комуникации и нелегалното събиране на данни заплашват устоите на демократичното общество. Резолюцията ще бъде осаглавена „Право на лична неприкосновеност в дигиталната епоха”.

В момента ООН разполага с пакт за цивилно сътрудничество, в който са записани гражданските и политическите права. Но от немските политически кръгове се появиха коментари, че тези права особено в областта на дигиталното пространство системно са нарушавани. Поради това все повече се засилват слуховете, че Европа се готви да отвърне на атаката на NSA. Като резултат на американските действия, все повече европейски политици настояват Европа да прекрати технологичното господство на САЩ и да стане независима в IT-бранша.

Политиците твърдят, че дигитализирането на света не трябва да води до дигитално господство на САЩ и Китай върху останалия свят. Както вече писахме в нашия сайт Франция предложи икономически санкции за шпионирането на САЩ. Стигна се до там, че в началото на седмицата Европейският комисар по правните въпроси Вивиан Рединг поиска създаването на европейска разузнавателна организация като противодействие на американската NSA. Междувременно в САЩ се намира високопоставена немска делегация, която има за цел да изясни мащабите на шпионската дейност на NSA в Германия. Също така трябва да бъдат обсъдени и действията на американското посолство в Берлин, за което се твърди, че е участвало в шпионажа на немското правителство.

Според високопоставени немски политици, за да бъде Европа приемана като равноправен партнъор трябва да си осигури знания и средства за да осъществи „технологичен скок” и да се изравни или изпревари САЩ. Немците са окрилени от вече осъществената и функционираща идея за европейския концерн EADS, чиито продукт AIRBUS е вече главния конкурент на BOEING в доставките на самолети за гражданската авиация. На този принцип те се надяват Европа да създаде конкурент на NSA.

Публикувано на 30 Октомври 2013 в 16:32 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Германия, Бразилия, САЩ, подслушване, служби за сигурност, шпионаж

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас