Герхард Шрьодер: германо-руските отношения днес

 - Преди 10 години на „Парада на победата – 60 годишнината в Москва, множество западни политици седяха редом с Владимир Путин на централната трибуна. Вие бяхте един от тях. Тази година обаче нещата изглеждаха по друг начин. Ако сега бяхте канцлер бихте ли приели да пътувате до Русия за отбелязване на 70-тата годишнина?

- Да, без съмнение. Нацистка Германия е причинила неизмеримо страдание на бившия СССР. За да покаже, че носи отговорност за това мисля, че е редно да се присъства на парада. Аз разбирам, че г-жа Меркел не е посетила Русия поради специфичната международна ситуация в момента. Ако бях аз, щях да взема друго решение. Тя посети Москва на 10 май и постави венец заедно с руския президент. Това беше добър сигнал за руско-германските отношения.

- Можем ли да разделим ситуацията на две? От една страна историческите факти, от друга реалността, че Русия нарушава човешки права в украинския конфликт?

- Дори да не сме съгласни с всичко, което върши руското правителство, трябва да признаем, че има историческа отговорност. Това трябва да се разграничава. Мога да дам един друг пример. Когато бяхме (Германия) против войната в Ирак, защото нарушава хартата на ООН, въпреки всичко запазихме американските бази в Германия (Америка проведе военна операция в Ирак, въпреки че Германия не беше съгласна).

 

- Бихте ли оприличили и днес Владимир Путин като свой приятел?

- Да, разбира се!

- Казвате ли му понякога, че с тези си свои действия няма да спечели симпатиите на Запада или  Германия?

- Естествено. Обаче трябва да се знае, че в Русия има свои страхове, на които руския президент трябва да реагира. За това понякога, както и Запада реагира срещу Русия, не всички реакции са правилни. Относно конфликта в Украйна, на запад се говори само за засилване и пак засилване на санкциите срещу Москва. Защо западните политици не си зададат въпроса: Можем ли да смекчим или да отменим санкциите- ако има напредък или разрешаване на конфликта? Американския държавен секретар Джон Кери направи нещо подобно (сближаване с Русия) преди няколко дни в Сочи. Браво за това! Надявам се, че американците ще запазят тази линия на поведение спрямо Русия.

- Според Вас германското правителство води ли грешна политика по отношение на Русия?

- Не! Немското правителство полага усилия за поддържане на диалога с Русия. Тази заслуга не може да бъде отречена, както на външният министър така и на канцлера. Аз се надявам тази тенденция да се запази.

- Оптимист ли сте за развитието на кризата в Украйна?

- Мисля, че със споразумението от Минск има голям шанс конфликтът да се реши по мирен начин. Необходимо е обаче провеждането на редица всеобхватни реформи в Украйна – в посока на федерализация на Украйна, по подобие на Швейцария или Германия. Това означава обаче, че полицейските сили например също трябва да бъдат регионално организирани.

- През последните дни отново се заговори за фалит на Гърция. Беше ли правилно навремето приемането на Гърция в евро-зоната?

- Да. Според данните, които тогава получихме в Европейската комисия, не забелязахме проблеми за приемането й. След това всички гръцки правителства лавираха по отношение на ситуацията, макар да забелязваха, че страната им се нуждае от реформи - например функционираща данъчна система. Гръцките правителства допускаха кардинални грешки. Сега новото гръцко правителство събуди очаквания, които може да изпълни само ако получи от ЕС това, което не може да даде - повече време! И междувременно помощ. Моят съвет: Европа трябва да помогне на гърците да проведат нужните реформи. Ние не може да позволим една страна от международните финансови пазари да потъне в руини.

- Смятате ли, че Гърция трябва да запази еврото като валута?

- Да аз мисля, че трябва да го запази и се надявам това да стане. Между другото мисля, че не е редно да се спекулира с „План Б”. Все пак това би означавало, че продължаване на водената до момента политика на реформи и помощ, няма шанс.

 

Публикувано на 25 Май 2015 в 21:39 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Герхард Шрьодер

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас