Газовите проблеми на Европа

 

Америка се опитва да прекрати зависимостта на Европа от руските енергийни източници. Същността на сблъсъка между Запада и Русия са газопроводите, атомните централи и стратегическите пристанища.

Новите планове за енергийна независимост са свързани със стратегическия план за партньорство с Украйна. ЕС иска да разшири инфраструктурата от газопроводи на Украйна, което ще повиши нейната “енергийната ефективност” и ще намали зависимостта на Европа от руските енергийни ресурси.

Високопоставен служител от американската държавна администрация обяви, че пост-съветските държави също трябва да се освободят от зависимостта си от Москва. Поради тази причина Вашингтон има намерение да изгради газопровод в този регион, който ще бъде алтернатива на руските доставки и ще покрива около 70% от тях.

Енергийната политика на Америка включва по-засилено влияние на европейския ядрен пазар и добива на газ по технологията “фракинг”, като целта е руските концерни да бъдат изтласкани от Стария континент.

За да стопира този процес, Русия от своя страна купува газопреносна инфраструктура в Европа. Според някои енергийни експерти целия този процес наподобява игра на шах.

Международни анализатори оценяват посещението на Джон Кери в България като възможност за изграждане на допълнителни ядрени мощности, от американски концерни. Причина за това е, че към този момент около 85% от енергийните доставки в България идват от Русия.

Западните страни възнамеряват чрез своите действия до 2020 година да намалят руските енергийни доставки в източна Европа с около 20% (такова е желанието на Вашингтон). Докато западна Европа набира необходимите финансови средства за това, Америка възнамерява да окаже техническа и политическа подкрепа на източна Европа.

През изминалата седмица американският дипломат Виктория Нюланд в своята реч в Института Брукингс оповести осъществяването на първите обратни доставки на газ от Полша, Унгария и Словакия към Украйна. Чрез такива действия ще се помага на изпадналата в криза Украйна. Към момента се изгражда нова газова връзка между Молдова и Румъния. Според Нюланд, САЩ не искат да позволят на Русия да използва доставките на енергия като оръжие. Според фактите обаче американците просто искат да откраднат от Русия доходния европейски енергиен пазар.

Москва много добре разбира американските амбиции и се стреми да закрепи колкото се може по-силно позициите си на европейския енергиен пазар. Газовият проект “Южен поток” вероятно няма да бъде реализиран, поне не в този си вариант, тъй като според европейското законодателство не позволява на една компания да е оператор на газопреносна мрежа и в същото време да бъде и доставчик.

Руснаците от своя страна обявиха изграждане на “Турски поток” като алтернатива на “Южен поток”. Със своите действия те показаха на Европа, че ако иска да обезпечи енергийните си доставки ще трябва да  изгради инфраструктура за пренос на газ до турско-гръцката граница. Така според руската воля Турция заедно с Германия трябва да са основните разпределители на газ от Русия за Европа.

Дали “Турски поток” ще бъде изграден, поради сложната икономическа обстановка все още е неясно. Брюксел е запознат с плановете на Москва, но явно все още изчаква. Очаква се сключване на стратегическо партньорство с Азербайджан и Туркменистан. Според европейския енергиен комисар Марош Шефчович, е изключително притеснително Европа да се притеснява всяка година относно осигуряването на енергийните доставки за зимния период.

Публикувано на 28 Март 2015 в 17:32 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Европа, газова инфраструктура, газ, доставки, Русия, САЩ

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас