Газопровод Турция – Израел

Възможностите за изграждане на газопровод между Турция и Израел, по-който да бъде пренасяно синьо гориво, се разглеждат от американската компания Нобъл енерджи, която притежава дял от 36%  от откритите през 2000 г. огромни запаси от природен газ край бреговете на Израел. 

 

Находището се намира на 84 мили западно от пристанище Хайфа, на дълбочина 3 мили и по първоначални оценки съдържа 122 трл. куб. м. газ, което го превръща в най-голямото в света дълбоководно газово находище, открито през последните 10 години.

 

Геополитическото измерение на този, меко казано, странен съюз между Израел, Турция и Катар, ще определи дали е възможно осъществяването на въпросния енергиен проект.

Сложните и напрегнати отношения между Турция и Израел изглежда са в процес на нормализиране след поредица от взаимни жестове на добра воля. Големият въпрос е – какво успя да разколебае Турция в избрания от нея курс към съюз с арабските страни и конфронтация с Израел. Отговорът се крие в нарастващото значение на контрола върху природния газ, не само за бъдещето на добиващите тази ценна суровина държави от региона, но и за Европейския съюз и Евразия.

 

Разходите за използването на газ са значително по-ниски в сравнение с тези на другите видове алтернативна енергия. В екологичен план, газът се смята за много по-безвреден от петрола и въглищата по отношение на вредните въглеродни емисии. Задължителното намаляване на количеството на вредните парникови газове до 2020 г. от правителствата на страните от ЕС, е възможно само с повсеместно преминаване от въглища на газ, което го прави предпочитан енергоносител в най-големия развиващ се газов пазар в света.

 

Газопроводът от израелското местонаходище към Турция, от една страна може да помогне на Анкара да реши енергийните си проблеми, а от друга да отвори на израелския газ пътя към Европа. На фона на украинската криза, този проект придобива все по-голяма значимост.

Експлоатацията на тези находища, намиращи се на изключителната им икономическа зона, дава възможност на Израел да се оттърси от енергийната зависимост. Тези запаси дават стратегическо предимство на Тел Авив, но в същото време огромните икономически интереси активизират задкулисната конфронтация. В тази стратегическа игра е замесен и Кипър, тъй като новите находища, са в съседство с кипърската икономическа зона,  а към тази ситуация няма как да остане безразлична и Гърция.

 

Предложението на Нетаняху към гръцкия му колега Георгиос Попандреу  за изграждане на газопровод, който да снабдява Гърция с газ  и чрез нея - ЕС е факт, широко отразен от турския печат. Израел смята, че ако има тръба, по-добре тя да минава през Гърция, а не през Турция.

 

Израелската страна все още проучва различни варианти и не е изразила окончателно становище за това, откъде да минава синьото гориво.

 

Неоспорим факт е, че Израел е на път да се превърне във водещ фактор на международния газов пазар. За да се случи това, обаче, Тел Авив има нужда от стратегическо партньорство. Големият въпрос, на който политиците все още не са намерили еднозначен отговор е -  с кого.

Публикувано на 10 Октомври 2014 в 16:56 часа от
Петър Лазаров


Ключови думи:Турция, Израел, газопровод, сътрудничество

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас