Футболната искра ли ще запали Балканите?

 
На 23.02.2014 г. се разбира, че националните отбори по футбол на Сърбия и Албания ще са в една квалификационна група за Европейското първенство през 2016 г. Първият мач между двата отбора се игра на стадион „Партизан” в Белград на 14.10.2014 г., а вторият най-вероятно ще се играе на неутрален терен заради съображения за сигурност. Двубоят, така и не завършва, тъй като в 41 минута се стига до сблъсък между играчите на двата отбора, придружен с размяна на обиди и удари. Действията са следствие на провокация от албанска страна - развяване на знамето на Велика Албания над стадиона, както и от бърза ответна реакция на сръбските играчи и техните привърженици. Все още не е ясно кой е поръчителят на това деяние, а един от заподозрените е братът на албанския премиер Еди Рама – Олси, който отрича.


Събитията, случили се на стадиона са показателни за крехкото равновесие, което се поддържа на Балканите. Държавите се стремят да пропагандират величието си, с поглед назад, носещ изкривена представа за състоянието им.

Това е повод младото поколение, което не е напълно запознато с историческите корени на проблемите и е лесно податливо на чуждо влияние, да предприема необмислени действия, вярвайки че го прави в името на родината.

Скандалът отекна в световните медии, като голямо внимание му отделиха държавите от бивша Югославия и по-специално тези с албанско население – Косово и Македония.

 

Коментарите са разнородни, а истината е скрита зад дълбокото различие в етническия и религиозен състав на региона. Многобройните войни в миналото, сравнително ниският жизнен, разпокъсаното население и манията за величие на балканските нации са основните причини за запалването на тази нова искра.

 

Лидерите на някои балкански държави, понякога прекалено вглъбени в някакви криворазбрани идеали, не успяват да намерят правилния баланс между минало и бъдеще.

Те виждат, че състоянието на държавите им далеч не е най-доброто и правят опити да го прикрият, с поглед към минало могъщество, но това води след себе си до допълнителни проблеми, изглеждащи все по-трудно разрешими към днешна дата.

Отношението на Великите сили през годините е една друга причина за тежкото политическо и икономическо състояние на полуострова.

Малката намеса от тяхна страна, породена от незначителния интерес към този регион, водят до сегашното състояние, в което всяко малко събитие може да се превърне в разгорещен конфликт.


Събитията от последните дни доведоха до отлагане на историческата среща между албанския и сръбския министър-председател за по-късна дата.

Показателно е, че 68 години не стигат, за да се разрешат някои от проблемите на Балканите трупани с векове и все още не е сигурно дали в Белград ще бъде посрещнат албански лидер.

Най-черният сценарий, да се предизвикат нови безредици и провокации от двете страни, въвличайки съседните държави, да се стигне до поредните кръвопролития в тази все още гореща точка на света, засега изглежда, че ще бъде преодолян чрез разговори и с добрата воля на двата политически елита.
 

Публикувано на 22 Октомври 2014 в 15:36 часа от
Васил Арангелов


Ключови думи:Албания, Сърбия, футболна среща, отношения

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас