Франция предлага решение за възпиране на американския шпионаж

 Френският президент Франсоа Оланд предложи да се налижи данък на интернет данните, които напускат европейския съюз. В това решение Париж вижда най-ефективния начин за прекратяване на американския шпионаж.

Франция настоява Европейската комисия да промени данъчните правила за интернет компаниите и то до началото на 2014 година. Тези компании би трябвало да се облагат с по-високи данъци в Европа по думите на френския президент. Според Париж постъпленията от тези данъци би трябвало да се разпределят между страните членки на ЕС. Дали това обаче не е поредният опит на Оланд да съживи и без това изпадналата в криза Франция? Предлагания от Париж данък би трябвало да се налага винаги щом интернет данните напуснат границите на ЕС. Като при това не би трябвало да има значение дали данните се прехвърлят между офисите в различни точки на света на една компания или между различни компании. Все още обаче няма данни за размера на предлагания налог.

Според сега действащото комплицирано законодателство, фирми като GOOGLE и AMAZAON не плащат данъци в повечето европейски страни, където обаче печелят милиарди. GOOGLE плаща данъците си в Ирландия, където фирмените данъци са сравнително ниски. Американската разузнавателна служба, ЦРУ и ФБР не плащат никакви данъци. По този начин французите се надяват да подтиснат желанието за шпионаж на САЩ. Това обаче от своя страна може да принуди Америка съвсем легално да си купува нужните и данни и по този начин да си легализира шпионажа.

От друга страна Франция да генерира средства за своята почти банкрутирала социална система и в същото време да наложи плана си за увеличаване и налагане на нови данъци. Интересното в случая е как и по какъв начин Оланд предлага да се определя какви и какво количество данни са напуснали пределите на ЕС?

Неговото предложение навежда на мисълта, че данните трябва да се следят от структури на ЕС за да се разбере кои от тях попадат под ударите на предложението му. Така, че в този случай ще бъдем шпионирани от европейски структури. Масово предприятията във Франция страдат от непрекъснато повишаваните данъци и нарастващата бюрокрация.

Френското правителство наложи дори данък в размер на 1 евро на всяка кутийка с енергийна напитка, както и данък върху смарт-фоните. Франция в момента има едни от най-високите данъци за фирми в развития свят. При това има допълнително облагане към този данък, а същевременно се обсъжда той да бъде удвоен от следващата година. Оланд се придържа и към своя план за налагане на данък на богатите в размер на 75%. Френската пенсионна система е практически банкрутирала. Но поради страх от социални протести правителството се отказа да повиши пенсионната възраст до 62 години, но за сметка на това леко повиши пенсионните вноски. През изминалия септември френското правителството заяви желанието си за нова оценка на имуществото.

В последствие най-вероятно ще бъде повишен данък имущество. В следствие на тази френска политика много компании и граждани напуснаха страната. За да прекрати тази практика на напускане, Оланд иска да наложи парични санкции на фирми, които закриват дейността си във Франция. С интернет-данъка Франция иска да наложи на всяка цена своята политика на масирано данъчно облагане в целия Европейски съюз. Въпреки настояването на Париж този вид политика не се приема в някои европейски държави. Увеличаването на данъците не винаги има желания финансов ефект, даже напротив, в някои случай такава политика стимулира контрабандата и укриването на данъци, предизвиква социално напрежение и може да  доведе до сваляне на правителства.

Публикувано на 28 Октомври 2013 в 16:03 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Франция, САЩ, шпионаж, разузнаване, ЦРУ, ФБР

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас