Форми на съпротива

Изобразителното изкуство пази по засъхналите си бои спомена за съпротивата. Историята на българското изобразително изкуство е пълна с премълчани факти.

Документалната изложба ,,Форми на съпротива”, която бе открита преди дни и може да бъде разгледана до средата на месец в май в Софийска градска галерия , е опит да се разкаже за неизвестни, премълчавани, или недостатъчно популярни факти от историята на българското изобразително изкуство по темата за съпротивата на някои от художниците срещу опита да бъдат идеологически направлявани и по този начин деформирани като творци.

Още в първите дни след – септември 1944 г. част от най-популярните художници са арестувани. Повечето от останалите ентусиазирано или от меркантилни съображения се втурват да участват в пропагандните кампании на новата власт. Част от тях избират да избягат – като Христо Явашев и Любомир Далчев, други правят стъпка встрани от художествения живот, а трети влизат изцяло в изолация.

Рядко се случва някои открито да говори и рисува срещу властта, но и такива платна се намират. Изложбата показва къде е бил авангарда на изкуството през тези години – в картини, прожекции и дискусии. Различните житейски съдби раждат и различни форми на съпротива. Подредени по един неповторим начин творбите ни отвеждат в света на техните създатели, защото имено те са очите през които ние виждаме тях и те нас.

Публикувано на 7 Март 2016 в 11:26 часа от
Яница Маринова


Ключови думи:Форми на съпротива, култура, изложба, изобразително изкуство

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас