„Флиртът” между САЩ и Иран плаши Саудитска Арабия

Саудитска Арабия (С. Арабия) и другите страни от Арабския полуостров са загрижени, да не би сближаването между САЩ и Иран да е в техен ущърб.

Явно страните виждат в това действие на Америка индикации, че тя няма да полага предишните грижи за интересите на своите съюзници. Тези страхове се подхранват и от сделката между Русия и САЩ за отказ от военна намеса в Сирия. В следствие на това може да има отражение в политиката на С. Арабия спрямо Сирия, като саудитците биха могли да пренебрегнат желанията на САЩ в този процес.

Израз на настроенията в Персийския залив се виждат и в пресата, която написа, че „доверието и съюза между Съвета за сътрудничество на арабските държави и САЩ завинаги е изгубено”. Не всички коментари са така крайни, но случващото се показва безпокойството на страните от региона. Според изказванията на Абдеррахам ар-Рашед (близък журналист до Кралската Саудитска фамилия), С. Арабия е очаквала Обама да накаже режима на Асад за употребата на химически оръжия и убийството на 1500 души. Вместо това Америка наказа своите съюзници в лицето на саудитците, с флирта си с Иран.

Според други публикации без подкрепата на САЩ и тяхната стабилна позиция, страните от Близкия изток няма да могат да се противопоставят на Иран. Притесненията вероятно се пораждат от страха, че от съюзници могат да се превърнат в противници. Също така, ако Иран се сдобие с атомна бомба може да заплаши господството на С. Арабия в региона. С. Арабия смята, че Иран има отношение в  организацията и провеждането на протестите в страната  и в Бахрейн от "дискриминираните шиити", както и сепаратистите в южната част на Йемен.

В речта си пред „приятелите на Сирия” в Ню Йорк саудитският външен министър принц Сауд ал-Фисал заяви, че  е много изненадан от развръзката около ситуацията в Сирия и отказа на САЩ за военна намеса и изказа съмнения, че това ще повлияе негативно на мобилизацията на бунтовниците в борбата им срещу режима на Асад.

Шокът за Саудитска Арабия от събитията през последната седмица е голям. Те явно все още не са решили какви действия ще предприемат. Вече се появява информация, че се подготвя поклонение на Президента Рухани в Мека, където той може да осъществи среща със саудитския крал Абдулах.

Под натиска на събитията е нужно Риад да търси директния разговор с иранците и да се надява, че отношението на Рухани ще бъде също толкова позитивни както със САЩ. Все пак в листата на Рухани добрите отношения със съседите стоят пред отношенията със САЩ.

Публикувано на 4 Октомври 2013 в 17:31 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Иран, САЩ, отношения, затопляне, Саудитска Арабия

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас