Финансиране на Ислямска държава

Не е изчислявана досега територията, която заема Ислямска държава, но може да се опише най-общо. Към 24 ноември 2014 г. в териториите на ИД влизат районите от иракския град Мосул до сирийския град Халеб (Алепо). ИД владеят и големи части в иракската западна провинция Анбар, която граничи със Сирия. Групировката има превес в най-вече сунитски райони.

ИД има няколко вида финансиране, сред които добив на петрол, отвличания с цел откуп и търговия с антики от Сирия и Ирак. Счита се, че богатството на ИД е почти изцяло следствие на местно производство и следователно не е толкова уязвимо от външни влияния или санкции. Схемата, която ИД разработват до съвършенство, е позната от други групи от последните десетилетия - от ЕТА и „Ал Кайда” до "Боко Харам" и FARC в Колумбия.

Петролните рафинерии започват само на няколко мили в близост до кюрдския град Ербил, център на автономната област Иракски Кюрдистан. Често тези места не са добре охранявани и стават жертва на настъпващите радикали, нуждаещи се от средства. Постепенно ИД отблъскват на север кюрдските бойци пешмерга и заемат позиции около рафинериите.

Към края на август 2014 г. ИД контролират седем нефтени находища и две рафинерии в Северен Ирак, както и шест от десетте петролни находища в източната част на Сирия. Това означава, че организацията има сериозни финансови приходи от петрол, като капацитета на полетата под контрола на ИД е 80 000 барела на ден. Макар да извлича половината от капацитета към момента, цената на суровия петрол на черния пазар е 25-60 долара за барел, което захранва сметката на ИД с около 2 млн. щ. долара дневно само от иракските петролни полета.

Йордания и Турция също правят опити да спрат търговията с петрол на черния пазар на тяхна територия, но експерти казват, че имат по-малък успех и от кюрдските власти. Според анализите ИД ще опита да се възползва от контрола си над рафинерии, за да поеме целия процес по обработка и така да отстрани конкурентите си на пазара. Поддържане на подобни нива обаче изисква или местни експерти с опит, или такива отвън. Целта е ясна: постигане на дългосрочен икономически модел за финансиране, независимо от външни спонсори.

Друг голям източник на приходи за ИД е продажбата на исторически артефакти от завзетите селища. Става дума за истинско опустошение на ценности, продавани на мафиотски структури по цял свят.

Освен петрол и търговия с артефакти ИД се издържа и чрез отвличания и откупи. Според данни на властите в гр. Дохук, Северен Ирак, десетки са отвлечените иракчани, чиито семейства са получили писма с написана вътре сума, срещу която могат да получат отвлечените си близки обратно. Според кюрдските власти организацията е спечелила над 10 млн. щ. долара от откупи. Но според експерти сумата е много по-голяма - само от един случай с отвлечени 24 представители на малцинството на язидите, групировката е получила 1.2 млн. щ. долара.

 

Публикувано на 4 Февруари 2015 в 11:56 часа от
Здравко Иванов


Ключови думи:Ислямска държава, финансиране

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас