Европейският път на Косово

 

На 19.04.2013 г. в Брюксел, под егидата на върховния представител по външната политика и сигурността на ЕС Катрин Аштън, след повече от две години преговори, Белград и Прищина постигнаха споразумение за нормализиране на отношенията помежду си. Опорен пункт в това споразумение е създаването на „Съюз на сръбските общини в Косово” (ССОК), който косоварите наричат “асоциация”. Целта му е да защитава сръбските интереси в Косово, включително да се чуе гласът на сърбите от Косово в международен план.

 

В споразумението има няколко ключови момента. В четирите общини в Северно Косово - Лепосавич, Зубин поток, Звечан и северната част на Косовска Митровица, населени предимно със сърби, Съюзът ще предложи кандидат за началник на полицията, който ще бъде назначен от министерството на вътрешните работи на Косово. Полицията в Северно Косово ще бъде със смесен етнически състав, но всички полицаи ще бъдат подчинени на косовското министерство на вътрешните работи и ще получават заплатите си от бюджета на Косово.

Предвидено е създаването на отдел от съдии - косовски сърби, към Апелативния съд в северната част на Митровица. Тези съдии ще се занимават с въпроси на сръбските общини. Постигнат бе компромис по спорната точка 14 за членството на Косово в международни организации, която бе преформулирана и в крайна сметка гласи: “неблокиране на Сърбия и Косово в процеса на европейската им интеграция”. Белград отхвърли искането на бившата си провинция за място в ООН. Сърбия заяви, че това би било равносилно на признаване на територията, която смята за люлка на своята нация. Властите в Косово, в което 90 % от 1.7 милиона души са етнически албанци, заявиха, че въпросът не подлежи на преговори. Точка 12 от Споразумението предвиждаше да бъдат организирани местни избори в северните общини с помощта на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които да бъдат проведени в съответствие с изборните правила на Косово и международните стандарти. Друга тема от Споразумението бяха дискусиите за енергетика и телекомуникации да бъдат засилени и приключени до 15 юни 2013 г. Важен момент от документа е, че всички точки в него ще се прилагат според законите на Косово и няма да се налагат промени в сръбската конституция.

 

Брюкселското споразумение може да бъде обобщено по следния начин: сърбите в Косово получават широки автономни права, срещу което възприемат държавната структура на Косово. Това обаче далеч не означава признаването на държавата Косово.

 

Реакциите на всяка една от засегнатите страни - косовското правителство, сърбите в Косово и сръбския политически елит в Белград - ясно показват, че всеки тълкува и възприема това Споразумение според собствените си желания и разбирания.

 

За косовския премиер Хашим Тачи постигнатото Споразумение гарантира суверенитета и териториалната цялост на Косово, а парафираният договор е договор между две държави и представлява де юре признаване на Косово от Сърбия. Тачи още призовава държавите, които още не са признали независимостта на Косово, да направят това възможно по-скоро и изрази надежда, че Косово скоро ще стане и член на ООН.

Споразумението обаче бе посрещнато “на нож” от сърбите в Северно Косово и консервативната опозиция в Сърбия, както и от влиятелната Сръбска православна църква. Те обвиниха властите в предателство и в признаване на “фалшивата държава Косово” в замяна за членство на Сърбия в ЕС. Сърбите в Северно Косово организираха протести и заявиха, че няма да прилагат споразумението и няма да участват в местните избори в Косово, въпреки призивите на Белград. Бунтът им доведе до смяната на тези кметове на сръбски общини, които отказаха да се съобразят с волята на сръбското правителство.

 

От прилагането на Брюкселското споразумение обаче до голяма степен зависи европейската интеграция на Сърбия. За ЕС този договор, представлява “фундаментална промяна” в отношенията между Белград-Прищина, като от Сърбия се очаква пълно и своевременно прилагане на договореното в диалога. Годишният доклад на Европейската комисия за напредъка на Сърбия се оценява като “много позитивен”. Той се състои от част, която е посветена на отношенията с Косово, както и друга за вътрешните реформи в страната. Оценено бе, че Сърбия е направила “значими стъпки” в процеса на осезаемо и устойчиво нормализиране на отношенията с Косово. След бавния напредък в процеса на нормализиране на отношенията Сърбия получи зелена светлина за начало на преговори за членство и на 21.01.2014 г. се проведе първата междуправителствена конференция между Сърбия и ЕС, с която официално започнаха преговорите. Сърбия се опитва да убеди страните членки на ЕС, че процесът на нормализиране на отношенията с Косово трябва бъде отделен от преговорния процес за членство в съюза. Белград иска въпросът за Косово да бъде концентриран само в глава 35, а в останалите глави проблемите с Прищина да не фигурират. По този начин Белград се опитва да избегне всяка негова стъпка да бъде измервана с напредъка в отношенията с Косово. Сърбия получи висока оценка от ЕС и що се отнася до реформаторския процес в страната. Най-важната задача на страната в следващия период ще бъде укрепването на институциите и борбата срещу корупцията.

 

Брюкселското споразумение не е първото важно споразумение между Сърбия и Косово. Двете страни постигнаха още през декември 2011 г., също в Брюксел, ключово споразумение за интегрирано управление на границите (Integrated Borders Management (IBM)), което се прие като съществена стъпка в намаляването на напрежението върху северната граница на Косово. Реакциите на сръбския политически елит към това споразумение бяха много противоречиви, като варираха от „необходим компромис, който не подразбира елементи на така наречената държавност на Косово” до това, че е „предателство” към сърбите и Сърбия, че е „крачка към фактическо признаване на т.нар. държава Косово, както и брутално нарушение на конституцията на Сърбия и Резолюция 1244 на СС на ООН”. Решението, като цяло трябва да се възприема, като компромисно, тъй като недоволни от него са не само сърбите в Косово, но и албанската страна, защото административните пунктове не са определени като гранични, а тяхното управление ще се поеме от смесени екипи на полиции и митничари от Косово, Сърбия и ЕУЛЕКС.

На 02.05.2014 г. Европейският съюз и Косово приключиха преговорите по Споразумението за стабилизиране и асоцииране. ЕС започна преговорите с Прищина през октомври 2013 г, след като беше отчетен напредък в нормализирането на отношенията между Белград и Прищина. Прилагането на споразумението ще помогне на Косово да се включи в зоната за свободна търговия на ЕС. За да стане това, Прищина трябва да съгласува законите си с европейските правила за конкуренцията, обществените поръчки, интелектуалната и индустриалната собственост, защитата на потребителите и условията за труд. Преговорите приключиха няколко дни след като в Косово продължиха мандата до юни 2016 г. на правосъдната и полицейска мисия на ЕС ЕУЛЕКС, изпратена след обявяване на независимостта на Косово от Сърбия през 2008 г.

 

На 24.04.2014 г. парламентът в Прищина прие решение за формиране на специален международен трибунал, който ще разглежда случаите на военни престъпления извършени от косовските бунтовници, членове на АОК, по време на конфликта в Косово през 1998-1999 г. Една от първите задачи на трибунала ще бъде да се заеме с разследване, водено до сега от специален екип от следователи на ЕС (Special Investigative Task Force (SITF)). На 29.07.2014 г. специалният прокурор на SITF за отвличанията, убийствата и търговията с човешки органи Клинт Уилямсън направи изявление, според което SITF е намерило убедителни доказателства за сериозни нарушения на международното хуманитарно право, включително и престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

 

Въпреки, че Косово се стреми към членство в Европейския съюз, неговото присъединяване към съюза е далечна перспектива, тъй като пет страни членки на ЕС (Румъния, Испания, Гърция, Кипър и Словакия) не признават неговата независимост.

Публикувано на 31 Октомври 2014 в 16:56 часа от
Петър Валентинов


Ключови думи:Косово, Сърбия, ЕС, членство, евроинтеграция

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас