Европейска мечта

Грузинският премиер Иракли Гарибашвили подписа споразумение за по-тясно сътрудничество с Брюксел на 27 юни.

 

- Смятам, че Споразумението за Асоцииране (СА) с ЕС бележи началото на големи промени за моята страна. То създава много силна и солидна основа за изграждане в Грузия на модерно, демократично общество и европейска държава. Ние също подписахме и споразумение за създаване на задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия (ЗВЗСТ), която дава огромни възможности за страната, за местните производители и бизнеса. Поради това съм толкова развълнуван.

- Церемонията, за която говорите по присъединяването към европейското семейство е път към ЕС. Поемате ли ангажимента за пълноправно членство в ЕС като финал на този път?

 

- Споразумението за асоцииране за нас беше основното. Това не означава, че за един ден или два Грузия ще стане член на Европейския съюз. Но подписването на този документ не е нашата крайна цел. Нашата крайна цел е пълноправното членство в ЕС. И мисля, че моята страна го заслужава. Нашите предци са се опитвали да се доближават до Европа в продължение на много векове. И аз мисля, че ние имаме уникалния шанс днес. Ние, грузинците, смятаме, че сме част от цивилизования свят и цивилизована Европа. Грузия принадлежи към Европа и ЕС. Разбира се, това ще отнеме време. Ще изисква упорита работа 24/7. Ние сме напълно ангажирани и мотивирани да отговорим на всички изисквания на ЕС, с цел един ден да станем член на ЕС.

 

- Кой път Грузия търси сега: на запад или на изток? Опитвате  да се движите към Европейския съюз или  проучвате възможността за  присъединяване към новопоявилия се  Евразийския съюз? Или се опитвате да се движите и в двете посоки?

 

- Днес, ние сме в Брюксел, където подписахме Споразумението за асоцииране с ЕС. Мисля, че отговорът е ясен: ние се движим към Запада, към Европа, защото аз мисля, че това е най-доброто място. То е най-добрият пример за страна, която има мотивация да се превърне в истинска демокрация, истинска модерна европейска държава. Нашето движение към Запада не е в противоречие с волята на моята страна или стремежа да има нормални приятелски отношения с всички съседни страни, включително Русия.

 

- Русия е заявила, че ще има негативни последици за Грузия, ако подпише това споразумение. Как се отнасяте към тези предупреждения от Москва?

 

- Аз не бих ги нарекъл "предупреждения".. Ние сме просто в процес на диалог. Щом дойдохме на власт, когато грузинската мечта спечели изборите през 2012 г., ние веднага започнахме пряк диалог с Русия. Назначихме личен пратеник на министър-председателя, като представител за връзки с Русия, който  работеше с руския заместник-министър на външните работи. Направихме редица конструктивни стъпки с цел, първо да  намалим напрежението, което постигна конкретни резултати. Руската власт също видя, че ние сме предвидимо, нормално, конструктивно правителство, което иска да възстанови доверието между народите, между хората, което иска да подобри отношенията, както търговските и икономическите.

И постепенно Русия отвори пазара си за нас. Смятам, че и двете странисме заинтересовани да имаме нормални отношения.

Когато става въпрос за разрешаване на спора за окупираните територии в Абхазия и Осетия, разбира се, нашата позиция остава непроменена по отношение на този проблем, но ние продължаваме конструктивен диалог.

Ние приветстваме конструктивната политика на Русия към Грузия. Преди два месеца заместник-министърът на външните работи на Русия направи ясно изявление, че Русия не възнамерява да се намесва относно европейското споразумение за асоцииране на Грузия. И не го направиха. Те доказаха, че държат на думата си.

След като подписахме ЗВССТ ще имаме работни срещи, за да се уверим, че няма противоречия в политиката на Грузия по отношение на другите страни от ОНД и Турция. След това Грузия ще има достъп до 900 милионен пазар, което ще ни даде чудесна възможност.

 

- Но Русия контролира Южна Осетия и Абхазия. Как може да ги отведете и тях до Европа с вас? Ще ги оставите ли извън съюза?

 

- Разбира се, ние няма да ги оставим извън съюза.. В речта си пред Европейския съвет, аз изпратих ясно послание към нашите братя и сестри, абхази и осетинци, че ние им предлагаме да споделят с нас този процес. Ние предлагаме на абхазите  и осетинците да споделят с нас всички ползи, които ще донесе европейското споразумение за асоцииране. Те ще могат например да пътуват с грузински паспорт, без виза много скоро. Ще преминем бързо през плана за либерализация на визовия режим. Друг пример е това че, ще имаме свободна търговия с Европа, основана на ЗВССТ, най-големия пазар в света. Те също могат да се възползват от това, като продават своите продукти в Европа, без данъци и квоти, което е невероятно. Това е уникален шанс.

Ето моето виждане: когато нашите братя и сестри, осетинци и абхазци видят тези големи промени в нашата страна, в Грузия, развитието на инфраструктурата, селското стопанство, образователните програми, подобряването на здравеопазването и социалните условия - те също ще искат един ден да се присъединят и  помирят.

Искам да подчертая: това трябва да бъде в интерес на всички държави, включително и Русия, да има стабилен, мирен, предсказуем и конструктивен съсед в този специфичен регион на Кавказ. Грузия е ключов играч в тази зона.

 

- Вие ще имате дълъг полет обратно към вкъщи - Тбилиси е доста далеч от Брюксел.

 

- Само на 4 часа.

 

- На картата разстоянието е огромно. Смятате ли, че ЕС трябва да се разшири до южен Кавказ?

 

- Днес е ясно доказателството, че се разглежда  тази възможност. Искат да се даде шанс на Грузия за присъединяване към ЕС. Черно море свързва Грузия с ЕС. Няма да има повече граници. Светът става много по-малък. Пътува се много по-лесно. Мисля, че ще успеем един ден и скоро Грузия ще заслужи да стане член на ЕС.

 

Публикувано на 15 Септември 2014 в 15:37 часа от
Антон Хаджиев


Ключови думи:Иракли Гарибашвили, Грузия, ЕС, интервю

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас