Ердоган за европейските критики

 

През изминалите седмици турският президент Реджеп Ердоган показа, че не се влияе от препоръките на Европа. Във връзка с остро критикуваните действия срещу антиправителствено настроени турски журналисти, турският президент демонстрира, че няма да вземе под внимание мнението на Европейския съюз (ЕС). Дали обаче на ЕС му трябват членове, които не са склонни на диалог и взаимни компромиси? Ердоган заяви, че Европа може да критикува страната му колкото си поиска, но Турция ще следва свой собствен път. Въпросът е обаче дали този път е проевропейски, постлан със спазване на законите за правата на човека и демократични ценности или пътя на ислямизацията?

         Според турския вестник „Хюриет” в централно-анадолския град Коная,  Ердоган е заявил следното: „Те (ЕС) искат да ни изнесат лекция за демокрацията. Направете си труда да дойдете тук (в Турция), ние да ви изнесем лекция за демокрацията. Брюксел трябва да се погледне в огледалото, особено по отношение на ЕС към случващото се в Египет и Сирия”. Едновременно с това той е наблегнал на това, че Турция няма да бъде портиера-охранител на Европа и да се занимава с мръсните задачи.

         Вероятно това изказване е в контекста на миналогодишното споразумение между ЕС и Турция, при което южната ни съседка пое ангажимент да възпира нелегалните емигранти идващи от размирните арабски страни. Това изказване може да послужи като предупреждение за България за евентуално увеличение на бежанския поток, ако Турция умишлено остави бежанците да преминават необезпокоявано през нейната територия.

         Международни организации за правата на човека, както и ЕС остро осъдиха арестите на опозиционно настроени журналисти в Турция в събота (14.12.2014 г.). ЕС определи арестите като „напълно противоречащи на свободата на медиите”. Тези арести противоречат на европейските ценности и стандарти се казва в съобщението на ЕС. От 1999 г. Турция е кандидат за член на ЕС, а от 2005 г. се водят преговори за приемането й.

         По повод изказванията на Ердоган, немският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер по време на среща със свои колеги от ЕС е заявил: „В Турция трябва да проумеят, че събитията и решенията на турските власти от изминалите дни не ни правят само загрижени, а ни карат да си задаваме въпроса дали изобщо там се спазват някакви, дори и основни права”. Строгите забележки рикошираха в Ердоган. Сякаш за него вече не е важно Турция да стане член на ЕС. В понеделник (15.12.2014 г.) в западната турска провинция Кочаели турският президент сподели, че: „ЕС трябва да се погрижи за своите проблеми, на Турция и е все едно дали ще стане член на съюза. Ние ще се концентрираме върху това да подсигуряваме нашата национална сигурност”.

         На 17 декември той запази тона на своята риторика по въпроса и изказа следното мнение: „Съжаляваме, но Турция няма да бъде портиер-охранител на ЕС. Брюксел може да говори срещу Турция каквото си поиска, но ние ще вървим по свой собствен път. Тези, които отново и отново ще се опитват да ни поучават трябва най-накрая да разберат, че ще се занимават с една нова страна, която няма нищо общо със старата Турция. Те казват, че ще ни изнасят лекция за правата и свободите. Първо обаче, трябва да си направят равносметка относно расизма, ислямофобията  и дискриминацията в Европа. Тези които си затварят очите пред случващото се в Сирия, тези които обръщат гръб на кланетата в Палестина, не могат и нямат право да ни поучават за свободата, демокрацията и правата на хората”.

         Поведението на Ердоган показва засилващите се амбиции на Турция да покаже на ЕС своите геполитически стремежи за независимост и влияние в геостратегическата сфера на региона. Засилващото се сътрудничество с Русия и икономическия растеж, дава допълнителен стимул за проява на имперските амбиции на южната ни съседка. Всички тези сигнали би трябвало да събудят дебат в нашата държава, в който да се отработят варианти за действия в критични ситуации каквито бяха моментите като спирането на разрешителни за български товарни автомобили, увеличения брой бежанци и много други.

           

 

 

 

Публикувано на 19 Декември 2014 в 16:09 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Турция, ислямизация, Ердоган, ЕС

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас