Енергийната война в Сирия

    На пръв поглед бойните действия в Сирия се водят хаотично в различни райони на страната. Ако се направи по обстоен анализ  се забелязва, че в местата където се водят сраженията, минават важни петролопроводи или е планувано там да бъдат изградени такива. САЩ, Русия и страните от Персийския залив се борят да завземат тези райони от Сирия, като по този начин биха си осигурили стратегически отправни точки към европейския газов и петролен пазар. За съжаление Германия, която е мотора на ЕС няма никаква роля в това преразпределение.

    Две от ключовите петролни зони в Сирия се намират в градовете Манбиш и Ал Баб, като и двата града се намират в провинция Халеп. През тези населени места преминават най-важния петролопровод, по който се транспортира петрол от Ирак (от градовете Мосул и Ал Кайм) към сирийската провинция Идлиб. Същият петролопровод свързва Запада, минавайки през Халеп до провинция Идлиб.

    Поради тези факти се смята, че който контролира Манбиш, ще има възможност за контрол над траспортирането на петрол в Сирия. Същото важи и за градовете Халеп, Идлиб и Ал Баб, намиращи се в западната част на страната. Петролопроводът преминава през Ракка и Дейр ал Зоур, които се намират в източната част на Сирия. Петролът който преминава през тази тръба идва от Мосул, минава през Синджар към Дейр ал Зоур, като има и разклонение, което доставя петрол от Ал Кайм към Дейр ал Зоур.

    До скоро Турция нямаше възможност да влияе върху петролния транспорт в Сирия, но след като турската армия превзе гр. Манбиш, Анкара вече може да се намесва в траспортирането на „черното злато“. Поради това сраженията около Халеп имат решаващо значение, тъй като през този град минава траспортната тръба за петрола. Именно в градовете където минава петролопровода, са и най-ожесточените сражения, а това са Ракка, Дейр ал Зоур, Халеп, Идлиб, Манбиш, Хассака, Ал Букамал, Ал Исса и ал Баб.

    В градовете Хомс и Хама също има активни бойни действия, а до скоро и Палмира беше арена на сблъсъци. Това също са територии, през които е планирано да премине петролопровода от Катар до Турция, който в момента е на проектна фаза.

    Русия планира да изгради петролопровод свързващ Ирак, Иран и Сирия, който трябва да минава през сирийския град Хомс. От тази гледна точка, руснаците не искат града да остава в ръцете на бунтовниците.

    От изнесените данни за въздушните удари в Сирия може да се направи извод, че американските бомбардировки се извършват в Източна Сирия а руските са в Западна Сирия. По този начин Русия иска да попречи на прозападните планове за изграждане на тръби в западната част на страната, а американците искат да предотвратят изграждането на руската тръба, планувана да свързва Ирак, Иран и Сирия.

    Допълнително се предполага, че една тръба за природен газ трябва да свърже израелката част на Голанските възвишения през Дамаск с Турция. Това ще направи Израел доставчик на газ, а Русия едва ли иска още един конкурент на пазара на природен газ.

    Във връзка с мрежата от петролопроводи, важна роля има и планирания „кюрдски коридор“. Целта на кюрдите е този коридор да бъде използван за изграждане на тръба за транспорт на петрол и газ от Северен Ирак, през Северна Сирия до Средиземно море. САЩ също планират да транспортират петрол от Персийския залив през Сирия. Крайната цел на американците е този петрол да достигне до европейския енергиен пазар, или директно от Сирия, или от сирийска територия през Турция до Стария континент. Поради руските интереси, вероятно „кюрдския коридор“ няма да бъде реализиран, тъй като Москва е инвестирала твърде много в Сирия за да остави кюрдите да печелят за нейна сметка. Според редица експерти Русия ще направи всичко възможно да остане основния доставчик на газ и петрол за Европа.

   

Публикувано на 12 Септември 2016 в 12:55 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Сирия, война, енергийна война, петрол, газопровод, петролопровод, интереси

2 Коментара
От Бай Иван публикуван на 02 Oct 2016 05:36 pm
Пълни глупости
Тръбопроводи могат да минат и през Израел и/или Египет.
Един поглед на картите стига.
От Бай Асен публикуван на 18 Oct 2016 01:26 pm
Бай Иван щеше да е прав ако в Иран не бяха намерили най-голямото находище на петрол, а в шелфа на Сирия на газ, и ако Китай и Иран не бяха сключили договор за изграждане на канали и доставка, а преди това Сирия и Иран сключиха подобен договор за обмен на суровини и изграждане на тръбопроводи, точно преди да "избухне революцията".
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас