Енергийната война в Либия

В Либия обстановката продължава да се влошава. Според различни източници в нощта срещу събота (15.10.2016 г.) неизвестни ислямисти са опитали да организират преврат в страната за да превземат властта. Въоръжени отряди, които поддържат бившия либийски министър-председател Халифа ал-Гвел са нахлули в старата сграда на парламента в Триполи. Ал-Гвел се е обърнал към настоящето правителство на Файез ал-Сарадж да преустанови работа и е обявил завръщане на своето правителство на власт.
    Страхът от сблъсъците между симпатизанти на отделните политически лагери за сега не се оправдава. Отделни случаи на насилие между граждани е имало в нощта срещу събота, но според очевидци те не са били провокирани от политически подбуди.
    Ал-Сарадж осъди опита за преврат и заповяда ареста на политици, които се опитват да изградят паралелни структури в държавата. Отделни анализатори говорят за подновен опит за обединение на страната, след пет години на разпокъсано управление, анархия и гражданска война.
Европейският съюз и пратеникът на ООН в Либия Мартин Коблер предупреждават за опасност от нова вълна на насилието в страната. До март тази година Ал-Гвел имаше силно влияние в Триполи, но ЕС го обвини в блокиране на мирния процес.
     От месец март 2016 г. властта в Либия беше поета от правителство, което има международна подкрепа. За съжаление то контролира само една част от страната. Наред с това правителство и ислямистите, които също контролират голяма част от територията на Либия, в източната част на държавата, около град Тобрук има друга фракция, която иска сама да управлява териториите, които контролира.
Ислямска държава също действа активно в Либия. Групировката контролира територии около Сирт и около 300 км от крайбрежната ивица. Анти ИД бойци обаче водят сражения с ислямистите и по последни данни преди около 3-4 дни са успели да изтласкат джихадистите от Ал-Манар.
С подобни анти-исламистки операции либийския генерал Хафтар и подчинените му военни са успели да установят контрол над всички по-важни петролни полета в страната. Към момента той е обявил, че ще работи с международно подкрепеното правителство в Триполи, за да стабилизират износа на либийски петрол.
Все още има опасност от ескалация на напрежението тъй като до месец март министър-председател беше Ал-Гвел, но той беше свален от подкрепения от Запада Ал-Сарадж. Този факт определя и покачващото се напрежение между отделните фракции. Оттогава положението в страната започна да се влошава, тъй като правителството на Ал-Сарадж, наречено още правителство на единството, контролира само малка част от територията на страната, освен това няма подкрепата на местното население. Другият факт, който също е от значение е, че в парламента новото про-западно правителство също няма подкрепа. На 22 август при вот на доверие 61 от 101 местния парламент гласуваха срещу правителството, а 39 се въздържаха.
    Въпреки тези факти САЩ декларират, че според тях правителството на Ал-Сарадж е най-подходящия партньор в борбата срещи ислямистите от ИД и трафикантите на хора. Конфликтът в Либия много наподобява този в Сирия. В него борбата се води главно за разпределяне на енергийните богатства на страната, за които се борят международните енергийни концерни.
    Към момента за петролните залежи на Либия си съперничат следните концерни: ENI (Италия), Total SA (Франция), Repsol YPF (Испания), Waha Oil Co. (американска джойнт-венчър компания), BP (Великобритания), ExxonMobile (САЩ), Statoil (Норвегия), Royal Dutch/Shell (Холандия/Великобритания), Gazprom (Русия), RWE (Германия).
На този етап интересите на отделни петролни компании генерират несигурност в Либия. Да се надяваме скоро, че с развитието на алтернативните източници на гориво и намаляването на зависимостта от петрола, ще се появят много фактори, които да повлияят благотворно върху някои международни конфликти.

 

Публикувано на 20 Октомври 2016 в 14:30 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Либия, война, енергийна война, петрол, интереси

2 Коментара
От хр.ив. публикуван на 28 Oct 2016 01:17 pm
А си живееха така добре при Кадафи ! Имаше мир и спокойствие. И бензин по 0,105(10,5) пиастра при цена на $ - динар 1 към 2,5-3,5. За 50 кг.захар 6 динара и тн.за всички. Пуснаха им таралеж в гащите и те си пуснаха още един. Сега няма оправия. Лош сценарий за тях.
От хр.ив публикуван на 28 Oct 2016 01:38 pm
А оставих толкова добри колеги и приятели! Няма как да им помогна. Колко държави само вижте имат интереси там. Сякаш им е бащиния. Червена точка за световен конфликт. Едва ли ще се размине. Това е.
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас