Достатъчно силен ли е Ердоган?

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган атакува безмилостно САЩ в своя реч. Причината, поради която си изпусна нервите е подкрепата на американците за военното крило на сирийската кюрдска партия YPG (Сили за защита на народа).

Ердоган директно обвини САЩ, че не могат да проумеят истинската същност на кюрдската YPG, а това е причината „регионът да потъне в море от кръв”. Въпросът, който турският президент отправи към американците е: „Вие с нас ли сте или подкрепяте терористите от YPG и PKK (кюрдска работническа партия)?”.

YPG принадлежи към най-важните партньори на Вашингтон в борбата срещу радикалистите от Ислямска държава (ИД). В същото време YPG е близка с обявената в Европа и САЩ за терористична организация PKK. Кюрдската работническа партия от десетилетия води борба с турското правителство, за получаване на повече автономия за кюрдите. В последно време Анкара с изключителна агресия се бори с кюрдския етнос. През последните седмици все по-усилено се говори за гражданска война в някои райони на Турция.

Всъщност големият проблем за Ердоган е, че САЩ и Русия гледат на кюрдите от северна Сирия като част от решението на сирийския конфликт. Още от самото начало на войната в Сирия бойците на YPG се бият срещу ИД и са подкрепяни както от американците така и от руснаците. Само преди няколко дни Вашингтон поясни, че не определя YPG като терористична организация, което доведе Ердоган до пристъп на ярост.

Подкрепата, която немският канцлер Ангела Меркел първоначално обеща на Ердоган също се оказа измамна, което допълнително ядоса турския президент. Меркел първоначално искаше НАТО да се включи и да помогне на турското правителство и заяви, че Германия подкрепя Турция.

Ердоган обаче беше разочарован от нея, тъй като в сряда (10.02.2016 г.) при срещата на министрите на отбраната от Алианса не беше взето решение в тази посока. Немският парламент измени своя курс и заяви, че НАТО не може да има „независима” роля в борбата с трафикантите в Егейско море.

В понеделник (08.02) когато Меркел посети Турция, тя изненадващо поиска НАТО да се включи в борбата против трафикантите в Егейско море. Това беше изненадващ ход от нейна страна, за който ръководството на Атлантическия пакт не беше подготвено.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг от своя страна обяви, че предложението е било добре обсъдено. Според него все още е много рано да се вземе конкретно решение. Също така не може да се отговори на въпроса дали трябва да се включат морски или въздушни сили на НАТО.

Времето на Ердоган обаче постепенно изтича. Руснаците се приближават към град Ракка, а кюрдите с подкрепата на Москва придобиват все по-голям контрол в пограничните на Турция сирийски територии. Ако ситуацията продължава да се развива така Анкара няма да има повече възможност да защитава своите интереси използвайки Ислямска държава.

Турската военна пропаганда се опитва да драматизира комплексността на ситуацията с обявеното залавяне на 34 тежко въоръжени терористи. Сред които е имало 20 деца, 10 жени и 4 мъже, пренасящи около 15 килограма експлозиви и самоубийствени пояси. Това се очакваше да внесе паника и смущение в Европа, както и да отвлече вниманието от гражданската война в кюрдските райони на Турция.

Във вторник (09.02) в крайграничните турски територии, населени с кюрди е имало кървава битка между турски военни формирования и кюрдски екстремисти влезли от Сирия. В сблъсъците е загинал един турски войник, а друг е бил ранен.

Турското правителство вероятно се опитва да подчини кюрдите и да изкорени тяхното желание за автономия, като използва прикритието на войната в Сирия. Все по-труно се осмисля  яростното му противопоставяне към  Русия, а сега  и срещу действията на САЩ.

За Европа е важно да се осъзнае, че турският президент все още има силно оръжие в ръцете си. Това оръжие може да бъде използвано в нов изблик на ярост и да бъдат нарочно  изпратени нови вълни от бежанци към Европа.

Публикувано на 11 Февруари 2016 в 13:41 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Турция, Сирия, кюрди, Ердоган, САЩ

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас