Десният екстремизъм в Германия

Забелязва се активна радикализация сред поддръжниците на немското движение PEGIDA (Патриотични европейци срещу ислямизацията на западните страни). Немски политолози смятат, че десни екстремисти целенасочено се опитват да използват движението за свои цели. Основните протести са свързани с противопоставяне на приема на бежанци-мюсюлмани в Германия.

Според заместник председателя на немската партия SPD (Социалдемократическа партия на Германия) Ралф Щегнер, контраразузнаването на страната е необходимо да обърне специално внимание на PEGIDA. Той вижда необходимост да се установи дали организаторите не управляват движението по начин, по който нарушават германската конституция.

    На 19.10.2015 г. PEGIDA събра между 15 000 – 20 000 демонстранти в Дрезден за честване на своята годишнина. Почти също толкова граждани проведоха анти-демонстрация на движението, като развяваха лозунги „Сърце вместо гонитба”. Все по-голяма е опасността от поляризиране на немското общество. Смята се, че PЕGIDA едностранно нагнетява обстановката, без да има реални причини за това.

    Политологът Хенрих Оберройтер обвинява движението, че е прикритие за множество десни екстремисти. Той описва по-голямата част от поддръжниците на движението като хора, които просто подкрепят PEGIDA без да си дават сметка в какво посока се развива организацията и за кой всъщност е тяхната подкрепа.

Остра критика отправи и вътрешният министър на Германия – Томас де Майцире. Той каза, че на много места десни екстремисти се опитват да установят влияние върху събранията на поддръжници на PEGIDA и по този начин да поемат управлението на движението в свои ръце. В своето изказване вътрешният министър определя езика, с който говорят представители на движението, като език на омразата и ги обвинява, че пренебрегват всяко едно мнение, което не съвпада с тяхното.

Карл Рудолф Корте, политолог също вижда дясна радикализация на движението. По време на демонстрацията на 19.10.2015 г. се изказа немския писател от турски произход Акиф Пиринчи. Пред събралото се множество той произнесе реч пълна с расизъм, омараза и насилие. Това породи широк отзвук в Германия и предизвика множество дебати. Крайните позиции, които бяха заявени от трибуната не бяха приети от част от присъстващите. В резултат на радикализирането на част от ръководството може да се очаква по умерените поддръжници на движението да оттеглят подкрепата си от PEGIDA, а по-крайни да започнат да симпатизират на движението и да продължат да се радикализират.

През последните години множество десни организации в Германия се разпаднаха и спряха да съществуват. Вероятно част от техните поддръжници могат да се присъединят към PEGIDA. През 2011 и 2012 година по официални данни в Германия около 23 000 са били десните екстремисти, но събитията свързани с бежанците явно са причина за увеличаване броя им. Основно средство за комуникация между десните симпатизанти е интернет. Броя на организираните демонстрации през 2010, 2011 и 2012 г. е намалявал но сега отново се наблюдава увеличаване на броя им. Като цяло целите на демонстрациите си остават непроменени и са насочени главно срещу „държавните репресии”, „политически противници”, анти-ислямизацията, социални и политически теми от общ характер. Големия поток от бежанци може да е катализатор за увеличаване броя на десните поддръжници и да провокира все повече германски граждани с умерени виждания да започнат да симпатизират на движения изповядващи идеологията на PEGIDA.

 

Публикувано на 21 Октомври 2015 в 17:56 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Германия, ПЕГИДА, десен екстремизъм, национализъм

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас