Действия на туркменистанските власти срещу ислямския екстремизъм в страната

Към настоящия момент туркменистанското правителството насочва своите усилия към ограничаване и евентуално елиминиране на радикалния ислямски екстремизъм в страната чрез възпиране и превенция на радикалната ислямска пропаганда.

Неговите действия са продиктувани от притесненията, че стотици туркменистанци са се включили в редиците на Ислямска държава (ИД) и „Ал-Нусра". От началото на кампанията през 2015 г. до този момент правоохранителните органи са задържали 64 туркменистанци, които са планирали да преминат на страна на терористичните групировки. Според оценка на неправителствени организации, броят на туркменистанските граждани, които вече се сражават на страната на ИД или „Ал-Нусра“, е между 360 и 500 души.

Много туркменистанци са преминали на страната на ИД и „Ал Нусра“, след като са получили религиозно обучение в чужбина. Поради това са налице опасения в туркменистанското правителството по повод вероятността от повишаване на напрежението след връщането в страната на вече радикализирани туркменистански граждани. Наред с политическите репресии и влошаващата се икономическа обстановка, основна причина за радикализиране на населението е относителната липса на свобода на изповядване на Исляма и ограниченията, които се налагат на битово ниво към привържениците на религията. Към момента в учебните планове на училищата не заляга задължителното изучаване на Корана. На обществени места не се гледа с „добро око“ на открити прояви на религиозност. Поради това някои граждани на страната считат ИД като носител на свобода и изразител на истинското послание на Корана.

В тази връзка, висшестоящи служители на туркменистанското Министерство на вътрешните работи и на службите за сигурност получават ежемесечни наставления от президента Гурбангули Бердимухамедов по отношение на работата си. Основното направление, на което трябва да се обърне внимание, е да се подсилят аналитичните, издирвателните и контраразузнавателните усилия на ангажираните в борбата с радикалния ислям структури и служителите им.

В този контекст, в цялата страна се провежда усилена работа по идентифирането на възможните лица, които са ангажирани с привличането и вербуването на туркменистанци, които впоследствие се включват в състава на ИД или „Ал Нусра“.

Летището в гр. Ашхабат е под наблюдение, а режимът на охрана е повишен поради увеличената терористична заплаха. Специално внимание се обръща на лица, които пристигат в страната, след като са нарушили визовия режим в държавата, откъдето са депортирани. Групите, които са най-склонни да приемат радикални послания, са идентифицирани като студенти, ислямски проповедници и често посещаващи джамиите мюсюлмани. Внимание се обръща на студенти, които се завръщат в Туркменистан от Турция или други мюсюлмански страни и особено на такива, които са останали след изтичането на визата им в съответната държава. Също така, под вниманието на службите и правоохранителните органи попадат и ислямски проповедници, отличаващи се със своята радикална реторика и поддържащи близки отношения с други често посещаващи религиозните храмове мюсюлмани.

За да ограничат и елиминират радикални послания и религиозния екстремизъм, служители на МВР и генералното мюфтийство регулярно провеждат срещи в провинциите на страната с граждани, с цел информиране на местното население относно заплахата от ИД, с акцент на студентите, които учат или ще учат в университети в други страни.

Имамите призовават местните хора да са внимателни при общуването на религиозни теми, както и да бъдат бдителни по отношение на лица, които изразяват подкрепа за действията на ислямски терористични групировки.

Опасенията сред местното население относно влиянието на религиозния ислямски екстремизъм и броя на туркменистанците, които избират да се сражават на страната на ИД и „Ал-Нусра“, са реалистични. Част от местното население, особено в провинциите, е на мнение, че ИД желае да заграби нефтените и газовите ресурси на страната, както е направила в Сирия.

Тревожността на правителствено ниво също изглежда сериозна, тъй като висшето ръководство на страната оценява опасността цели региони от страната и населението им да се превърнат в потенциална цел на терористични групировки. Притесненията сред политическите лидери на страната са, че терористичните организации ще се опитат да дестабилизират режима чрез предизвикване на насилие и хаос. При такъв развой на събитията не е ясно дали част от населението няма да започне да разглежда терористичните организации в положителен аспект.

Като цяло може да се направи оценка, че действията на правителството, целящи неутрализирането на радикалната ислямска пропаганда и есктремизъм ще доведат до консолидиране на управлението и нови нарушения на човешките права и свободи. Това ще провокира пасивна, но негативна реакция в местното население. Въпреки това, режимът в страната е стабилен. Дестабилизирането му чрез асиметрични действия от страна на ИД и други терористични групировки  е малко вероятно.

 

Публикувано на 23 Февруари 2016 в 17:35 часа от
Станислав Николов


Ключови думи:Туркменистан, Ислямска държава, Ал-Нусра, екстремизъм, намиране на бойци, мерки

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас