Covid-19, протести и неправомерни действия от страна на полицията в Албания

В последните няколко  години албанското общество организира протести, провокирано от най-различни действия на управляващите в страната – министър-председателят Еди Рама и Социалистическата партия (СП). Най-запомнящи са събитията около протестите на студентите през зимата на 2018-2019 г., протестите на опозицията през пролетта на 2019 г. провокирани от легитимността на местните избори, действията на граждански организации през 2020 г. срещу разрушаването на сградата на народния театър в Тирана и т.н. Всички тези реакции на албанското общество могат да се възприемат единствено като израз на недоволство срещу управлението на страната. Трябва да се признае, че гражданите на Албания успяват да превърнат всяка ситуация в инструмент, чрез който да бъдат критикувани или представителите на властта и опозицията или определени държавни институции.

Световната пандемия от Covid-19 създаде условия за влошаване на обстановката в Албания, където мерките предприети от правителството, получиха сериозно неодобрение и предизвикаха редица протести, особено през последните месеци на 2020 г. През октомври правителството взе решение носенето на  маска да бъде задължително и на открито, с цел да се предотврати разпространението на вируса. Това ограничение беше добавено към вече съществуващите - забрана за масови събирания (до 10 души) и забрана за излизане навън след обявения вечерен час (от 22.00 ч. до 06.00 ч.). Обществената реакция доведе до демонстрации и сблъсъци между полиция и протестиращи пред кабинета на министър-председателя на страната. В началото на ноември гневни албански студенти организират протести пред Министерството на образованието, като настояват да се преразгледа решението за онлайн обучение, като подчертават тревогата от финансова нестабилност, тъй като разпоредбите са обявени прекалено бързо, и не се дава възможност за реакция. Освен, че масовите протести предполагат нарушаване на забраната за събиране на големи групи от хора на едно място, голям процент от участниците не носят задължителните предпазни маски и нарушават задължителния вечерен час, което довежда до множество арести.

В началото (08.12.2020 г.) на декември убийството на 25-годишен мъж в столицата Тирана предизвика нова вълна от протести и доведе до ескалиране на напрежението. Според подробностите около фаталния инцидент, Клодиан Раша (Klodjan Rasha) е бил прострелян от полицай, тъй като е бил на улицата след вечерния час, действал е подозрително и не е изпълнил заповедите да спре. Той е опитал да се измъкне от органите на реда, които твърдят, че Раша е бил въоръжен и е насочил към тях твърд предмет, наподобяващ огнестрелно оръжие. Такова реално е открито на една от алеите, през които е преминал мъжът, докато е бил преследван от полицията, но по време на стрелбата Раша не е бил въоръжен. Полицаят, който е произвел изстрела, е арестуван и обвинен в убийство, извършено черз превишаване на необходимите за самозащита действия.

Провокирани от неправомерните действия на полицията, хиляди хора излизат по улиците на различни албански градове и обвиняват правителството, че се опитва да манипулира доказателствата около смъртта на младия мъж. Няколко поредни дни след инцидента, чупейки прозорци на обществени сгради и палейки кофи за боклук, протестиращите настояват за оставката на министъра на вътрешните работи Сандер Лешай (Sander Lleshaj). Въпреки, че Лешай освобождава поста още на втория ден, ситуацията не се променя, тъй като гражданите предявяват нови искания. На третия ден скандиранията вече са за оставка на генералния директор на полицията Арди Велиу (Ardi Veliu), както и за въвеждането на реформи в полицията. Премиерът Еди Рама обаче реагира твърдо и въпреки нарастващото недоволство на протестиращите, органите на реда продължават да използват сълзотворен газ, лютив спрей, водни оръдия и прилагат физическо насилие, за да разпръснат гражданите.

Протестите на улицата водят и до политически сблъсъци по високите етажи на властта. Еди Рама обвинява не само настоящия президент на страната Илир Мета (Ilir Meta), но и бившия - Сали Бериша (Sali Berisha), като твърди, че те подбуждат към насилие и заплащат на непълнолетни лица да вандалстват по време на протестите. Министър-председателят стига дори до обвинението, че опозицията и президента лично са организирали протеста, но на практика нито една опозиционна политическа партия не претендира да ръководи протестите и нито един политик не участва в тях, за разлика от предишни години.

Опозицията (Демократическа партия и Социалистическо движение за интеграция) от своя страна осъжда "речта на омразата" и "полицейската жестокост" на правителството. По време на протестите в албанския град Шкодра, чийто кмет е единственият представител на опозицията, сред всички 61 общини в Албания, правителството, полицията и общината се обвиняват взаимно за насилствения протест, довел до вандализъм над офиса на СП в града. Албанската полиция издава наказателни обвинения срещу 48 души, включително и срещу кмета на Шкодра, Волтана Адеми, като я счита за един от основните организатори на протеста. Ден по-рано кметът Адеми подава обвинение в прокуратурата срещу полицията в Шкодра, заявявайки, че не е отговорила навреме на призивите за спиране на насилието по време на протестите.

Напрежението се разраства с още по-голяма сила след арестите на двама журналисти. Репортерът на RTV Ora News Джой Малеся (Xhoi Malësia), отразявал полицейското насилие над цивилни граждани в Тирана, е задържан (11.12.2020) от полицията, като според негови твърдения не му е било позволено да се обажда по телефона, докато бил в ареста. Полицията отрича казаното и твърди, че „той не е бил третиран като задържан и не е бил в ареста“. На следващия ден е задържан и главният редактор на вестник Koha Jonë, Чамил Джани (Qamil Xhani), който заснема как полицаи извършват физическо насилие над непълнолетно лице.  Всички записи от неговия телефон са били принудително изтрити. И двамата журналисти твърдят, че са били подложени на заплахи и насилие от страна на полицията, както и че като условие за освобождаването им са принудени да подпишат документ, с който признават участието си в незаконно събиране.

Тези два случая засилват недоволството не само на гражданите, но и на медиите, на различните институции и опозицията. Според тях правителството и неговата неспособност да управлява, са основна причина за протестите в Албания. Президентът Илир Мета от своя страна призовава прокуратурата да разследва тези случаи, а международните журналистически организации да съдействат за разрешаването на проблема.

В крайна сметка, протестите затихват след седмица, когато е извършена и смяна на вътрешния министър. Постът е зает (16.12.2020) от Бледар Чучи (Bledar Çuçi) бивш министър на земеделието. Въпреки това, появата на нови протести и сблъсъци не е изключена, тъй като е въпрос на време дадено събитие да предизвика за пореден път възмущението на албанските граждани, които непрекъснато стават свидетели на потъпкването на демократични ценности, човешки права, корупция и злоупотреби.

Насилието над журналисти, било то вербално или физическо, не е нещо неочаквано в Албания. Международни организации изразяват загриженост за свободата на словото, като съветват правителството и правоприлагащите институции да гарантират правата на журналистите, приемствеността на тяхната работа и ненамесата в редакционната политика на медиите. Отправят се искания към министър-председателят да съдейства за защитата на журналистите и за прекратяване на незаконното използване на сила от страна на полицията спрямо тях, защото това води до открито нарушение на свободата на медиите, които не са способни да изпълняват своя дълг в една демократична държава.

Албания се превръща в място за разпространяване на фалшиви новини и конспиративни теории, особено след избухването на Covid-19. Лошото качество на информацията, предизвикано най-вече от недостатъците на държавните институции, е основна причина неверни факти да се разпространяват сред обществото. Например, по време на пандемията липсва прозрачност от страна на Министерството на здравеопазването и останалите здравни заведения. По този начин единственият източник, от който албанците могат да научат актуалното състояние около разпространението на вируса, са новинарските издания. Медиите обаче разполагат само с минималната информация дадена им директно от министерството, което не дава възможност определени факти да бъдат проверени и да се установи тяхната достоверност. Така се създават предпоставки за разпространението на повече неверни твърдения. Липсата на прозрачност, която е необходима, за да може албанското общество да бъде наясно със случващото се в страната, съответно води до спад в доверието към управляващите.

През април 2021 г. в Албания предстоят парламентарни избори и предстоящите месеци са идеално време за политически агитации и печелене на привърженици. Поради тази причина е от голямо значение управляващите да зачитат плурализма на медиите и да позволят да бъдат показани всички гледни точки, включително най-критичните. Имайки предвид създалата се ситуация в края на 2020 г., ескалирането на напрежението в страната не е изключено, тъй като проблемът между управляващи и опозиция не е решен, а недоволството на албанците е само привидно притихнало. Гражданите на Албания използват всяка една ситуация, с която да напомнят на управляващите, че са недоволни и не пропускат възможност да създадат масово напрежение, което почти винаги прераства в протести. Освен това Албания е държава, чиято политическа сцена от години е разкъсвана от конфликти и открита борба между управляващи и опозиция, които си отправят непрекъснато взаимни обвинения и упреци.

Covid-19 се оказва поредният повод, който албанците използват, за да излязат на протест и да настояват за оставки на определени политически фигури или на цялото правителство. Освен това ситуацията благоприятства разрастване на спектъра от причини за прехвърлянето на нови обвинения между различни политически институции, партии и организации.

 

Публикувано на 7 Март 2021 в 15:21 часа от
Габриела Енчева, IV курс, Международни отношения, УНСС


Ключови думи:Албания, ограничения, протести, Covid-19, полиция

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас