Бъдещето на Каталония

 

На 27 септември 2015 се проведоха предсрочни парламентарни избори в Каталония, които всъщност бяха де факто поредният опит за референдум за независимост. В този ден бяха съсредоточени надеждите и тревогите на голяма част от каталонците, тъй като много пъти опитите за референдум бяха възпирани от Испания с всички възможни инструменти и процедури, и без никакъв диалог между каталонските автономни власти и централното правителство. Изборите през септември месец ни показаха за пореден път, че в политиката няма случайни неща. Двете коалиции, които издигнаха като свой политически лозунг независимостта на Каталония, постигнаха успех очакван от някои и изненада за други. Коалицията „Заедно за да” с лидер Артур Мас спечели най-много депутатски места - 62, а лявата „Кандидатура за народно единство” - 10. Останалите гласове се разпределят между по-малките партии.

След голямата победа на сепаратистите, каталонците демонстрираха много остра закана – след 18 месеца да се отделят от Испания. Много анализатори виждат в този ход реваншизъм за миналогодишния отказ за провеждане на референдум. От друга страна, тази закана може да се тълкува и като блъф, който цели спечелване на по-широка автономия за провинцията. Испанският премиер Мариано Рахой показва пред общността спокойствие и увереност, но тези избори определено трябва да тревожат властите в Мадрид. Защото дори сепаратистите да се откажат от идеята си да се отцепят от Испания, то отношенията между централната власт и тази на каталунците няма да се оправят с магия.

Какво всъщност иска Каталония?

Не историята запали искрата на сепаратизма. Голямата диспропорция в икономическото отношение между Каталония и останалите испански провинции беше искрата. Каталония е втората по големина автономна област в Испания, наброяваща около 7,5 млн. жители (16% от населението на Испания) и основен двигател на икономиката на кралството, отговорен за 20% от брутния вътрешен продукт и 25% от износа на испанската държава. Самостоятелният годишен БВП на Каталония като правило, дори през годините на кризата, бе над средния за ЕС.

Реално погледнато каталонците внасят в испанския бюджет повече, отколкото получават. Точно искането за по-голяма фискална автономия беше и първата цел на Артур Мас като премиер на Каталония. Не е трудно да се предположи, че тези желания събуждат гняв в Мадрид.

Това е може би най-демократичния процес за независимост в историята на Европа, след като и до днес каталонците търпят пренебрежението на испанските националисти, работили са наравно с другите за демократизацията на Испания и членството в ЕС и накрая осъзнават, че държавата-майка е всъщност зла мащеха, която изисква от тях да поемат 25% от данъчната тежест на кралството и да получават обратно реално едва 8% (на хартия са 11%) с почти неизменен годишен фискален дефицит от около 16 млрд. евро и категоричен отказ от Мадрид да се обсъждат каквито и да било промени във фискалния пакт.

Каталония е принудена да потърси изход. И разбира се, че независимостта не е единственият такъв. Но при отказ да се дискутира нов фискален пакт или промени в Конституцията на Испания към по-федерално устройство на държавата, блокиране на промените в собственият им Статут за самоуправление и др., не остават много опции. Когато в едно семейство партньорите не се чуват един друг и отказват да обсъждат проблемите си, обикновено следва раздяла.

Всъщност каталонците са разединени по позицията си за независимостта – някои от тях искат отделна държава, напълно скъсала с Испания, други са склонни на повече независимост, но в рамките на Испания, трети са против независимостта, но въпреки различията им, със сигурност мнозинството от тях искат веднъж завинаги да се произнесат по този въпрос, от една страна за да го затворят, а от друга – защото правото на самоопределяне е нещо, което се защитава от почти всички.

Повечето каталонци не поставят под съмнение европейската си принадлежност, нито са против обединението на европейските народи. Обратното – плашат ги с изключване от съюза. Защо? С какво не са заслужили да са част от него? Не са работили като част от Испания за тази цел ли? Много от тях нямат нищо против и обединението с испанците, но държат да бъде равноправно и с взаимно уважение, както е редно да бъде, но не е. И това е проблемът. Правото на самоопределяне не отрича обединението. Всички ние можем да бъдем европейци и като българи, и като испанци, и като каталонци. Ние трябва да решаваме като какви се чувстваме и да отстояваме позицията си.

Целият проблем се задълбочава най-вече от липсата на диалог и нежелание за обсъждане на проблемите от страна на централната власт. Затова изборите от 27 септември, всъщност, бяха законен начин за провеждане на завоалиран референдум. Различното на тези избори беше, че двете основни каталонски партии, които са за независимост, се обединиха в обща гражданска листа „Junts pel Sí“, което в превод означава „Заедно за Да“. Идеята беше, че ако съберат достатъчна подкрепа, след конституирането на новия парламент могат да провъзгласят независимост с едностранна декларация.

Месец след като сепаратисткият съюз „Заедно за Да” и крайнолявата партия „Кандидатура за народно единство” спечелиха мнозинство в регионалните избори, се прие план за съставяне на пътна карта за независимост от Испания до 2017 г., с което се отправи предизвикателство към централното правителство в Мадрид. На 09 ноември, документът беше одобрен със 72 гласа „За”, а срещу него гласуваха 63-ма депутати. За сепаратистките политически формации приемането на резолюцията е първата стъпка в процеса към независимост, който десноцентристкото правителство в Мадрид се зарече да оспорва в съда.

Дори и да приемем, че независимостта на Каталония няма да се осъществи, отношенията между областта и Мадрид няма да станат по-добри. А точно обратното. Докато централната власт не поеме отговорността да чуе проблемите и желанията на испанските региони, страната ще е обречена на несигурно бъдеще.

Публикувано на 4 Януари 2016 в 15:26 часа от
Катрин Методиева


Ключови думи:Каталoния, Испания, независимост, автономия, Артур Мас

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас