Бюджет на Специалния съд за военни престъпления и бюджет на EULEX

Европейският съвет одобри (14.06) едногодишен бюджет на новия съд за военни престъпления в Косово, който ще се помещава в Хага в бившата сграда предвидена за Европол. ЕС заяви, че заделя 29.1 млн. евро за работата на Специализираните камери и Офиса на специалния прокурор (The Specialist Chambers and Specialist Prosecutor’s Office) до 14.06.2017 г. Това е поредната стъпка за стратиране на работата на Специалния съд (СС), но за да бъде напълно функциониращ той се нуждае от окончателното одобрение на парламента в Холандия. През януари т. г. правителствата на Косово и Холандия подписаха споразумение за местоположението му, но все още не е ясно кога решението за ратифициране ще влезе в дневния ред на холандския парламент. Очаква се това да стане до края на 2016 г.

Вероятно първите обвинителни актове ще бъдат внесени в края на 2016 г. или началото на 2017. Персоналът на съда ще бъде изцяло от международни съдии и прокурори, въпреки че СС ще работи по силата на законите на Косово. Бившата сграда на Европол в Хага, в която ще работи СС е променена, за нуждите на съдебните заседания. Очаква се редица висши косовски политици да попаднат в съдебната зала. СС ще разглежда случаите на военни престъпления извършени от членовете на АОК, по време на конфликта в Косово през 1998-1999 г.

СС ще се състои от две основни институции – съдебна палата и регистър. Съдебната палата ще включва основен съд, апелативен съд, камера на върховния съд и камера на конституционния съд. Всички съдийски състави на различните нива ще бъдат съставени от трима международни съдии. Регистърът ще включва офис на защитата, офис, защитаващ интересите на жертвите, офис за защитените свидетелите и офис за поддръжка, звено за управление на задържането и офис на омбудсмана. Официалните езици на съда ще бъдат албански, сръбски и английски.

Специалната прокуратура ще бъде независима, като се очаква тя да бъде ръководена от водещия прокурор на SITF на ЕС, Дейвид Швендиман (Schwendiman). Прокуратурата също ще има свои собствени полицейски служители с правомощия равни на тези, които има КП.

СС ще бъде създаден след тригодишна работата на специален екип от следователи на ЕС (Special Investigative Task Force (SITF), формиран през 2011 г. след публикуването на доклада на Дик Марти и има за цел да провери твърденията, съдържащи се в него. В доклада се споменава за близо 500 жертви на предполагаем трафик на органи от сръбски и ромски пленници по време на войната. В него се съдържат обвинения към бивши лидери на АОК, които в момента са на ключови позиции в страната. Специалният прокурор на SITF за отвличанията, убийствата и търговията с човешки органи направи изявление (29.07.2014 г.) според, което SITF е намерило убедителни доказателства за сериозни нарушения на международното хуманитарно право, включително и престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

С помощта на ЕС и САЩ Косово приеме необходимите конституционни и законови промени. СС е необходим, тъй като съдебната система на Косово не е в състояние и не желае да преследва високопоставени бивши фигури на АОК, а съществуващата мисия на ЕС, EULEX, не е в състояние да го направи.

СС остава непопулярен в Косово, където той се разглежда като обида към АОК и неговата борба срещу сръбското робство. Съдът ще разгледа твърденията, че бойци на АОК са били замесени в убийствата, отвличанията, незаконното задържане и преследването на сърби, роми и косовските албанци, смятани за сътрудници на сръбския режим или политически опоненти на ръководството на АОК, по време и след конфликта от 1998- 99.

Европейският съвет одобри (14.06.) и бюджета за текущата си мисия на ЕС, EULEX, и удължаването на мандата й до 14.06.2018. Той възлиза на 34,5 млн. евро и ще покрие разходите по изпълнение мандата на мисията. Въпреки това съдбата на мисията все още е несигурна. Тя се намира в правен вакуум, тъй като в момента тече размяна на писма между Косово и ЕС, с които ще се регулира мандата и обхвата на EULEX през следващите две години. Президентът Тачи е изпратил писмо до Федерика Могерини, в което приветства продължаването на подкрепата на ЕС за сектора правосъдие, но само чрез „мониторинг и съветване” за косовските институции. Според него всички наказателни разследвания и нови наказателни дела ще бъдат провеждани от косовските власти, със съдебни състави, състоящи се от косовските съдии, като на съдиите от EULEX ще трябва да бъдат възложени само чувствителни случаи при извънредни обстоятелства, по специално искане и след споразумение с съдебната йерархия в страната.

До сега няма официален отговор от службата на ЕС, но в Брюксел съществува недоволство от текста на писмото на Косово, тъй като то предлага ефективно премахване на изпълнителни функции на EULEX и оставя само функции за мониторинг и консултации. Очаква се парламентът на Косово да одобри обхвата на мисията в следващите дни.

Съдебната система в Косово е оставена в състояние на неопределеност, тъй като EULEX не може да продължи да упражнява някои от старите си правомощия, докато тяхното подновяване не е официално одобрено. Всички изпълнителни функции на прокурори, полицаи и съдии са спрели в полунощ на 14.06. Производството на няколко нашумели дела, в които EULEX има определяща роля са прекратени, докато въпросът за мандата на мисията се разглежда. На 16.06. в Прищина са отменени две съдебни заседания, като са отложени за по-късни дати. Това са процесът срещу полицейския служител Мендерес Синани, които е обвинен от прокурорите на ЮЛЕКС за искане на подкуп от заподозрян, както и друг много чувствителен случай – на Азем Сюла, обвинен като ръководител и организатор на престъпна група, извършила множество сделки с общинска земя по измамен начин на стойност около 30 млн. евро. Сюла е бивш командир от АОК, виден депутат от управляващата ДПК и чичо на президента на страната - Хашим Тачи.

 
Публикувано на 22 Юни 2016 в 10:29 часа от
Деница Димитрова


Ключови думи:Косово, Специализиран съд, EULEX, военни престъпления,

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас