Бригаден генерал Ахмед Рахал: Кой води Сирийската революция в момента?

Кораб без капитан неизбежно потъва. Това правило е доказано в хода на историята. Успоредно със избухването на Сирийската революция е назначена Народна комисия, начело на мирното движение на сирийския народ, който излиза на улиците на сирийските градове и села за народен протест. Те скандират за сваляне на режима на Асад. По-късно тази комисия е заменена с Обединената коалиция на революционните сили. В последствие Висшата комисия за преговори предвожда революцията.

След детайлно разглеждане на тези ръководни органи, намираме, че Народната комисия не може да постигне споразумение за мандата на председателството на комисията – дали да бъде съкратен на три месеца или да остане шест, произтичащо от очакванията им за бързото падане на Башар Асад и поемането на президентството от Бурхан Галион, председателят на комисията. Това изтъква наличието на непоклатима и дори сляпа вяра в обещанията, давани от някои страни като САЩ. Въпреки че биха били разкрити и от най-обикновения революционер, подобни обещания се вгнездяват в главите на предводителите на опозицията и се превръщат в непоклатима идеология.

След разпадането на Народната комисия в края на 2012 г. набързо бе създадена Обединената коалиция на революционните сили, родена от утробата на Народната комисия, от същите партии и движения, които основаха комисията. Проблемите на Народната комисия се превръщат в минусите на новата Коалиция. Връщане към предишните безкрайни проблеми от председателството на Коалицията, борбата и пререканията между противоположните интереси на съседните страни, които се стремят да предоставят този пост на свой човек. Видно е, че всички председатели на Коалицията са преизбрани за втори мандат според вътрешните правила, позволяващи кандидатиране за втори мандат на председателя след края на първия му мандат. Повечето предишни председатели напускат поста с нежелание, някои дори се опитват да променят срока на мандата в правилата, така че да е с продължителност от две години, за да могат да останат на поста за цели четири години. След гласуването по това предложение обаче то отпада с малка разлика във вота.

Доверието на международната общност в Коалицията бива разклатено поради многобройни вътрешни конфликти. Стига се до споразумение - политическото представителство на сирийската революция да се сведе само до комисия за преговори, която работи според договореностите между представителите на голяма част от организациите на сирийската опозиция. Коалицията е легитимирана след като близо 110 групи от опозицията обявяват съгласието си Комисията да представлява свободния сирийски народ при осъществяване на преговори за бъдещето на Сирийската революция и народа. От друга страна, известно е, че лошо начало води до лош край. Беше основана и Военна комисия при Коалицията за преговори, представляваща военните групи от опозицията. Членовете на Военната комисия биват избирани според регионални интереси, а не според вида и постиженията на определени групи в битките. Дори председателят на Военната комисия е избран от група, чиито членове не са изстреляли дори един куршум по войските и съюзниците на режима на Башар (групировката на председателя се състои от 265 бойци, които са тренирани в Йордания от американски и британски военни за борба срещу ИД, но тази програма бе отменена и тези бойци бяха отстранени и в момента местоположението им е неизвестно). Още повече във видеото, което представя групировката, не се споменава, че враговете на свободния сирийски народа са Асад, Иран или дори Хизбуллах и че трябва да се бият с тях. Съответно как и защо е назначен този човек за начело на Военната комисия при Висшата коалиция за преговори?!

В политическата сфера и при преговори, отново попадаме в капана на изкуствени и объркани изявления от страна на делегациите на Коалицията и на Комисията. Отново вдигаме тавана на изявленията, които повече целят да постигнат популярност на говорителя, отколкото показват стремеж към обективност или достоверност на фактите. Условията на сирийския народ са прости и са изложени в рамките на Сирийската революция.

Висшата коалиция за преговори поставя условие да присъства на Женева 3 през 2016 г. и подготвя за Димстора няколко основни изисквания, договорени между членовете и. Представители на Висшата коалиция за преговори участват в откриването на преговорите в Женева, както и на всички срещи с усмивка на лицето, въпреки че нито едно от изискванията им не е осъществено. Всички стъпки на Коалицията вече са повторение на действията на Народната коалиция и поставяне на нереални искания. По време на последните срещи в Анкара ставаме свидетели на повторно излагане на четирите условия на делегацията на въоръжената сирийска опозиция, които се очакваше да бъдат изпълнени преди те да обявят съгласието си за посещаване на срещата в Астана, Казахстан. Условията са:

  1. Осъществяване на пълно и цялостно спиране на огъня в Сирия.
  2. Опозицията ще предаде списъка с имената на делегацията за преговори 48 часа след началото на спиране на огъня и спазването му от правителствения режим.
  3. Поставяне на наблюдатели на допирните точки в опасните райони в рамките на 10 дни наблюдение на правилното спазване на  примирието. Делегацията на опозицията се насочва към Астана веднага след поставяне на наблюдателите.
  4. Съгласието на тези условия да бъде обявено с официално изявление, което изброява и районите, включени в примирието.

Въпреки че тези условия отпадат, опозицията се съгласява да отиде в Астана. Още повече че първото и основно условие е спиране на престрелките, което е основната тема на срещата в Астана и което е отказано на опозицията преди срещата. Явно според организаторите това примирие се осъществява на масата за преговори, като дори по време на срещата бе сведено едва до “намаляване на нарушенията” на примирието. Според тяхното описание Русия се превръща от враг в обективна страна, въпреки че руски самолети все още обстрелват сирийски граждани. А на САЩ, която направи всичко по силите си за да провали революцията, все още се гледа като на приятелска страна.

От принципна гледна точка, всички условия, поставени от различните делегации на революцията са народни искания и са получили одобрението на революционерите. Това, което притеснява сирийския гражданин, е въпросът как да се справи народът с целите и изискванията на революцията?

Ако според вас това са реални и обективни изисквания трябва да заставате зад тях и да ги отстоявате без да позволявате потъпкване на правата на революцията и народа. Тези решения и условия трябва да се основават на обективен и детайлен военно-политически анализ на положението.

Публикувано на 14 Март 2017 в 20:55 часа от
Нора Муса Шехаби


Ключови думи:Сирия, опозиция, генерал Ахмед Рахал, преговори, искания, мнение

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас