Бойните действия около Дамаск

В района на гр. Дамаск обстановката по сигурността запазва своя сложен характер. В последните няколко дни се наблюдават редица нарушения от страна на режима на Асад за прекратяване на огъня. Въпреки това, сирийските правителствени сили бележат успехи в района на столицата. След предприета офанзива на 08-09.09 от страна на правителствената армия силите на групировката Джейш ал-Ислам са се изтеглили от градовете Дария и Муамадия. В отговор, силите на групировката са обстреляли с миномети и РСЗО населените места Хараста, Рихан, Джубар и Хауш-Дуар. Изтеглянето на бунтовническите сили е вследствие успешни преговори между тях и правителството, което им е гарантирало, че ще напуснат безпрепятствено заеманите от тях позиции заедно със семействата си. Според местни жители, терористите са започнали преговори с правителствената армия и в други части на столицата като в близките дни се очаква да се изтеглят от там.
На 8 септември правителствените сили са предприели настъпателни действия в посока на Тал Курди. Очакват се тежки сражения и ожесточен отпор от страна на ислямистите, тъй като ако офанзивата на правителствените сили успее, това ще им даде възможност да насочат усилията си към кв. Дума.
Бойните действия продължават и в района на Източна Гута и фермите Ал-Рейхан. В района настъплението на сирийската правителствена армия е било спряно, а формирования на Джейш ал-Ислам са успели да възвърнат на 09.09 контрола си над височината Тал Сааван, която беше завзета за кратко от правителствените войски. Това е станало посредством подземни тунели изкопани по-рано от бойци на групировката. Въпреки успеха, от групировката са започнали преговори с правителствените сили за временно прекратяване на бойните действия.
Може да се очаква, че настъпателните действия на правителствените сили в района на столицата ще продължат и през следващите дни. Не е изключено ако това стане, местни лидери на Джейш ал-Ислам да инициират започване на преговори с правителството за прекратяване на огъня, като в близко бъдеще е възможно да бъде постигнато частично примирие в района на гр. Дамаск.

Публикувано на 14 Септември 2016 в 11:23 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, война, Дамаск, бойни действия, прекратяване на огъня, споразумение

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас