Бивши поддръжници на Саддам Хюсеин се борят против ИДИЛ

         По ирония на съдбата бивши иракски военни, които се биха против САЩ и техните съюзници за да защитят режима на Саддам Хюсеин, сега се бият срещу радикалните ислямисти от „Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ). Всъщност бившите противници (поддръжниците на Саддам Хюсеин от една страна и САЩ и техните съюзници от другата) сега имат общ враг в лицето на радикалната ислямистка огранизация „ИДИЛ”.

 

         По последни данни ислямистите са претърпяли поражение в гр. Мосул (Mossul), изтласкани са от града в южна посока. По думите на Губернатора на гр. Мосул – Атхеел Наужайфи (Atheel Nujaifi), „ИДИЛ” са се отправили в поска на град  Тикрит (Tikrit). Там те вероятно ще се бият с иракската армия. Само една малка част от  бойци на „ИДИЛ” са останали на запад, в близост до град Мосул.

         Радикалните ислямисти са били изтласкани от град Мосул от въоражени групи, ръководени от бивши поддръжници на режима на Садам Хюсеин. Те са се организирали в структури на армията Накшибенди (Nakshibendi-army). Тази армия е паравоенно формирование, което се ръководи от бивши високопоставени кадри от режима на Саддам Хюсеин.

 

         За главен ръководител на това формирование се спряга Иззат Ибрахим ал-Дури (Izzat Ibrahim al-Duri).

Той е бивш генерал и председател на „Революционния команден комитет на Ирак” по време на управлението на Саддам Хюсеин. Интересното в този случай е, че от 2003 година САЩ са обявили награда за главата на ал Дури. Същият този ал-Дури се бие с враг, който е враг и на САЩ, въпреки че все още американците не са дали голяма гласност на проблема. „ИДИЛ” постоянно се изплъзва на армията Накшибенди и други локални сунитски групи, които явно са добре обучени и могат успешно да се противопоставят на ислямистите. Въпреки общия враг в лицето на „ИДИЛ”, сунитските групи в Ирак имат много спорове и не се разбират добре. Като цяло те са арабски националисти, които се бият както срещу „ИДИЛ”, така и срещу шиитското правителство на Нури ал-Малики (Nuri al-Maliki).

 

         Поради тази причина министър-председателят ал-Малики изпива големи трудности при борбата с милиците. Той се надява на подкрепа от западнитe държави под формата на техника и въоръжение, по-специално от Германия.

 

         Има данни, че 886 членове на паравоенни формирования и 1531 цивилни са били убити по време на боевете, само през месец юни тази година. Към момента в Ирак има около 36 различни групировки, които враждуват помежду си. 

 

         Сега действащото правителство на ал-Малики се подкрепя от шиитите в Ирак, но те са малцинство, а това генерира нестабилност на правителството. Ал-Дури е сунит, а сунитите са мнозинство, но САЩ са го обявили за враг, враг който обаче се бие срещу врага на САЩ. Времето ще покаже, кой ще бъде подкрепен от американците, ал- Малики и нестабилното шиитско правителство или обявеният за враг ал-Дури ще стане съюзник на САЩ!?  Няма вечни приятели, има вечни интереси!

 

Публикувано на 19 Юли 2014 в 20:22 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:ИДИЛ, Ирак, Ислямска държава в Ирак и Левант

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас