Нарушаване на човешките права в Турция

На 21 юли 2016 година Турция временно преустановява Европейската конвенция за правата на човека след обявяването на извънредно положение, свързано с неуспешния опит за преврат от 15 юли, при който загинаха над 250 души. Тогава властите заявяват, че предприемат това действие по примера на Франция, която направи същото след терористичната атака от ноември 2015 година. Едното извънредно положение обаче няма нищо общо с другото. Франсоа Оланд не използва случая, за да се разправя с политическите си противници и всички неудобни нему граждани. Ердоган обаче направи точно това. И продължава да го прави.

Според Ердоган тримесечното извънредно положение ще подпомогне властите в по-бързата намеса и ефективна борба срещу извършителите на бунта срещу правителството. Министърът на правосъдието Бекир Боздаг пък не крие, че извънредното положение е необходимо, за да бъде предотвратена вероятността от нов опит за преврат. Той обещава, че хората в Турция няма да почувстват промяна в ежедневието си и решението няма да има негативен ефект върху икономиката. По това време властите категорично смятат, че то може да продължи дори по-малко от три месеца.

Самият Ердоган вярва или се опитва да заблуди аудиторията в това, че тези мерки са взети с цел запазване на демокрацията, правата и свободите на гражданите. Действията му обаче показват друго.

Според Huffington Post след опита за преврат човешките права в Турция са в сериозна опасност. Първо, турските власти вредят на свободата на словото и на медиите, тъй като в дните след 15 юли блокират десетки сайтове с оправданието, че те застрашават националната сигурност или обществения ред. Освен това медийният регулатор отнема лицензите на 24 радио и телевизионни станции, както и акредитациите на 24 журналисти, които Турция подозира във връзка с Фетхуллах Гюлен, който пък настойчиво е обвиняван от Ердоган за провеждането на самия опит за преврат. От „Репортери без граници“ заявяват, че затворените сайтове не са били въвлечени в никаква нелегална дейност, а просто са информирали за състоялия се опит за преврат. Някои журналисти, към които са отправени същите обвинения, ги грози опасност от затвор.

Второ, нарушени са правата на асоциациите и свободата на словото с уволнението и ареста на над 2700 съдии, както и с освобождаването от длъжност на над 9000 полицаи. Числото се увеличава с хиляди при броя на уволнените учители – 15 200. На 1577 декана е наредено да напуснат сами работните си места, а лицензите на още 21 000 учители, които работят в частния сектор, са отнети. И всичко това се случва в рамките само на седмица.

Трето, изтъква Huffington Post, нарушено е правото на живот и на справедлив съдебен процес, след като Ердоган обявява, че ще възобнови смъртната присъда, ако парламентът се съгласи с предложението му.

Четвърто, под огромна заплаха е правото на бежанците да получават убежище. Тук ключова роля играе споразумението с ЕС за спиране на потока от мигранти от турска страна в замяна на отхвърляне на визовия режим на турски граждани за Америка и ред други отстъпки, сред които парична помощ за милионите бежанци на турска територия.

Не на последно място обявеното извънредно положение дава криле на Ердоган да подминава Парламента и официалните закони при действията си срещу „нарушителите на демокрацията“.

Два месеца по-късно правителствата в ЕС призовават Ердоган да следи за спазването на човешките права, докато същевременно се опитват да накарат Турция да се придържа към сделката относно мигрантския поток (сключена през март) и да поеме отговорна роля с намесата си в Сирия.

Очевидно е, че от проваления опит за преврат от 15 юли 2016 година насам Ердоган налага репресивни мерки над журналисти, войници, бизнесмени, учители и съдии. Демокрацията в държавата трябва да бъде възстановена, тъй като Ердоган не спира да управлява с помощта на диктаторски инструменти.

След двудневната среща на министрите на ЕС в Братислава, Словакия, италианският външен министър Паоло Джентилони заяви, че подкрепата за турските власти не може да бъде отделена от ангажимента на ЕС спрямо човешките права и правилата на закона. Това показва, че Съюзът е готов да се бори на първо място за опазването на правата на човека. Иронично, обаче, тази борба до момента не води до кой знае какви сериозни резултати.

След като тримесечното извънредно положение изтича през октомври, властите обявяват , че то ще бъде удължено с още три месеца заради неспособността на държавата да се справи със заплахата от тероризма за толкова кратък период от време. От тогава до сега в затвора са попаднали повече от 20 000 заподозрени в анти-Ердоганското действие, а повече от 80 000 души са премахнати от позициите си на публична длъжност.

Любопитни, но смразяващи кръвта, са фактите, които Ерен Кескин, вицепрезидент на Human Rights Association, изнася. Дълго време тя разказва историите на политическите затворници, с които е имала възможност да разговаря през годините, и ги определя като ужасяващи. Става въпрос за изнасилване на жените, измъчване на мъжете и всичко това прикрито от охранителите в затвора и подминавано небрежно от лекарите в болниците. Няма причина някой да смята, че подобни жестокости в момента не се упражняват и върху политическите и всички останали затворници, прибрани заради предполагаемо участие в заговора за опита за преврат.

В различни медии има твърдения за невероятни жестокости спрямо политическите затворници, на които не е разрешено дори да разговарят с адвокат. Все пак пред очите на целия свят турските войници, които свалиха оръжията си и се предадоха, бяха подложени на мъчения. В затвора навярно са ги посрещнали традиционните за кюрдско-турските отношения физически издевателства, за които светът знае от години, но не предприема нищо.

Истината е, че Ердоган и преди е използвал обществените протести и други неуредици, за да разпростира своята власт далеч над нейните прерогативи. Разбира се, съществува и вариантът турският президент сам да е инсценирал опита за преврат именно за да оправдае планираните си по-нататъшни действия. Все пак в нощта на опита за преврат Ердоган – върлият противник на протестите, призова привържениците си да излязат на улицата в знак на протест! Това, обаче, макар и вероятно, засега остава в полето на теориите на конспирацията.

 

 

Публикувано на 5 Януари 2017 в 08:11 часа от
Кристина Нешева


Ключови думи:Турция, човешки права, цензура, военен преврат, Ердоган, преврат

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас