Убийства по време на погребални процесии

Масовото разпространение на оръжия в районите, подвластни на правителството, води до сериозни нарушения на сигурността, поради наличието на различни видове оръжия и лесния достъп на младежи и тийнейджъри до тях.Тяхната цел не е да го използват за борба на фронта, а за да се хвалят с притежанието на оръжие, както и за да го използват в случай на местни конфликти.

Сайтове на правителствени медии публикуваха видеозапис от селца в покрайнините на Община Тартус, който показва убийството на човек в резултат на безразборна стрелба по време на погребална процесия на младежи –бойци, убити по време на военни действия в Дамаск. Този случай среща силно недоволство и гняв и води до отправяне на призиви към силите за сигурност за ограничаване безконтролното разпространение на оръжия.

Типични са и случаите на употреба на оръжие в правителствените райони за разрешаване на семейни или лични конфликти. Многобройни са случаите на убийство поради разпра между приятели, близки или съседи в някои райони без контрол, както и случаите на пострадали от тези нападения. Пример за това е убийството на детето Зейн Асеф Канан в училищния двор на Училище „БадиЗейни“. Това дете било син на известен боец в „Ад-дифа ал-уатани“ – д-р Асеф Канан. Преди няколко дни беше убит и младеж, излязъл на терасата на дома си в близост до жилищния квартал „Аз-зираа“ в Латакия поради безразборна стрелба по време на погребение на младежи, убити в квартал „Джобър“.

Данните сочат, че повече от 30 младежи са били убити поради безразборна стрелба по време на погребения, а десетки души са били ранени поради престрелки между въоръжени жители в градска среда. Тази тенденция причинява силно безпокойство и страх в редиците на поддръжниците на правителството, а правителствените сили не успяват да наложат контрол над широкото разпространение на оръжия.

Материалът е превод на статия от електронното издание baladi-news.com

Публикувано на 7 Април 2017 в 13:10 часа от
Нора Муса Шехаби


Ключови думи:Сирия, разпространениее на оръжия, хуманитарна обстановка, нарушение на човешките права, косвени жертви

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас