Бенямин Нетаняху: в Израел и във Франция, тероризмът е тероризъм

 

Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви в началото на  седмичната среща на кабинета (15.11), че тероризмът и в Израел и във Франция е тероризъм. „Зад това стои радикалният ислям и неговото желание да унищожи всички жертви”. Съобщението публикувано в социалните мрежи от Нетаняху непосредствено след терористичните атаки в Париж гласи „Това е вашето доказателство написано с кръвта на най-малко 129 души и стотици ранени, че всички ние сме жертви на жестокия ислямски терор и че тези които стрелят по невинни в сърцето на френската столица са същите мюсюлмани, които намушкват невинни в сърцето на израелската столица, всички те имат една и съща цел:да унищожат всеки, който не е част от екстремисткия ислям.”

Посланието, че „тероризмът е тероризъм” действа като аргумент в  демагогичната реторика на Нетаняху. В обръщението си пред камерите в началото на срещата на кабинета той говори по същия начин относно палестинеца, които простреля смъртоносно баща и син (Яков и Нетанел Литмън) в близост до селището Отниел, хълмовете Хеброн (13.11) и за това, че Европа е станала терористична цел няколко часа по-късно.

„Не трябва да ни обвиняват за терористичните актове, насочени срещу нас, така както не обвиняват французите за терористичните актове, срещу тях” каза Нетаняху с лека подигравателна нотка към израелските критици от европейските столици. „Това са терористи, които са обвинени за тероризъм, не за територии, незаконно настаняване или други неща”. Основната причина за конфликта между Израел и палестинците според Нетаняху е „желанието да ни унищожат”.

Поради това е нормално да се обърнем с призив за морал към света, който не осъжда терористичните атаки срещу Израел по начина, по който осъжда тероризма навсякъде другаде. И как може някой като палестинския президент Махмуд Аббас, който мисли, че обвиняването на тероризма във Франция е достатъчно да не предприема действия да спре подстрекаването на тероризма в окупираните територии. „Терористите, които ни атакуват имат същите кръвожадни намерения, както тези в Париж.” - добави Нетаняху. „Но за разлика от онези френски слабаци ние знаем как да се справим с тях. „Благодарение на нашата агресивна политика срещу тероризма… ние постигнахме много пъти осуетяване и предотвратяване на много по-сериозни нещастия.” Това оправдава, продължи Нетаняху, войниците, които отиват в палестинските села, събарянето на фамилните домове и най-важното „контролът на терен” означава продължаваща окупация.

Според изопачената логика на Нетаняху, критиката към израелската окупационна политика наранява жертвите на тероризма. На 11 ноември той каза, че Европейския съюз трябва да бъде „засрамен” от неговото решение да одобри етикетирането на израелски продукти, произведени на Западния бряг и Голанските възвишения. „Европейският съюз е лицемерен и налага двойни стандарти; избира Израел, а не другите 200 конфликта по света”. Министър-председателят забрави да спомене, че преди осем години Израел се договори да разкрие местата на продуктите, произведени в „незаконните” селища, които се транспортират в Европа. Нетаняху пренебрегна факта, че настоящите европейски действия бяха, всъщност замислени да осигурят на европейските потребители правото да знаят къде е произведена леката закуска, изложена на щанда за кашер.

Неодобряването на решението не беше достатъчно за него, въпреки че Нетаняху каза, че икономическото въздействие ще бъде незначително. Министър-председателят използва възможността да изобрази окупатора като жертва. Европейският съюз, решил да обозначи само Израел и „не е готов да приеме факта, че Европа поставя етикет на страна, атакувана от тероризъм”. С други думи европейското решение да постави етикет на продуктите, произведени в „незаконните” селища е награда за тероризма и не е реакция за водената политика по отношение на тези селища. Два дни по-късно, докато отекваше критиката на Нетаняху относно удара по „мястото атакувано от тероризъм”, баща и син, жители на Отниел, станаха жертви на смъртоносна атака.

На 4 ноември статия, публикувана в издание на лауреата за Нобелова награда за икономика и професор по психология Даниел Кахнеман обясняваше, че е по-лесно да гледа на европейските резерви относно израелската политика като израз на антисемитизъм, отколкото да мисли за тях като противопоставяне на политиката, която се отклонява от нормите на прогресивните държави. „Ако те са антисемити, тогава няма значение какво правим, те ще се отнасят към нас по същия начин”. По същия начин е по-лесно да обясним палестинските атаки като израз на вечна омраза отколкото да признаем, че омразата най-малко е реакция на продължаващата окупация и нейните съпровождащи злоупотреби. „Ако вечната омраза стига за обяснение то тогава няма значение какво правим за палестинците в териториите. Във всеки случай нашите дела няма да определят тяхното отношение към нас” казва професорът по психология, роден в Израел.

Според гледната точка на Кахнеман разрешаването на националните конфликти зависи от ключовия обхват на способностите на лидера да преодолее подобно елементарно мислене. Той цитира примера на предишния министър-председател Ицхак Рабин, който каза на израелското общество че „мирът е постигнат с враговете” и който подписа съгласието от Осло с лидера на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат. Нетаняху казва на обществото, че с врагове се прави война. Само война.

Парижаните няма да си позволят да бъдат сплашени от тероризма. Те са въоръжени с гъвкавост, която им позволява да се върнат към нормалния начин на живот още на сутринта след терористичните атаки в кварталното кафене. Техните нормални животи не включват гнет към другите нации. Бившият френски президент Шарл де Гол разбра преди повече от 50 години, че за да водят нормален живот, французите трябва да напуснат техните селища в Алжир и да предоставят независимост на местното население. Ужасните терористични атаки няма да променят становището на Франция и другите просветени държави vis-à-vis колониални държави.

Нетаняху е решен да задържи селищата в Западния бряг и източен Йерусалим и вярва, че световния тероризъм ще отклони европейското внимание от окупацията. Пред израелците той представи визията за вечен живот „чрез меча”. Ислямска държава и Ал-Кайда може да преведат тази визия на арабски и да я принтират на техните знамена.

Публикувано на 18 Ноември 2015 в 17:26 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Бенямин Нетаняху, тероризъм, Газа, Палестина, Франция

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас